Царско село срещу Ботев (Враца) във финал за спасение

Царско село срещу Ботев (Враца) във финал за спасение

Novsport

09-07-2020, 07:28

Царско село и Ботев (Вр) се сблъскват днес в решителен за оцеляването си в елита мач.

Когато говорим за два равностойни отбора, на преден план излиза влиянието на треньорите.

Няма да коментираме кой от двамата наставници как си върши работата, но можем да отбележим какво обикновено се случва, когато един срещу друг се изправят Любослав Пенев и Антони Здравков.

Безспорно като футболист, а и като треньор, Ел Голеадор е постигнал повече. Не са много по-различни изводите от директните им мачове. Сухия няма победа над Пенев нито като играч, нито като треньор.

Двамата са се срещали 5 пъти като футболисти. Във всеки от тях Пенев е бил с фланелката на ЦСКА. В тези двубои Сухия 4 пъти е защитавал цветовете на Локо (Сф), а веднъж - на Левски.

Първият им сблъсък е именно във Вечното дерби. През декември 1985-а ЦСКА побеждава с 3:1 на „Герена”, а Любо се отчита с гол и асистенция. Сухия влиза на почивката когато в общи линии всичко е ясно, а крайният резултат - оформен.

Прави впечатление, че при всичките победи на тимовете на Пенев над тези на Здравков, нападателят по традиция се разписва. Не успява само в двубоя през есента на 1987 г., когато Локо и ЦСКА завършват 2:2, пише "Меридиан мач". 

Като треньори двамата имат три срещи досега. Два пъти победител бе Любо, а веднъж се стигна до „хикс”. Той обаче бе в протоколен мач – в последния кръг на сезон 2010/11. Тогава воденият от Любо Литекс вече бе шампион, а Калиакра на Тони Здравков се бе спасил и двата отбора направиха миролюбиво 0:0.

През есента, въпреки силния мач на тима от Каварна, Литекс си тръгна с успех от морския град с 1:0. Последната среща между двамата бе преди няколко кръга, когато Царско село измъкна успех с 1:0 в града под Околчица с късен гол на младока Тома Ушагелов, който вкара с първото си докосване в професионалния футбол.

Така преди днешния двубой статистиката не дава нищо оптимистично за Антони Здравков. Все пак трябва да отбележим, че и като треньор и като футболист Пенев почти винаги е бил част от по-силния отбор, а сегашните им тимове са най-изравнени в сравнение с всички други техни предишни сблъсъци.

Ел Голеадор веднъж вече излъга Сухия във Враца, а треньорът на Ботев от своя страна едва ли ще намери по-подходящ ден от днешния, за да стигне до първа победа над Любо, с която да наруши традициите.

Антони Здравков с право определи днешния мач като финал за спасение. При успех неговият отбор със сигурност ще заеме 11-ата позиция в крайно класиране и няма да играе бараж с отборите от Втора лига. Ботев би събрал четири точки, а такъв ще е максимумът, до който може да стигне и Дунав след последния двубоя. Врачани обаче имат предимство пред русенци от двубоите в редовния сезон, което се взема предвид в случай, че има два тима с равни точки в баража. При варианта, при който и трите мача завършат наравно обаче, Ботев няма шанс и ще остане последен от трите състава. При тази хипотеза ще се спасят „драконите“, които на два пъти биха Царско село и направиха един равен с Ботев.

Източник: Novsport

Последни новини