ЦСКА - между ад и рай...

ЦСКА - между ад и рай...

Topsport.bg

26-08-2022, 17:11

ЦСКА приключи евроучастието си след загуба с 2:0 от отбора на Базел. "Армейците" спечелиха първия двубой на стадион "Васил Левски" с 1:0, но след общия резултат от 2:1 си взеха довиждане с Европейските клубни турнири. Довиждане, а не сбогом. Едва ли някой се съмнява, че "червените" и през следващия сезон няма да бъдат част от най-добрите отбори в Европа.

Има една приказка, че апетитът идва с яденето. През последните години ЦСКА се завърна с гръм и трясък в евротурнирите и постепенно започна да възвръща блясъка си на европейската сцена. Не е нужно да си припомняме какви чудеса от храброст направиха "червените", за да се докопат две поредни години до груповата фаза. Е, снощи не успяха. Това е спортът. Това е футболът. Защо обаче се стигна до тази загуба? Ще се опитам да достигна до отговора в следващите редове...

Снощи ЦСКА изигра едно много солидно първо полувреме. В крайна сметка това е турнирен сблъсък и целта е една - да се класираш. Не съм съгласен с мнението, че ЦСКА е излязъл за 0:0, да пази резултат и така нататък. ЦСКА искаше да изиграе мача умно и през първата част това се получи. "Армейците" имаха предимство от първия двубой и трябваше да го бранят. Да го бранят, на стадион "Санкт Якоб-Парк", срещу едноименния отбор на Базел.

Преди мача всички говориха, че ЦСКА трябва да издържи първите 20 минути на домакинския натиск, това се и очакваше. Е, ЦСКА издържа и се бранеше отлично. Станахме свидетели на много самоотвержени действия от всички в ариегарда на "червените", включително и от Густаво Бусато, който за пореден път блесна с фамозни спасявания. ЦСКА успя да създаде и няколко много добри положения пред швейцарската врата, но за съжаление - без успех.

С оглед развитието на мача, беше нормално през второто полувреме "червените" да опитат да похитруват, да бавят времето, да опитат за затворят мача и да дебнат за някоя грешка в защитата на Базел. Съвсем нормална реакция, при така стеклите се обстоятелства. Базел обаче е много солиден отбор, който успя да намери пробойна в 66-а минута и от там нататък мачът стана различен. Вече в последните 20 минути на мача си пролича, че ЦСКА е готов и на равенство, продължения и евентуално дузпи, но цената беше ясна - продължаване напред.

Футболистите на "червените" през цялото време демонстрираха, че целта им е една - да продължат напред в турнира, но не се получи. ЦСКА допусна втори гол, точно когато не трябваше, в 84-а минута... и вече нямаше време за реакция. Саша Илич предприе няколко офанзивни хода, но вече беше твърде късно.

Базел наказа 2 от грешките на ЦСКА и заслужено ще играе в групите на Лигата на конференциите, а "армейците" се завръщат в България, но в никакъв случай не трябва да са с наведени глави. Достойно представяне, срещу един достоен опонент. Надхитряне, надиграване и в крайна сметка печели един - в случая беше Базел.

Преди двата мача всички "червени" сърца бяха обединени около мнението, че ЦСКА вече изпълни план минимум. Пореден плейоф, който в никакъв случай не е даденост. За да достигнеш до такъв мач, трябва да си вложил много пот и енергия през изминалия сезон, да си вложил много пот и енергия в предишните европейски сблъсъци. Никой в Европа не спи и силите навсякъде са почти изравнени.

В България приемаме такива успехи срещу отбори от Ирландия, Северна Македония, Албания или Грузия за даденост, но трябва да си дадем ясна представа, че сме изостанали на светлинни години от всички държави около нас. Видяхме как се измъчи Лудогорец срещу Жалгирис, отбор от Литва. Видяхме и как позорно отпадна Левски от малтийския Хамрун.

Да, ЦСКА може да съжалява, че не успя да преоодолее Базел, но "армейците" няма от какво да се срамуват. Вижда се, че този отбор има потенциал и че може да надгради още. ЦСКА е орисан да играе такива европейски битки... дали падаш или печелиш е без значение. Достигнал си до там. Извоювал си го. Защото си ЦСКА. Защото си най-великият български отбор и защото харизмата и аурата ти го изискват.

Някои казват, че пътят между ада и рая е много кратък. Пътят между тъгата и щаститето също. Така е понякога и с победите, и със загубите. Мигове на внимание, на невнимание, на грешки... частици от секундата обръщат каруцата във всяка сфера на живота. Спортът... и в частност футболът, не правят исключение. ЦСКА обаче трябва да се гордее със себе си и да продължи по своя път. А той е само един - към върха!

Източник: Topsport.bg

Последни новини