Станислав Костов: Левски можеше да ме изпрати по по-добър начин

Станислав Костов: Левски можеше да ме изпрати по по-добър начин

Topsport.bg

21-10-2021, 12:37

Нападателят на Пирин (Благоевград) Станислав Костов даде интервю за gong.bg. За голаджията на "орлетата" предстои по-специален мач. За първи път в кариерата си Костов ще се изправи срещу бившия си отбор Левски.

- Предстои доста емоционален мач за теб. За първи път се изправяш срещу Левски след напускането си. Какви чувства бушуват в теб в дните преди срещата?

- Наистина за първи път се изправям срещу Левски, след като съм играл там. Аз съм професионалист. Това е мач като мач. Излизам и давам максимума от себе си за отбора, в който съм в момента. А това е Пирин. Приемам го като нормален мач.

- Загубихте от Локомотив Пловдив и не се намирате в никак добра ситуация. Точки срещу Левски изглеждат важни за вас?

- Преди мача с Локомотив имахме добра серия, четири мача без поражение. Играехме добре. Локо Пд си е Локо Пд, но мачът за мен беше доста равностоен. Мога да кажа, че дори сами се бихме. Правим глупости и това нещо трябва да приключи.

- В отбора сте събрани доста опитни футболисти. Коментирате ли си помежду как бихте могли да излезете от тази дупка?

- След всеки мач имаме разбор, коментираме. Като дойде мачът допускаме елементарни грешки и страдаме всички. Имаме качествени играчи и мисля, че ще излезем от този лош период. Съвсем скоро всичко ще бъде наред и Пирин ще започне да печели повече точки.

- Като че ли беше по-труден преходът за Пирин от Втора лига към елита? Въпреки че ти миналия сезон не беше в отбора...

- Има наистина доста опитни играчи, но нивото между Б и А група е доста различно. Във всяко първенство, когато даден отбор се изкачи в по-горна позиция, винаги има проблеми. Ще го преболедуваме това. С опита, желание и хъс ще преобърнем нещата. Не искам да се оправдавам с късмета, но виждате и с Ботев Враца. Те не минаха центъра през първото полувреме и пак ни вкараха гол. След това се затвориха и стана трудно.

- Победа или дори добро представяне срещу отбор от калибъра на Левски може ли да повлияе добре на Пирин чисто психологически и оттук нататък да започнете да трупате точки?

- Разбира се. Всички знаем какъв отбор е Левски. Един от грандовете. Най-големият отбор в България. Ние обаче не се притесняваме. Надявам се да изиграем добър мач и след това да тръгнем във възходяща линия. Ние и срещу ЦСКА се представихме на "Армията" страхотно. Там с човек по-малко играхме добре. Срещу Лудогорец у дома също се представихме добре. Не мога да кажа, че сме слаб отбор и играем слаб. Просто някъде нещо не се получава и допускаме разконцентрация и грешки. След това страда целия отбор.

- Станимир Стоилов се завърна на "Герена". Всеобщото мнение е, че при него Левски има съвсем различно лице. Как виждаш ти процесите в клуба?

- Г-н Стоилов е един от най-добрите български специалисти. Доказал се е навсякъде. Сигурен съм, че Левски ще става все по-добър. Надявам се в събота ние да сме по-силните от двата отбора.

- Ти си играл под ръководството на Мъри в Ботев Пловдив. Какво ти е мнението за него като треньор?

- Бях доста млад играч при него. Имам страхотно мнение за него. Левски и при него играе добър футбол. Надявам се Левски да израства като отбор и да радва хората.

- Съжаляваш ли, че беше принуден да си тръгнеш от Левски? И защо се стигна до решението ти да напуснеш?

- Това беше мое решение. Доста хора ме нападнаха, казаха, че си тръгвам заради заплатата, а това не беше така. Левски като клуб можеше да изпрати по по-различен начин човек като мен, който е вкарал 24 гола за един сезон и е станал голмайстор. Не си спомням откога Левски не е имал голмайстор българин. Аз винаги съм бил мъжко момче. Имах среща с г-н Сираков. Той ми предложи едни финансови условия, но ми каза, че трябва да отида и да проведа мъжки разговор с Георги Тодоров, който тогава беше треньор. Аз отидох и той ми каза, че Найджъл Робърта е млад, перспективен и трябва да играе, за да го продаде Левски. Ако го продаде, оставам аз и Илия Димитров и ще се борим за титулярно място. Мен това не ме устройва. Аз не мога да чакам даден играч да бъде продаден и да стоя резерва. Видяхте, че цяла есен той не беше продаден, а чак пролетта. Това мен не ме устройваше. Аз искам да играя футбол. Не мога да стоя резерва и да чакам някой да бъде продаден. Не искам да съм в Левски, за да живуркам и да казвам, че съм играч на Левски. Не съм най-добрият централен нападател на Левски, но искам нещата да са равнопоставени. Ако е така, да се борим. При това положение нямаше да има битка за титулярно място.

Това бяха думите на Георги Тодоров. Знаете, че преди това имах пререкания с него, за което се извиних. Нямаше как да приема това нещо. Според тях може би Робърта да е бил по-добрият футболист, но мен това не ме устройваше. Не мога да стоя край тъчлинията и да влизам по 10-15 минути. От голмайстор на първенството да получавам храчки в лицето, може би, от някои фенове. За 10 минути не можеш да покажеш истинското си лице и оттам стават проблем. Знаете публиката на Левски, че е темпераментна. Реших да си тръгна с високо вдигната глава. Тръгнах си като голмайстор на Левски, през предната врата. Пак казвам, че Левски можеше да ме изпрати по един по-добър начин.

- Обиден ли си на някого в Левски?

- Не. Няма на кого. Това са нещата. Нормално е за футбола. Аз съм горд от престоя си в Левски. Станал съм голмайстор с 24 гола за един сезон. Ще разказвам един ден на децата си, че техният татко е бил голмайстор на най-великия клуб в България!

- Оценката на феновете като че ли е най-важна, а ти все още си любимец на привържениците на Левски. Ще ти липсва ли Сектор "Б" в събота, защото съм сигурен, че щеше да те посрещне подобаващо?

- Със сигурност ще ми липсва. Аз не мога да знам каква ще бъде реакцията на феновете спрямо Станислав Костов. Аз винаги съм давал всичко от себе си за Левски и публиката. Винаги съм отдавал значимото на феновете. Надявам се да съм оставил в тях по-добри впечатления и повечето да си спомнят за Станислав Костов като за голмайстора на първенството, като човек, който слаб или силен, е дошъл на "Георги Аспарухов" и е вкарал 24 гола. Щеше да ми е по-добре да има публика, но от друга страна феновете са 12-ия играч на Левски и много помагат на отбора. Доста пъти печелехме благодарение на публиката. За Пирин е по-добре сегашната ситуация.

- Страницата "Левски" затворена ли е за теб?

- Не мога да кажа подобно нещо. Левски обаче разчита на по-млади и перспективни играчи, за да ги развие и продаде. Сега съм в Пирин, обичам Пирин. Пирин ми е дал много. Тази тема засега няма какво да коментирам. Пожелавам успех на Левски. Аз като фен на този клуб се надявам отново да има европейски вечери, да ходим на стадиона и да подкрепяме отбор.

- През миналия сезон беше в чужбина. Със сигурност ти беше тежко, тъй като заради пандемията беше отделен от близките си. Какво те научи този период?

- Наистина ми беше много тежко. Бях сам, без семейството ми. Научи ме на доста неща. За първи път излязох в чужбина, исках да видя как е, какво е. Малко по-различно от България е. Реших обаче да се завърна тук.

- От началото на сезона показа головата форма, която имаше и на "Герена". 5 гола и 2 асистенции. Няма как с това представяне да не си попаднал в радара на Ясен Петров...

- Последните мачове успях да вкарам голове. Тук е моментът да благодаря на моите съотборници. Винаги съм казвал, че централният нападател просто завършва атаките на отбора. Щастлив съм, че моите съотборници ми подават. Най-често Манолев. Доволен съм, че се спрявам добре. За националния отбор - България е над всичко. За мен ще е чест, ако треньорът реши да ме повика. Виждате, че се работи добре, израстваме. Поздравления за г-н Петров. Надявам се националният отбор да върви все по-нагоре.

Източник: Topsport.bg

Последни новини