Славко Матич: Валери Божинов иска още малко да е футболист

Славко Матич: Валери Божинов иска още малко да е футболист

Topsport.bg

21-08-2022, 14:27

Треньорът на Септември (София) Славко Матич гостува в предаването "Код Спорт" по RING. Специалистът има богат международен опит и е работил в Русия, Иран, Катар, Саудитска Арабия, Словения и Сърбия. Той се нагърби с мисията да налага млади играчи в столичния клуб. Сърбинът, който като футболист защитаваше цветовете на ЦСКА и Славия, е оптимист за бъдещето на българския футбол. Предлагаме акценти от интервюто със Славко Матич:

Г-н Матич, какво мислите за проекта Септември? Основно играете с млади футболисти...

- Преди да дойда, получих много информация, както е при всеки треньор, когато отива някъде. Трябва да има информация за отбора, за града, за условията и за държавата. Аз изобщо не се чувствам тук като чужденец. Имам много приятели още от времето, когато бях футболист тук. Приятел на г-н президента Румен Чандъров е Божо Джуркович, мой асистент-треньор и дясна ръка. След негово повикване дойдох тук на разговор и в Арда, и в Септември. Философията на клуба в Септември е да се развиват млади футболисти, да им се дава шанс. Мисля, че това е правилната посока за българския футбол. За да може една държава да има добър национален тим, трябва отборите да дават шанс на младите играчи да се развиват. Точно това прави Септември. Аз обичам да работя с млади футболисти. Мисля да съм храбър треньор, да им дам шанс. Имам доверие в тях. Но трябва да знаем нещо - при младите играчи трябва много търпение.

Валери Божинов е ваш помощник - справя ли се с треньорската професия?

- Да започнем отначало, когато се запознахме. Бях на разговор с г-н президента Румен Чандъров и вече бяхме готови да работим заедно. Срещнах Валери Божинов, познавахме се лично. Майсторе, какво става, къде си? Казах, че имам шанс да поема Септември (София). Какво е твоето положение? Дали имаш желание да играеш още футбол? Вижте, хайде да видим кога ще е следващият български футболист, който ще играе в клубовете, в които е бил Божинов - Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити... Аз вярвам, че има шанс с тези млади играчи, доста талантливи и с качества. Да правим футболисти и да отиват точно там в петте-шестте най-добри футболни първенства. Запознахме се и го попитах дали иска да работи с мен. Каза, че е гледал Арда и му е харесала играта на отбора. И така стана. Той има проблеми с някакви стари контузии. Иска още малко да е футболист. Аз съм му казал - докато преценява, нека играе. А когато иска да стане треньор или каквото друго иска във футбола, аз съм тук да му подам ръка и да му помагам. Валери много ни помага. Много е важен неговият опит, настроение, позитивност. Един много чист човек в сърцето и в душата. Но ние сме на Балканите и когато си много откровен и директен, когато обичаш да се бъзикаш, веднага става нещо. Има линия, до която да стигнеш. Много съм щастлив, че Валери е с нас.

Вече познавате добре българския футбол. Какво е нивото му и бихте ли го сравнили с шампионата в Сърбия?

- Имахме лош късмет, че не се случи мач между Левски и Партизан. След него можехме да сравняваме. Аз съм почти сигурен, че няма голяма разлика между нашите футболисти и тези на България. Но погледнете къде се намира сега футболът в Сърбия. Говорим за отбори в Европа - от следващия сезон наш отбор ще има директно в Шампионска лига. Коефициентът расте от година на година. Националният ни отбор ще играе на световно. Българският футбол не е там. Аз съм сигурен, че почти всички сред българските играчи имат качества и талант. Просто може би разликата е само в характера. Когато дойдох се говореха много лоши неща, но аз смятам, че тук има много, много позитивни неща. 100% съм сигурен, че с два-три отбора като Славия, Арда, Септември, които най-много залагат на млади футболисти, в близко бъдеще може да се направи един добър национален отбор за много години напред.

На кой треньор симпатизирате? До кого бихте искали да се доближите най-много?

- Имах късмет, когато бях треньор в Катар да гледам най-добрите отбори на живо, да наблюдавам техните мачове и тренировки. И не само на това - един голям треньор, най-големият на света може би, Бора Милутинович е мой ментор вече 10 години. Заради него съм имал късмет не само да гледам тренировки, но и да говоря с Гуардиола, когато беше там с Байерн (Мюнхен), с Моуриньо, когато беше там с Реал (Мадрид), с Фъргюсън, когато беше там с Манчестър Юнайтед, с Шави, с Иниеста, със Самуел Ето'о, с когото имаме много близки отношения и сега. Да гледаме и да видим каква е разликата тук, на Балканите - в Сърбия, България, Северна Македония, Хърватия и там, в европейския футбол. Разликата е не само финансова, но и в идеология, философия, интензитет.

Младен Кръстаич е новият селекционер на националния селекционер на България. Смятате ли, че ще успее да се справи с тежката ситуация, в която е потънал нашият футбол?

- Имахме среща, говорихме и аз съм му казал, че буквално отначало трябва да тръгне. Има много позитивни неща, които виждам тук. Млади футболисти, отлични условия. Българските играчи имат европейски паспорти, а сръбските нямат, пък пак се продават. Вярвайте ми, че европейските паспорти ще помагат. Мисля, че ще успее да работи. Пожелавам му много успехи! Да работи, да гледа и да вярва в себе си и в своя щаб, да вярва в своите идеи! Той вече има страхотен опит като треньор и национален селекционер. Бил е на световно първенство със Сърбия. Мисля, че българският футбол само може да върви нагоре. А до каква степен ще иде нагоре, зависи от много неща. Но съм абсолютно сигурен, че ще върви нагоре. Вярвам го!

Източник: Topsport.bg

Последни новини