Там е славната история на ЦСКА, там феновете са си у дома!

Там е славната история на ЦСКА, там феновете са си у дома!

Topsport.bg

05-08-2021, 11:45

ЦСКА има два истински и непоклатими фундамента, непреходни във времето - велика клубна история и велика публика със стотици хиляди верни "армеййски" привърженици. Историята на велик спортен клуб като ЦСКА се пази именно в неговите велики привърженици.

Стадион "Българска армия" е нашият дом. Домът на "червените" "армейски" фенове. Музеят на спортната слава на "Армията" е нашият "червен" храм. В него е въплътена величавата история на знаменити победи, спортни битки и безброй успехи.

Музеят е учреден на 15 септември 1949 година със заповед на министъра на войната, като експозицията от купи, медали и отличия е била изложена в ЦДНА (във Военния клуб) от 1949-а до 1967 година.

В началото ЦСКА развива 6 вида спорт. Постепенно спортовете се увеличават, като те достигат 36 през сезон 1982/1983 и 41 спорта в края на 80-те години. Това са най-успешните периоди за "армейския" и българския спорт. ЦСКА е вторият спортен клуб по успехи в света след ЦСКА (Москва)! Уникален факт, впечатляващо постижение в световното спортно клубно движение!!!

Нашият любим футболен клуб ЦСКА бе обявен за клуб №1 на България за XX век.

С настъпване на демократичните промени в България (1990-2020 година), флагманът на родния спорт беше подложен на изключителен геноцид. Министерството на отбраната се дистанцира от "армейския" клуб и един по един отделните спортове бяха умишлено и целенасочено ликвидирани. Съществуването на спортните клубове към ОСК ЦСКА е борба на живот и смърт! Има ги и развиват успешна спортна дейност единствено благодарение на ентусиазма и любовта към "червения" "армейски" клуб на упорити треньори, състезатели за пример и обичащи спорта деца и юноши.

Спортистите с емблемата на ЦСКА са спечелили над 500 шампионски титли и медали от олимпийските игри, световните и европейските първенства. 16 от тях стават олимпийски шампиони! И още над 170 "червени" титли в колективните спортове у нас!

След почистване, освежаване и обновяване на музея с всеотдайната и безрезервна помощ на десетина наши фенове - Весела Шишкова, Владислав Йоницов-Ченцо, Любов Христова, Диляна Стоянова, Мартина Лалева-Петрова, инж. Петър Бунев и строителната група на Николай Билянски, той отново отваря врати.

Днес в Музея на спортната слава на "Армията" всеки посетител ще има изключителната възможност да види и да се докосне до репликите на Златната обувка и Златната топка на Христо Стоичков, преходната кристална шампионска купа по футбол, печелена цели 20 пъти, огромните сребърни купи от Палма де Майорка и Мохамед V, още десетки купи от престижни турнири във Валенсия, Севиля, Мардид, Барселона, Сарагоса, Кадис, Сетубал, Виареджо, Неапол, Келяри, купата "35 години ФК Сао Пауло", КЕШ волейбол жени и КНК, купите по футбол и борба от СКДА в Лайпциг, жълтата фланелка на Ненчо Христов, победител в Пробега на МИРА и още много шампионски купи и безценни артефакти от 32 вида спорт.

Изложени са и копие на нотариалния акт за изключителна собственост и неприкосновеност на стадиона от 1933 година, издаден на ОСК АС 23, исторически предшественик на НФД Чавдар и съвременния ЦСКА, както и акта за национализиране на стадиона от тогавашната тоталитарна власт.

Входът в музея е свободен. Всеки е добре дошъл от понеделник до петък, от 10:00 до 17:00 часа и 4 часа преди мач на "Армията".

Автор на този текст е уредника на музея и един от най-популярните фенове на ЦСКА - Христо Христов-Чичо Граф.

Източник: Topsport.bg

Последни новини