Треньорската смяна ще се отрази положително на ЦСКА

Треньорската смяна ще се отрази положително на ЦСКА

Novsport

30-03-2021, 10:01

В ЦСКА е така.

Няма ли успехи, стават рокади.

На "Армията" не чакат - това си е традиция за клуба.

Явно през зимата нещо се случи. Тимът изглеждаше някак немощен след подготовката. Отборът нямаше лице и стил.

В някои мачове не се създаде дори едно голово положение.

От една страна, не е добре, че се прави рокада, но, от друга, съм доволен и радостен, че точно Любо Пенев застава начело на тима. Човек, който е преминал през всички етапи в ЦСКА - още от детските години, като аз съм му първият треньор в юношеския период, после и при мъжете малко съм работил с него и го познавам. Той е педант, но така трябва. Минал е през най-професионалното ниво на футбола - Испания. Играл е с голям успех там, видял е и знае много за процесите. Трябва да има подкрепа от клубните ръководители, за да може да приложи своите идеи. Той може да направи много.

Дали е бил подходящият момент за треньорска смяна? Нямаше какво да се чака - титлата вече е ясна, но пък идват полуфиналите за купата. Пък и да се "постреснат" футболистите, да разберат за какво става въпрос. Моментът е такъв. Дори и да беше изкарал сезона Акрапович, ако няма успехи, полза няма. Хубаво е да се помисли за дългосрочен договор с Любо Пенев. Срещу Лудогорец каквото стане - стане. Но за другата кампания той да си подготви и отбора, и селекцията и да атакуват първото място. По-добре сега да стане смяната, от-колкото да се изчаква. Идването на Любо ще се отрази положително.

Преди две години той се оттегли и написа, че се чувства предаден, футболистите, особено чужденците, не бяха доволни, защото Любо им дърпаше яко юздите. На тях им харесва нощният живот тук, но те трябва да разберат, че са дошли да играят футбол и ако го правят, може да им се направи компромис при някои странични грешки. Уважението трябва да е взаимно.

При Акрапович също имаше строга дисциплина, но има разлика, че те знаят кой е Любо Пенев - бил е голям играч. Бруно също постигна успехи с Локо Пд, но е по-малко име. Трудно се работи в ЦСКА, особено при сегашното изграждане на състава с повече чужденци.

Не ме изненада треньорската рокада, защото на мен лично не ми хареса как играе отборът. В Разград при загубата с 0:1 не се създаде нито едно голово положение, но учудващо Акрапович заяви, че са надиграли Лудогорец и са били по-добрият отбор. Чудно как го бе видял. И това ме наведе на мисълта, че нещо не е наред. Така и на играчите няма да им пука, щом след подобно представяне ги определяш, че са били по-добри. Значи всичко е наред, но то не е.

През пролетта след подготовката ЦСКА играеше безобразно. На "Армията" трябва да мачкаш противника - в миналото не можеха да излязат от наказателното поле, а сега червените едва стигаха до вратата. Донякъде трансферите на ключови играчи също повлияха.

За Акрапович върхът беше победата над Рома в Лига Европа. Направи немалко, искаше да постигне успехи, не може да бъде обвиняван. Но обстановката в ЦСКА е такава - трябва да се действа бързо. Преди полуфиналите за купата Пенев няма как да постигне радикална промяна. Най-вече психически може да ги настрои, да им вдигне играта с 10-20%, да ги събуди. Възможно е да премине и към схема с четирима защитници. В първия мач с разградчани е важно да не се допусне гол, а за втория няма от какво да се притесняват. Важно е да се спечели купата.

Пенев ще се справи. Все пак "Армията" е неговият дом, от тук е излязъл, всичко му е познато. Трябва да се прекъсне постоянната смяна на 3-4 треньори всеки сезон.

Поне 2 години са необходими. Лично аз одобрявам този ход -ще има позитивна реакция от играчите и от целия клуб също.

Всички знаят кой е Любо Пенев и какво може. Той и в Царско село доказа, че е отличен треньор, стига да му се осигурят нужните условия. Има достатъчно опит вече, за да успее. По-добър избор не можеше да се направи, след като е решено, че е нужна смяна.

Аспарух НИКОДИМОВ, в-к „Тема спорт“

Източник: Novsport

Последни новини