Сензациите в пресата: ЦСКА иска да задържи Греъм Кери, Арда с 11 българи за финала

Сензациите в пресата: ЦСКА иска да задържи Греъм Кери, Арда с 11 българи за финала

Novsport

18-05-2021, 09:18

Сензациите в пресата днес, вторник, 18 май 2021 година:

„Тема спорт“: Червените опитват да задържат Греъм Кери

Ръководството на ЦСКА ще предложи нов договор на ирландеца Греъм Кери. Споразумението на червените с 31-го-дишното крило изтича с края на кампанията. Желанието на треньора Любослав Пенев е да продължи да разчита на Кери. фланговият играч се включи сполучливо в ротацията, която използва специалистът. Кери бе изпаднал в немилост при предишния наставник Бруно Акрапович, който го ползваше като халфбек. При Пенев обаче той получи необходимата свобода. Греъм е играчът с най-добро центриране в ЦСКА и е един от основните изпълнители на статични положения. Ирландецът се отличи в един от последните двубои на червените - направи 2 асистенции при разгромния успех с 4:1 над Лудогорец на "Армията". През този сезон Кери е участвал в 23 шампионатни мача, отбелязал е 1 гол. За купата игра в 2 двубоя, а в Лига Европа записа 4 срещи с едно попадение - срещу БАТЕ Борисов. Бившият играч на Селтик бе привлечен миналото лято. В началото имаше трудности с адаптацията, но постепенно влезе в час. Развръзка относно бъдещето на Кери в ЦСКА ще има до края на месеца. През лятото със сигурност ще има футболисти, които ще напуснат клуба. От "Армията" си тръгва капитанът Петър Занев. Договорът на 35-годишния защитник изтича и няма да бъде подновен. Бранителят участва в 17 шампионатни мача през кампанията, но в последните срещи е със статут на резерва, а на няколко пъти дори отпадна от групата. Халфът Тиаго Родригес пък е пред трансфер в Азия - към него има сериозен интерес. Червените вече имат добра негова алтернатива - Федерико Варела. Не е изключено да се стигне и до продажба на бразилското крило Енрике Рафаел.

"Тема Спорт": ЦСКА иска още един нидерландец

ЦСКА е насочил поглед основно към френския и нидерландския трансферен пазар. В последните селекционни прозорци червените взеха доста играчи от тези държави. От Франция дойдоха Мазику, Санкаре, Юга, Кейта и Вион. На "Армията" бяха привлечени и двама нидерландци - Юрген Матей и Мено Кох, които сформираха стабилна двойка в ядрото на отбраната. В ЦСКА са изключително доволни както от представянето им, така и от нивото на професионализъм. Червените следят изкъсо ситуацията около бранителя Шакил Пинас от АДО Ден Хааг. Той бе в радара на ЦСКА още през зимата, но тогава до сделка не се стигна. Сега обаче отборът изпадна от местния елит, а договорът на играча изтича. В Нидерландия са уверени, че 23-годишният защитник ще смени клубната си принадлежност. "Получих оферта от друг клуб. Това най-вероятно бе последният ми мач за АДО Ден Хааг", заяви играчът и допълни, че в клуба е научил доста, защото е имал добри треньори. Единият от тях е настоящият технически директор на ЦСКА Алън Пардю. Именно англичанинът е моторът за евентуално привличане на Пинас. Защитникът изигра 27 шампионатни мача през сезона и вкара 3 гола.

„Мач Телеграф“: Етър и Томаш се разделят в края на сезона

Етър и Александър Томаш най-вероятно ще се разделят след края на сезона. Именно тогава изтича договорът на треньора, а но този етап няма никакви индикации, че той ще бъде продължен. Нито от ръководството на „виолетовите“ искат да продължат контракта, нито самият специалист е много въодушевен от възможността да остане на „Ивайло“. Това, разбира се, по никакъв начин не влияе на мотивацията на Томаш да спаси Етър от изпадане. Наставникът има проблеми за мача с Монтана с наказани футболисти. Такива са Кордоба и Мариян Иванов. Добрата новина за него е, че в състава се завръща Пламен Крачунов. „Нещата опират до класа, а класата струва пари. С много работа трябва да се случват нещата. Продължаваме да се борим, въпреки че има наслагване и казване, че Етър не трябва да е в елита. Цял живот живея в България, познавам футболната общественост. Убеден съм, но не мога да го докажа. На мен не ми е приятно да седим някъде в пространството. Законът за гравитация в нашия футбол не важи, пълна неяснота. За нас остава да излезем от последните два мача с чест. Аплодисментите, освиркванията са част от професията“, обяви Томаш.

„Тема спорт“: Ясни са 11-те на Белия за финала

Стартовият състав на Арда за утрешната решителна битка за Купата на България срещу ЦСКА на националния стадион на практика е ясен. Старши треньорът Николай Киров няма колебания около 11-те футболисти, на които ще заложи в историческия първи финал в турнира за кърджалийци. Белия ще разчита на схема 3-4-2-1, която в последните близо два месеца често се налагаше да променя заради множеството контузии в състава. Този път обаче 45-годишният наставник ще разполага с пълния си арсенал от козове. На вратата ще застане националът и носител на купата с ЦСКА през 2011-а Иван Караджов, а триото централни защитници пред него ще бъде Милен Стоев, Алекс Петков и капитанът Пламен Крумов. На пейката ще остане французинът Никола Таравел. Като вътрешни полузащитници пред тях ще действат 23-годишният Лъчезар Котев, който през миналата седмица за първи път получи повиквателна за националния отбор, и Емил Мартинов. По двата фланга в ролята на халф-бекове доверие ще получат Деян Лозев и Александър Георгиев, преминал в Арда именно от ЦСКА през лятото на 2019 г. Тризъбецът в атака също е без алтернатива. На върха му ще застане Тонислав Йорданов, който допреди 4 месеца беше на "Армията", а в Кърджали се развихри със 7 шампионатни гола през пролетта. Зад него ще са опитните Спас Делев и Иван Коконов. Първият, който донесе купата на червените през 2011-а при 1:0 над Славия, вече е напълно възстановен от контузия, а вторият изтърпя наказание след червен картон. Така Арда ще стане третият отбор в последните години, който ще излезе във финала с 11 българи. Преди тях с изцяло български състав излязоха Славия през 2018-а и ЦСКА през 2016 година, като и двата тима триумфираха с трофея.

"Тема Спорт": Кахлина се прибра в Хърватска

Титулярният вратар на Лудогорец Кристиян Кахлина е напуснал Разград. Хърватският страж вече се е прибрал в Загреб. Той няма да пази в последния кръг срещу ФК ЦСКА 1948 Сф. Кахлина беше под наем от хърватския Горица до края на сезона. Все още обаче няма яснота дали стражът ще продължи с орлите. Горица няма желание пак да преотстъпва вратаря, а ако Лудогорец го иска, трябва да го купи, като цената е около 1 милион евро.

Източник: Novsport

Последни новини