Спечелване на Суперкупата ще бъде историческо за Лудогорец

Спечелване на Суперкупата ще бъде историческо за Лудогорец

Novsport

01-08-2020, 09:54

 Победа за Лудогорец във финала за Суперкупата срещу Локомотив Пловдив в неделя ще има историческа стойност. При успех разградчани ще станат едноличен лидер по спечелени отличия -5. До момента орлите имат 4, колкото и ЦСКА. Победа за черно-белите също донякъде ще има значителна стойност. Те ще станат четвъртият тим след Лудогорец, армейците и Левски (3 пъти), който е грабвал трофея повече от веднъж. С по един триумф са още Литекс, Берое, Черно море и Ботев Пловдив. Ловчанлии пък са "рекордьори" по загубени битки - цели 5 от 6 опита за трофей.

Преди година разградчани станаха първият тим, който дублира Суперкупата, а сега могат да направят успехите си три подред. Трети ще е финалът им и с Локомотив Пловдив в исторически план. В предишните два случая - 2012-а и 2019-а зелените бяха победители - 3:1 и 2:0 в Бургас и София.

Черно-белите триумфираха през 2004 година, когато бяха шампиони и удариха Литекс с 1:0 в Бургас. Разград пък ще е едва четвъртият град, който ще е домакин на битката за Суперкупата. Най-често финалът е бил в София - 8 пъти, 7 се е провеждал в Бургас и веднъж в Стара Загора на стадион "Трейс Арена". Там през 2018-а орлите надделяха с 1:0 над Славия.

10 пъти шампионът е печелил след това и Суперкупата, а 6 пъти е триумфирал претендентът - носителят на Купата на България или вторият в класирането.

Първото издание е през далечната вече 1989 година, когато ЦСКА побеждава Черноморец в Бургас. После битката е възобновена чак през 2004-а, а през 2016 година не се провежда. Тогава шампион е Лудогорец, а носител на купата ЦСКА като участник в Трета лига. През лятото на 2016-а обаче се извършват реформа на шампионата и БфС решава да няма такъв мач.

Така в неделя ще видим дали отличието ще е рекордно пето за Лудогорец или второ за Локо Пловдив, който ще се доближи на едно от Левски.

Източник: Novsport

Последни новини