Стоилов: Взехме играчи за 0 лева, а вече стигнаха до около 6 милиона лева продажна цена

Стоилов: Взехме играчи за 0 лева, а вече стигнаха до около 6 милиона лева продажна цена

Topsport.bg

31-01-2023, 17:05

Треньорът на Левски Станимир Стоилов говори откровено пред клубната телевизия след последната контрола на "сините" в Дубай за подготовката, нивото на отбора и очакванията от първенството.

"Особено през първото полувреме имахме затруднения в атака при намирането на верните решения. Като игра, като желание на футболистите и като резултатност е положително. Трябва да сме по-точни и по-директни при завършването на атаките. По-агресивни", каза той за успеха над Гълф Юнайтед.

"Дубайският отбор бе на добро ниво в сравнение с някои очаквания. Аз имам наблюдения, защото те играят на съседния терен. Гледам мачове от първенството им. Виждам млади африкански и опитни африкански и английски играчи, които искат да се докажат. През първото полувреме, докато те бяха свежи, имахме проблеми при последния пас и удар, но съм доволен. Сериозността и желанието да изпълняваме тактическите задачи бяха налице, а това води до успехите", смята той.

"Направих така, че всичките 15-16 играчи да имат по 3-4 мача над 60 минути. За да може всички да бъдат в добро състояние и когато изборът падна върху някой, да е готов като физика. Държахме и Краев, който ще бъде наказан на старта на шампионата, и всички играчи да имат игрови минути. Мисля, че го постигнахме. Позициите на дефанзивен полузащитник и централен защитник много не се различават, ако имаш достатъчно бърза мисловна дейност. Играчите се справиха без проблеми и през 15 минути им сменяхме позициите, за да добиват навици. Целта беше всички футболисти да са максимално подготвени", разкри треньорът.

"Като работа, като желание съм доволен. Остава по-бързо да влизат в изискванията на Левски. Рикардиньо отбеляза и днес хубав гол, който беше несправедливо отменен. Но за нападател е важно и да подава, не само да завършва. Асен (б. а. - Чендъров) се старае и на двете позиции - напредва да промени най-вече дребните детайли, за да влезе в стила на Левски. Кристиан (б. а. - Димитров) стартира доста добре като начало, но след това получи лека травма и все още не искаме да рискуваме с неговото включване. Той има дълъг период, в който не е играл и аз още през зимата му казах, че очаквам да получи дребни травми, които да го отклонят от пътя. Но трябва да прояви характер. Иначе и тримата се стараят доста", произнесе се той за новите попълнения на Левски.

"Общо взето търсихме добри терени, добри атмосферни условия, храна и хотел. Условията бяха много добри, няма от какво да се оплаче отборът. Левски тънеше в лукс за работа. Изключвам контузията на Петрис, която затрудни отбора в конкуренцията и да бъдем по-мобилни в защита. Сега остава да се върнем е да влезем по най-добрия начин в първенството. Защото каквато и работа да сме свършили на подготовката, ако не влезем добре в първенството, тя не може да се оцени подобаващо", сигурен е Стоилов.

"Отдавна искам да направим всички една дискусия, да намерим решения, да видим кои са положителните, кои са отрицателните неща, но никой нямаше огромно желание. Сега се сещаме за тях, като видим леда и снега. Всички отбори тренирахме при добри условия, а сега ще играем при отвратителни условия. С изключения на един-два стадиона, които имат отопление - на Лудогорец и нашия. За съжаление ние сме наказани, там също не бяхме достатъчно гъвкави, може би трябваше да се разреши първия кръг да се играе на нашия стадион, най-вече заради отоплението, а да изтърпим наказанието си втория или третия кръг, когато времето вече е добре. Качеството и нивото на футбола пада изключително много. Условията няма да бъдат нито за игра, нито за фенове, нито за журналисти. Ще бъдем като ескимоси. Първенството в България за мен започва след 10 април", категоричен е специалистът.

"Ако се появи нещо в нашите възможности, да, но това трудно ще стане. Няма такива играчи, които да са на нивото на Левски. Имаме идеи, но не можем да се договорим като финанси", призна Стоилов.

"Левски можеше да си осигури фонд работна заплата и отгоре с два трансфера. Но се взе решение да не се продават, защото около тези играчи ще се гради бъдещето на Левски и да бъде водещ отбор в първенството. Ако тръгнем да продаваме най-добрите си играчи, няма да можем да надграждаме. А и мисля, че част от тези играчи има още накъде да растат и цената им ще стане по-добра. Цената дали ще отиде нагоре или надолу зависи от това как ще се развива отборът. Играчи от нула лева от втора дивизия стигнаха до около 6 милиона лева продажна цена", пресметна той.

"Рецептата е футболните хора да седнем на една маса, да поканим футболния съюз и да начертаем стратегия с всички добри неща, които трябва да се случат. И да отидем всички заедно и да поставим тези условия на държавата. Нашата държавна е абдикирала от футбола вече много години, но и ние нямаме голямо желание да я притискаме, защото обикновено се слагаме на властимащите и да не разсърдим някого. Караме я ден да мине, друг да дойде. Като дойде април, забравяме, че е имало февруари и март първенство. Но е абсолютно налудничаво да започваме първенството на 11 февруари. Това е престъпление спрямо футбола", обвини треньорът.

"Оглеждаме се прекалено много в един резултат - победа или загуба. За нас това е най-важно, а клишето е, че терените са еднакви и за двата отбора. А те са еднакво лоши и за двата отбора. Ние искаме да видим глобално, че с една победа или една загуба няма да можем да вдигнем футбола. Цените на отбори, на играчи ще станат баснословни, ако имаме добри стадиони и условия. Можем да доживеем и българските собственици да продават и клубове, и то за добри пари, както последният случай беше Челси. Виждате каква инвазия на инвеститори има за купуването на клубове в света. Така че ние трябва да работим и да правим най-доброто", каза още той.

"За Левски през тази година всеки мач беше финал. Отборът надгради като игра, като качество, като представяне на терена. Резултатите не са такива, каквито на мен също ми се иска, но по-важното е, че отборът има стъпало и визия. Сега остава да върнем резултатите и да направим отбора конкурентноспособен. Пак казвам, че качеството на футбола ще дойде април месец. Дотогава ще играем на нещо средно между ледена пързалка и блата. Първата информация, която получих от наши хора, е, че в Търново е замръзнал теренът. Сега ще се опитаме да печелим мачовете. Очаквам голямо желание от футболистите, голямо раздаване, да защитят името си и Левски. За Левски се играе с душа и сърце. А резултата ако го няма, не е толкова страшно, той ще дойде, ако играеш добре и имаш постоянство", сигурен е Стоилов.

"Нямам проблем с играчите, такъв имаше, когато имах 10-11 футболисти. Сега имаме 14-15 и можем да правим смени, а когато оздравеят и контузените, ще имаме конкуренция. Оттук нататък трябва да прибавяме само качество и класа. А същевременно и да създадем конкуренция, защото имаме позиция, където нямаме изобщо", завърши Станимир Стоилов.

Източник: Topsport.bg

Последни новини