След лошия старт в България: Славия срещу традицията в Албания

След лошия старт в България: Славия срещу традицията в Албания

Novsport

27-08-2020, 08:03

Славия излиза днес в Албания срещу Кукеси при възможно най-неблагоприятните спортно-технически обстоятелства.

От началото на първенството и с просто око се вижда, че отборът е в лош период.

След напъна за третото място играчите изглеждат емоционално изчерпани и ще трябва да преодоляват високо европейско препятствие от бавен старт. Отстрани това изглежда като непреодолим проблем, но всъщност може и да не е.

Славия е на предпоследното място в класирането, ала игра срещу Черно море, Лудогорец и Локомотив Пд. На практика това са все тимове от топ 5 на България.

А това обстоятелство премахва фактора лош старт, който всъщност е най-сериозната причина за песимизъм преди мача с Кукеси от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Второто главоболие са сериозните кадрови проблеми. Този аргумент също не изглежда особено състоятелен при наличието на развръзка само в един мач, макар и в Албания.

Почти същите играчи, които ще изнесат тежестта срещу албанците, реализираха възхода за третото място. Ядрото е налице, както и най-важните сегменти. Ситуацията съвсем не е плачевна, както треньорът Загорчич я изкарва.

А той пък е прав за себе си, защото няма треньор, който да не иска по-голям избор от опции. Всеки на неговото място би започнал с думата вариативност.

Другата, и то меродавна гледна точка е, че съществуват и много плюсове. Загорчич е отдавна в отбора, така да се каже, той го е изградил тухла по тухла. Съвсем не е в ситуация небрано лозе като някои други.

Наистина щеше да бъде отчайващо, ако Славия бе с нов треньор и селекция от 10 безхаберници. Но така не се работи в "Овча купел". При „белите“ всичко е планомерно и добре организирано, макар те да са с едва две победи като гости в евротурнирите от 27 срещи.

Столичани са крайно неубедителни, когато става въпрос за визита в Европа. Първият успех навън е през далечната 1964 година. В 1/16-финал за КНК Славия надиграва с 2:0 Корк Селтик (Ейре) в реванша след 1:1 в София в първата среща.

Втората победа идва 54 години по-късно - при последното участие на белите в евротурнирите. През 2018-а в първия квалификационен кръг за Лига Европа тимът надиграва Илвес Тампере с 1:0 като гост в първата среща, а на реванша на "Васил Левски" печели с 2:1. После Славия отпада от хърватския Хайдук Сплит след две поражения.

„Белите“ имат цели 22 загуби навън в евротурнирите при 3 равенства и едва 2 успеха. В случаите, в които столичани печелят навън, те неизменно отстраняват съперника си, пише „Тема спорт“.

Едно от ремитата е изключително престижно - 1:1 с испанския Валенсия, който е преодолян за Купата на панаирните градове, предшественик на Купата на УЕФА, през 1969 година, в предварителния кръг.

Източник: Novsport

Последни новини