Радослав Цонев: Не си тръгнах по мое желание от Левски

Радослав Цонев: Не си тръгнах по мое желание от Левски

Topsport.bg

01-02-2023, 09:09

Новото попълнение на Арда - Радослав Цонев говори пред "Спортал" за амбициите на кърджалии, престоя му в Италия, любимия му Левски и националния отбор на България.

"През декември, след края на есенния полусезон, ми се обадиха Ивайло Петков и Александър Тунчев. Казаха, че ме искат в отбора. Арда го следя отдавна. Знам на какво ниво е като отбор и реших, че за мен това ще е добра крачка. Изиграхме добри 50-60 минути в последната контрола, но тези мачове не са критерий. Ще видим в официалните мачове, но мисля, че отборът е на ниво, взеха се добри играчи и имаме шансове за добро представяне през пролетта. Имаме реални шансове да постигнем успех, класирайки се за Европа. Надявам се и с късмет, защото ще ни е нужен, да се доберем до местата, които дават право на участие в Европа. Дано през настоящия полусезон да съм добре, да съм здрав, а и не само аз - целият отбор. Чувствам се добре. Психологически е много важно в сезона как ще тръгнат нещата, отборът дали ще върви. Надявам се в най-скоро време да помагам с каквото мога и да покажа защо съм тук.

Амбициите - моите и на Арда, са да спечелим Купата, тъй като тя дава участие в европейските клубни турнири. Със сигурност ще е много труден мачът с ЦСКА 1948, но в този турнир всеки може да победи всеки и е много важно ние как ще влезем в мачовете. Надявам се да стигнем до успех.

Отидох на 21 години в Лече. Четири години бях там. Със сигурност можех да постигна повече, давах всичко от себе си, имах една-две контузии, не се получиха нещата, но не съжалявам за нищо. Гледам само напред.

За съжаление няма български футболисти, които да са звезди дори в долното ниво на италианския футбол, въпреки че през последните години имаме състезатели, които играят в Серия "А". Играят нелошо. Нивото със сигурност е по-високо от нашата "А" група. Много се залага на тактиката. Още от малки футболистите ги карат тактически да са подготвени. Много се работи с тях като дисциплина не само на, но и извън терена.

Когато ми се обадиха от Левски, брат ми Боби вече беше подписал, което също натежа. Все пак това е моят отбор от малък. Там съм израсъл, най-хубавите ми години са били там. Дали съм направил компромис? Само финансово съм направил, тъй като имах по-добри финансови предложения от Италия, но много исках да помогна на отбора, защото имаше труден момент с плащания и така нататък. Реших да се върна и не съжалявам за това.

Не знам точно какво да кажа. Имахме периоди, в които не получавахме заплати. След това нещата се изчистиха, но едва ли не бяхме в тежест на отбора. Не знам. Нашето желание винаги е било да играем в този отбор. Не си тръгнах по мое желание. Хората, които бяха в клуба, също мисля, че можеха да ми покажат, че ме искат. Като усетя някъде, че не съм желан - сам си тръгвам. Други неща не могат да ме задържат на някое място - нито финансово, нито нищо. Това ви казвам, че се завърнах в Левски, когато не бяха давали по 3-4 месеца заплати. Тръгнах си, защото не съм се чувствал желан.

Със сигурност и това го има. Не мисля за миналото. Когато съм бил на терена, когато е зависело нещо от мен - и игрово, и от финансова гледна точка, съм давал каквото мога. Максимума. Раздавал съм се докрай. Нещата, които не са зависели от мен, не мога да ги коментирам. Просто така е трябвало да стане.

За всеки футболист трябва да е чест, да бъде горд с националната фланелка. Надявам се и в бъдеще да имам тази възможност, но наистина много хубави моменти. Разбира се, че се надявам на нова покана. Времето ще покаже. Засега се концентрирам изцяло върху работата си в Арда и ще видим какво ще стане занапред", каза Ради Цонев.

Източник: Topsport.bg

Последни новини