СЛЕД 5 ГОДИНИ: Левски пак аут от Европа, вече трудно е и втори

СЛЕД 5 ГОДИНИ: Левски пак аут от Европа, вече трудно е и втори

Novsport

14-07-2020, 10:52

За трети път по време на 9-годишната тотална доминация на „Лудогорец“ в България „Левски“ остана извън евротурнирите.

5 години след предишното изпускане на влака за Европа „сините“ затвърдиха, че по спортно-технически показатели вървят по-скоро към пета глуха, от-колкото към сбъдване на бляна за трофей.

По време на хегемонията на „Лудогорец“ за ,Левски“ вече е трудно дори да спечели и битката за второто място.

Във въпросните 9 сезона „сините“ имат две втори, четири трети, едно четвърто, едно пето и едно седмо място.

При това едното второ е спечелено през 2016 година, когато ЦСКА не играе в елита.

За сметка на това клубът от „Българска армия“ е неизменно подгласник четирите години след 2016-а плюс две от четири случая преди това - или има шест втори, едно трето и едно пето място от осем участия по време на доминацията на разградчани.

В класацията от началото на българското първенство ЦСКА има 31 титли, „Левски“ 26. „Сините“ имат 32 втори места, „червените“ са вече с 25. Предишния път „Левски“ не игра в Европа през 2015 г., след като завърши седми у нас през сезон 2014/2015.

Тогава дозатвърди падението си и кризата на резултати, след като през сезон 2013/2014 завърши на 5-о място и пак пропусна евротурнирите. Към онзи момент това се случи след цели 24 поредни сезона в Европа. За последно не бяха в турнирите след сезон 1989/1990, когато нямат трофей, а в първенството завършват 4-и.

Трите ключови мача от последния кръг на плейофите в първата шестица на Първа лига разпределиха местата след вече ясното първо. „Левски“ вече съвсем не изненадващо падна у дома с 1:2 от „Локомотив“ (Пловдив), „Славия“ спечели с 3:1 над шампиона „Лудогорец“, с което задмина „сините“ на третото място и получи правото да играе с „Ботев“ (Пд) в баража за Лига Европа.

„Левски“ остана четвърти с равни точки с петия „Локо“ (Пд), който обаче е с евровиза като носител на купата. ЦСКА разби „Берое“ 5:0, за да вземе второто място и сигурната евровиза, докато старозагорци останаха шести.

Изненадващата загуба в „Овча купел“ не позволи на „Лудогорец“ не да завърши първенството непобеден, но и да изравни рекорда на ЦСКА от 36 поредни шампионатни мача без загуба.

„Славия“ спечели медали за първи път от 23 г. - за последно това се случва през сезон 1996/ 1997, когато „белите“ отново са бронзови, година след триумфа си със златото и общо седмата тяхна титла на България. „Лудогорец“, който вече бе изравнил рекорда на ЦСКА от 9 поредни титли, е №3 по шампионски отличия у нас.

Разградчани вкараха и двама свои в топ 10 на играчите с най-много титли - Марселиньо и Светослав Дяков имат по 9, с което разделят 8-о място с още трима футболисти на ЦСКА - Иван Зафиров, Христо Андонов и Георги Еншпейнов. Всички напред са също цесекари. №1 с 12 титли е Манол Манолов. Иван Колев и Панайот Панайотов имат по 11. Стефан Божков, Димитър миланов, Гаврил Стоянов и Кирил Ракаров са с по 10.

Напусналият „Берое“ Мартин Камбуров стана голмайстор на България за шести път, с което изравни постижението на Петър Жеков, чийто рекорд от 253 попадения ще продължи да преследва. Имащият 237 на своята сметка ветеран влезе и в топ 10 на играчите с най-много мачове в елита. Вече дели седмото със Запрян Раков с по 403.

Пред тях са само Христо Бонев, Тодор Марев, Виден Апостолов, Динко Дерменджиев, Марин Бакалов и №1 в класацията Георги Илиев, който е с 461 мача. (24 часа)

Източник: Novsport

Последни новини