Уелтън шоу в Благоевград! Левски отчая Пирин и изпълни първата си цел под ръководството на Стоилов

Уелтън шоу в Благоевград! Левски отчая Пирин и изпълни първата си цел под ръководството на Стоилов

Topsport.bg

03-04-2022, 19:32

Отборът на Левски се превърна в последния тим, който официално намери място в Топ 6 на efbet Лига. Макар и това да бе ясно от по-рано днес, когато Локомотив (Пд) падна тежко от ФК ЦСКА 1948. Селекцията на Станимир Стоилов изпълни първата си цел под неговото ръководство и ще участва в т.нар "шампионска група", след като спечели визитата си на Пирин с 3:0, а класиката е рекордна четвърта поредна над този опонент.

"Сините" изиграха силен двубой, през който неутрализираха прословутия "пирински" дух на домакините. Всичко в тяхна полза беше решено още до почивката, когато с красиви попълнение блеснаха Уелтън и Илиян Стефанов. Бразилецът пък затвърди доминацията си на терена с втори гол след паузата, който отново беше плод на неговата сериозна индивидуална класа.

Интригуващият сблъсък не се размина и без проблеми по трибуните, които бяха белязани от един арестуван привърженик на "орлетата" и откаран фен с линейка.

Така Левски се изкачи до петото място във временното класиране, имайки актив от 39 точки, кръг преди края на редовния сезон. Пирин приключи позитивната си серия под ръководството на Радослав Митревски и се намира под №11. След седмица "орлетата" се нуждаят от малко късмет и задължителна победа над Царско село, ако искат да имат шанс да участват в първата четворка на втората осмица.

Домакините от Пирин стартираха амбицирано, но прословутият дух на "орлетата" бързо беше сломен от фантастичен откриващ гол на гостите. В епицентъра на събитията беше бразилската звезда на Левски - Уелтън. Крилото подлуди гостуващата агитка в 4-ата минута, когато изненадващо се бе преместил на десния фланг. Това му позволи да пробие навътре към пиринската врата, за да може да отправи мощен шут от далечна дистанция, който се отби в горната греда на Георгиев и попадна в мрежата за 0:1.

Левски бързо можеше да удвои своята преднина в 10-ата минута. "Сините" разгърнаха скоростна своя атака, при която Уелтън се възползва от лоша реакция на Бодуров и "заложи" по чудесен начин топката за връхлитащия Стефанов. Плеймейкърът обаче се размина с втори пореден шампионатен гол, тъй като завършващият му изстрел се оказа слаб и неточен.

Пирин уж погледна по-сериозно към софийската врата, когато в 22-ата минута Антон Карачанаков можеше да изпълни своя "специалитет" - пряк свободен удар от средна дистанция. Този път Карата нямаше необходимия късмет и след контакт със стената, кълбото беше уловено от Николай Михайлов.

Левскарите продължиха да разчитат на изстрели от доста далечно разстояние. Вниманието на Георгиев в 31-ата минута изпробва Илиян Стефанов. Халфът добре насочи топката под гредата, но този път вратарят на "орлетата" имаше успеваемост и боксира решително. Повлиян от своите съотборници и Хосе Кордоба реши да пробва шут отдалеч. Панамецът впечатли с добро изпълнение, но то премина малко над горната греда на домакините.

Пирин се отърва от гол №2 в малко преди паузата. Атака на Левски отдясно беше белязана от няколко технични докосвания, който позволиха на Миланов да влезе в наказателното поле на благоевградчани. Последва изстрел на №7, който намери външната част на пиринската мрежа.

С оглед цялото развитие на срещата, напълно логично селекцията на Станимир Стоилов успя да удвои своята преднина. Георги Миланов отигра центриране от корнер на втора греда. Бившият футболист на ЦСКА (Москва) върна кълбото около дузпата, където Христофор Хубчев не изчисти никак добре. От грешката му се възползва Уелтън, който с глава асистира за волето на Илиян Стефанов. Насочването му беше от висока класа и така гостите от столицата поведоха с 0:2.

Билал Бари имаше тих следобед на "Гнездото", но това можеше да се промени малко след подновяването на играта. Мароканецът се възползва от празно пространство в 47-ата минута. Последва негов спринт и удар по диагонал, който беше отразен по добър начин от Янко Георгиев.

Левски се размина с класиката в 55-ата минута. "Сините" вече действаха малко по-прибрани в защита, което им позволяваше да дебнат съперника на контраатака. При поредната такава Уелтън затрудни максимално Георгиев, а при добавката разочароващ беше завършекът на Стефанов.

Красимир Станоев опита да вдъхне живот на домакините с добра ситуация в 65-ата минута. Опорният халф шутира от границата на наказателното поле, но на безопасна височина от вратата на Михайлов.

Класиката в Благоевград беше факт в 73-ата минута и беляза поредният страхотен индивидуален пробив на Уелтън. Бразилският нападател направи любимата си самостоятелна акция по левия фланг, която завърши с прецизен изстрел в незащитения от Георгиев далечен ъгъл.

Освен на терена, горещо беше и по трибуните, където феновете на двата тима бяха в опасна близост. Последва размяна на сигнални ракети, а привърженик на домакините бе арестуван от органите на реда. Запалянко на "орлетата" пък беше откаран с линейка...

До края срещата просто се доиграваше и Левски се поздрави с напълно заслужения си успех в Благоевград. С малко повече късмет, четвърти гол за гостите можеха да отбележат Радослав Цонев или Ноа Сонко Сундберг.

На 9 април Левски приема у дома един от традиционно трудните му опоненти в елита Черно море. Пирин пък се нуждае от задължителен успех срещу Царско село, ако иска да запази шансове за участие в първата четворка на втората осмица.

Източник: Topsport.bg

Последни новини