Стефан Грозданов: Името на Левски изисква победи и трофеи

Стефан Грозданов: Името на Левски изисква победи и трофеи

Topsport.bg

16-10-2021, 18:03

Стефан Грозданов е един от емблематичните треньори за Левски и Локо София в последните десетилетия. Именно при него сините привлякоха Георги Иванов-Гонзо и Александър Александров-Кривия преди старта на сезон 1997/98. За 4 години начело на Локо София той печели два пъти бронзовите медали в първенството и записва серия от 81 мача без загуба в Европа. 75-годишният специалист се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" за предстоящото днес столично дерби. Ето какво каза той.

Г-н Грозданов, след седем години едно софийско дерби се завръща. Локо София - Левски е сред класиките в българския футбол. Какво очаквате?

- Очаквам този мач с интерес. И двата отбора вървят по правилния път и ще ми е любопитно да видя докъде са стигнали. Локомотив изживя катарзис, но могат да се гордеят, че се върнаха в елита по честния начин, а не като други отбори. Левски се намира в тежък етап на развитие. Там тепърва предстои много работа както в спортно-технически, така и в организационен план. Ще бъде любопитен двубой с голям заряд.

Как според вас върви "аклиматизацията" на Локо в елита, тъй като знаем, че разликата между Б и А група е голяма?

- Приятно изненадан съм. Не очаквах толкова бързо и добре да влязат в час. Да, те са новаци, но явно името и емблемата на фланелките помага. Прави ми впечатление, че

футболистите играят без страх. Те са приели историческите ценности на клуба и действат като отбор.

Виждате ли промяна в Левски след идването на Станимир Стоилов?

- Сините вървят в положителна насока в последния месец и това определено се дължи на работата на Стоилов. Вижда се подобрение във всички аспекти на играта - от физическо, през тактическо, за да стигнем дори до емоционално. Промяната е факт. Отборът върби нагоре и резултатите няма да закъснеят.

Това означава ли, че Мъри ще вземе първата си победа именно срещу Локомотив?

- Натам клонят везните, но не трябва да забравяме, че железничарите показаха, че са много трудни за преодоляване. Локо играе като отбор и явно имат силен колектив, а сините се разколебават в определени моменти от мачовете. Преди паузата за националните отбори Левски загуби дербито с ЦСКА, а Локо спечели другото със Славия, това също може да даде отражение донякъде. Още повече, че сега напрежението ще е в сините. От червено-черните никой не очаква нищо през тази година. Те нямат за цел нито медали, нито класиране в Европа, нито купа, а в Левски това винаги седи на дневен ред. Това прави Левски по-уязвим. Въпреки всичко давам леко предимство на сините.

А не смятате ли, че в Левски първо трябва да подредят къщичката си и тогава да си поставят спортни цели?

- Да, така е, но това го мислят пo-уравновесените. Има и много фенове, на които тежи, че толкова дълго време Левски не е печелил нищо, а и самото име изисква победи и трофеи.

Левски е в тежък финансов период, а това не е чуждо за вас. Вие също бяхте треньор на "Герена" в подобни времена, но тогава привлякохте Георги Иванов-Гонзо, Сашо Александров-Кривия и дадохте път на младите Йовов, Иванков, Топузаков...

- Да, така е. Тези футболисти получиха шанс и доверие. Те се отблагодариха за търпението и след това дълги години бяха основна част от един Левски, който беше хегемон. Затова и сега се надявам на "Герена" да се прояви търпение.

Кои футболисти от Локо София и Левски в момента ви правят впечатление?

- В Локо най-силно впечатление ми прави колективът. Там сега не мога да откроя никого, защото има прекалено много нови играчи, а за да се превърне някой футболист в лидер и да се открои, трябва време. В Левски такъв определено е Георги Миланов. Дори се чудя как това момче бе пропуснато от водещите и финансово стабилни клубове у нас. Той прави разликата. Георги е лидер не само като характер, но и с футболните си качества. Той пасна идеално в състава и се сработи много добре с братя Цоневи. Надявам се и някои от младите да израсне и да се развие под ръководството на Станимир Стоилов.

Доколко ще липсват феновете на трибуните?

- Много. Привържениците на Локо отдавна чакаха тези мачове. Те си ги изстрадаха, а сега отново няма да могат да бъдат там. феновете на Левски също са много важни за отбора. Те дават не само сили и вярва на играчите, но в последната година, както се казва, и издържаха финансово отбора.

За вас този мач е по-специален. Един срещу друг се изправят детската ви и треньорската любов. За кой ще стискате палци.

- (Смее се.) Да, така е. Аз се родих със синята фланелка и това е детската ми любов. В Локо изкарах може би най-хубавите си треньорски години. Не мога да се раздвоя сега. Ще го гледам с интерес, за да видя развитието на отборите, но не мога да стискам палци за единия повече.

А каква е вашата прогноза, защото мачът бе изваден от някои букмейкъри?

- Не мога да кажа. И аз разбрах, че са го извадили. Сигурно чакат уговорка, но аз не вярвам да има такава и не знам как въобще може да стане.

Какво смятате за ВАР?

- В началото бях положително настроен, защото вярвам в справедливостта във футбола и искам всичко да е точно. Впоследствие започнах да се разколебавам, защото много решения ме учудват и виждам, че не са правилни. Още повече в ситуации, в които може да се вземе решение за секунди, те стоят по 3-4 минути, чакат, гледат, футболистите пият вода и им правят масажи. Това някак си убива тръпката и емоцията.

Как ще коментирате проведения конгрес на БфФС?

- Не съм от хората, които взимат рязко страна, но не ми хареса това, което стана. Не ми хареса отношението и сякаш бе гражданска война. Тези хора трябва да намерят консенсус и да работят в името на футбола. Трябва да се погрижат за детско-юношеските школи. Положението не е добро. Трябва промяна, работа, методика. Преди време в България дойдоха двама лектори от Белгия. Те казаха как през 2000 година след провала на националния им отбор са изработили единна програма за всички. Всички е трябвало да играят по една схема, да се готвят по определена програма и виждате, че след 20 години те берат резултатите на своя труд. Това трябва да стане и у нас.

Източник: Topsport.bg

Последни новини