Слаб и вял Ботев (Пловдив) постла пътя на Лудогорец към първото място преди плейофите

Слаб и вял Ботев (Пловдив) постла пътя на Лудогорец към първото място преди плейофите

Topsport.bg

07-05-2023, 22:20

Отборът на Лудогорец завърши на първа позиция през редовния сезон на родната efbet Лига. "Орлите" ще имат три домакинства в плейофите, след като тази вечер се превърнаха в недостижими за втория в подреждането ЦСКА. Това се случи благодарение лесния успех при гостуването на Ботев (Пд) с 2:0 . Новият "Колеж" отново се оказа лесен за превземане, макар и по трибуните пак да имаше хиляди поддръжници на "жълто-черните".

Всичко в полза на лудогорци беше решено още до паузата, когато те водеха с 0:2 след бразилски попадения на Кайо Видал и Игор Тиаго. Успехът за "зелените" можеше да бъде и доста по-изразителен, но пропуски пред Ханкич сътвориха гореспоменатите голмайстори и Кирил Десподов.

Ботев имаше признаци на офанзивен живот през втората част, когато Перера удари греда, а Траоре изпусна очи в очи срещу Серджио Падт.

Емоционален момент на стадион "Христо Ботев" не настъпи, тъй като в игра за Лудогорец не се включи живата легенда на Ботев (Пд) - Тошко Неделев, който по интересна приумица на съдбата, можеше да играе на вече модерния "Колеж", но с екипа на друг клуб.

Двубоят бе прекъснат още във втората минута заради големия брой запалени димки и факли от страна на феновете на Ботев (Пловдив).

Началото на сблъсъка беше равностойно, а това най-вече се изразяваше в липсата на каквито и да е положения пред двамата вратари. Опит за промяна на статуквото бе направен в 17-ата минута. Пиотровски изостри ситуацията чрез техничен пас с пета за Аслак фон Витри. Фланговият бранител моментално продължи за Кирил Десподов, но завършващият удар на разградския капитан беше блокиран в точния миг от Николай Минков.

Градусите на напрежението рязко се покачиха в 25-ата минута, когато двата тима влязоха в разправия, близо до центъра на игрището. Звездата на гостите - Кирил Десподов, имаше конфликт с Джеймс Етоо и националът на България опита да изкара червен картон на африканския кибритлия. Етоо посегна леко с главата си и това се оказа достатъчно за Кирил да падне атрактивно на тревата, след което да пожелае от Гинчев изгонването на нигериеца. В крайна сметка всичко завърши само с официално предупреждение за халфа на домакините.

Докато се завърне нормалността в отношенията между двата тима, Лудогорец хитро съумя да поведе в резултата. Кирил Десподов демонстрира класа и премина през трима футболисти на "канарчетата". Последва центриране към Игор Тиаго, който обаче остана под топката. На втора позиция все пак дебнеше Кайо Видал, който с перфектен изстрел не остави никакъв шанс на Ханкич за 0:1.

Още преди почивката, шампионите на България съвсем успокоиха страстите на "Колежа", удвоявайки своята преднина. В 43-ата минута Клод Гонсалвеш отправи съвършен пас по въздух към Игор Тиаго, на около метър от точката за дузпа. Самуел Супрайен остана под топката, а класно с глава отигра бразилецът, който миг по-късно вече приемаше поздравления от своите колеги.

Лудогорец можеше да дръпне с класическа преднина почти веднага след почивката. Кайо Видал матира тромавата отбрана на Ботев с извеждащ пас за Кирил Десподов. Нападателят изпревари Ханкич и шутира от много малък ъгъл, но за съвсем малко не намери мрежата на "канарите". Отговорът на домакините дойде чрез единствения светъл лъч в техния тим - Красиан Колев. №5 на Ботев се справи с персоналния си пазач и стреля от стредна дистанция, но покрай дясната греда на Падт.

Бруно Балтазар беше застигнат от нова неприятност в 57-ата минута. Появилият се на почивката Амаду Думбоуя се контузи и се наложи да бъде заменен след много малко време на терена. Така в игра трябваше да се появи Абдулайе Траоре.

С настъпването на час футбол в Пловдив, Ботев сякаш се съживи, най-вече в офанзивен план. Тогава "канарчетата" имаха страхотната възможност да върнат едно от попаденията. Центриране от корнер позволи на Перера да се добере до топката през купа от играчи, ала ударът му срещна лявата греда на Падт.

В следващата атака "жълто-черните" трябваше да преглътнат още една пропиляна възможност. Появилият се като принудителна смяна Траоре изскочи сам срещу Падт, но нидерландецът предвидливо бе скъсил дистанцията и блесна с решително спасяване.

Публиката на Ботев (Пд) изля куп псувни по адрес на рефера Гинчев, който според тях ощети тима им в 70-ата минута. Тогава Николай Минков падна в наказателното поле на Лудогорец след контакт Пиотровски. Макар и да имаше леко застъпване, главният съдия даде знак играта да продължи.

Лудогорец организира отлична атака в 77-ата минута, при която Нонато и Кайо Видал направиха необходимото, за да изведат Тиаго на голова позиция. Таранът на разградчани обаче направи по-трудното и от няколко метра не намери очертанията на вратата.

До края двата тима бяха приели съдбата си в този двубой и така Лудогорец официализира своя заслужен успех.

В първия кръг на плейофите Лудогорец ще играе срещу финиширалия на шеста позиция в редовния сезон. Това ще бъде Славия или Локомотив (Пд). Останалият извън Топ 6 от споменатите два клуба пък ще бъде първият опонент именно на Ботев, но в плейофите за бараж за Лига на конференциите.

Източник: Topsport.bg

Последни новини