Сезам - Спонсорството на оператора на Купа на България

Сезам - Спонсорството на оператора на Купа на България

13-04-2023, 22:34

Едно от най-значимите футболни събития в България е турнирът за спечелването на националната купа. Както знаете, от миналата година Сезам е патрон на състезанието, което донесе много промени. В тази статия ще разгледаме какви са новостите и какви са очакванията за ефекта от това партньорство.

Как започна всичко?

Сезам, една от водещите компании в България, обяви своето спонсорство на Националната футболна купа на България през 2022 година. Споразумението е за период от пет години. Като част от това споразумение турнирът ще бъде преименуван на "Sesame Купа на България". Това е значимо събитие за българския футбол и за феновете, които следят турнира отблизо.

Решението за спонсориране на Купата е част от по-мащабния план на "Сезам" за популяризиране на българския футбол и извеждането му на следващо ниво. Разбира се, заедно с извисяването на бранда. Компанията разглежда това спонсорство като привилегия и отговорност, която надхвърля финансовата инвестиция. Сезам се ангажира да подобри преживяването на феновете.

Този ход абсолютно не е случаен

  • Спонсорството е част от по-широка тенденция за инвестиции в спорта от страна на различни компании.
  • Според доклад на Nielsen Sports разходите за спортно спонсорство в световен мащаб се очаква да достигнат 48.4 млрд. долара до 2024 г.
  • Този ръст се дължи на нарастващата популярност на спорта и на способността на тези партньорства да осигурят на компаниите популяризиране на марките им и възможности за ангажиране на клиентите.
  • Ходът на Sesame е отличен пример за това как компаниите могат да използват спонсорството, за да постигнат своите бизнес цели и същевременно да подкрепят местните общности.

Ще се увеличи достигането на турнира през различните формати на медиите.

Една от основните цели на спонсорството е да се осигури повече телевизионно време за турнира. Компанията планира да инвестира значителни средства в продукцията на турнира, създавайки нов медиен продукт, който се фокусира върху предоставянето на повече емоции и вълнения на феновете. Освен това "Сезам" създава първото по рода си телевизионно риалити шоу, което ще осигури ново ниво на достъп на феновете до магията, която е турнира.

Купата на България на Сезам ще включва повече телевизионни събития на живо и повече мачове, излъчвани в реално време. Идеята на тези ходове е турнирът за купата да бъде по-достъпен за феновете в цялата страна.

Тези инициативи несъмнено ще увеличат популярността на турнира и ще подсилят позициите на футбола в очите на родния фен.

От каква полза е това партньорство за клубовете?

Благодарение на новото партньорство наградният фонд за участващите отбори ще бъде значително увеличен. Премиите ще бъдат вдигнати с 25%, което е добре дошло за клубовете и играчите. Това увеличение ще помогне на клубовете да постигнат по-добър растеж и да привлекат повече таланти, да развиват по-ползотворно собствените си школи и като цяло да са по-спокойни за утрешния ден. Комплексна мярка, която допринася за по-висок стандарт на българския футбол в играта на всички участващи.

Ще стигне ли българският футбол до чуждестранния фен по този начин?

Със сигурност по-високите обороти на работа ще дадат възможност да се представи България пред повече световна публика. По-значителен ефект може да има с напредването на сътрудничеството. Ако то съвпадне с по-мащабна инициатива за подобряване на условията, защото българският футбол не зависи само от Купата на България, то ефектът може да е обозрим. Както за самия спорт като институция, така вероятно и за туристическия интерес. Това обаче изисква много труд, от много структури и е дългогодишен проект.

Какво е заключението?

Сезам Купа на България е значимо събитие в българския футболен календар, а договорът за спонсорство несъмнено ще издигне турнира на нови висоти. По-голямата видимост, по-големият награден фонд и новите медийни инициативи ще създадат по-ангажиращо и вълнуващо преживяване за феновете.

За "Сезам" това спонсорство е възможност да се свърже с клиентите и да добави стойност към обществото. Очакваме с нетърпение да видим положителното въздействие на това партньорство върху българския футбол през следващите години. Ако то продължи през целия период със същия ентусиазъм, със сигурност ще е успешен и положителен ход.