ЦСКА изравни рекорд, Арда си осигури коз за финала

ЦСКА изравни рекорд, Арда си осигури коз за финала

Novsport

05-05-2021, 09:04

ЦСКА спечели последния си шампионатен мач срещу Арда с късен гол на Юрген Матей в 88-ата минута.

Специално през този сезон „червените“ патентоваха попаденията в заключителните мигове от двубоите си.

А в почти всички случаи те носеха победа или равенство.

В това отношение ЦСКА е номер 1 дотук с вече 7 отбелязани гола след 85-ата минута и в добавеното време.

В последните секунди, освен двубоя с Арда, бяха спечелени  още домакинствата срещу Ботев (Пд) с 2:1, а и тези срещу Славия и Царско село с по 1:0. Както е видно, без тези четири попадения ЦСКА щеше да има 8 точки по-малко.

Отделно от това тимът се добра в последните минути до равенства при гостуванията на Черно море (1:1) и Етър (2:2). И от тях взе нови две бонус точки. Като теглим чертата, ще установим, че късните голове са донесли 10 точки на ЦСКА.

Разбира се, и във футбола и в живота почти винаги има и някакво равновесие. Затова бе логично да се очаква, че ще дойдат и мачове, в които във финалните мигове щастието няма да е на страната на „червените“. И те действително дойдоха.

ЦСКА загуби в последната минута от Царско село с 1:2 на Околовръстното шосе в София. Пак в самия край Арда изравни от дузпа в мача на „Армията“ от редовния сезон и стигна до крайното 1:1.

Шампионатът още не е завършил, но въпреки това, ако погледнем статистиката от началото на XXI век, ще видим, че дори за цяло първенство няма отбор, който да е вкарал толкова много късни и решителни попадения, колкото отбеляза ЦСКА през този.

В това отношение „червените“ са еднолично номер 1. Що се касае до точките, донесени от късните голове, те изравниха постижение на Литекс. През 2007/08 „оранжевите“ вкараха 6 попадения в заключителните секунди. Както е видно, те са по-малко от тези 8 на ЦСКА, но пък донесоха също толкова точки -10.

Досега най-успешен за „червените“ сезон в това отношение бе г 2017/18. Тогава те взеха 9 точки от 5 късни гола, чийто най-чест реализатор бе Фернандо Каранга. Прави впечатление и това, че почти никога отборът, който има най-много късмет в края и най-непримиримо се бори до последния миг, не успява да стане шампион.

Единственият, съумял да вземе златото тим, е Локомотив (Пловдив). През 2003/04 „черно-белите“ вкараха 3 късни гола, които им донесоха 5 точки. Те бяха с изключителна стойност, тъй като авансът им пред преследвача Левски в крайното класиране бе само три пункта.

Остава да видим колко ще събере от късни голове ЦСКА до края на сезона.

Отборът на Арда пък загуби генералната репетиция срещу „червените“ преди финала за Купата на България, но това всъщност може да се окаже и важен коз за кърджалийци, който да им помогне за далеч по-важния мач. От 2011 година насам отборът, който спечели двубоя за първенство, непосредствено преди финала, губи Купата. Това проклятие засяга дори отбори, които са очевидно по-силни от съперника си, но въпреки това не успяват да стигнат до трофея.

През пролетта на 2019 година всички очаквания, включително и на букмейкърите, са Ботев Пловдив да вземе финала срещу големия градски съперник. „Канарчетата“ печелят срещата за първенство с 2:0, а на финала в София феновете им са три пъти повече, но въпреки това Локо триумфира с 1:0.

През 2017 година тоталният хегемон в шампионата Лудогорец взима резонно мача си с Ботев Пловдив с 3:1, но пък „канарчетата“ празнуват завършека на един щастлив сезон след 2:1 във финала с разградчани.

Връщаме се и към един от най-емблематичните двубои за Купата между Левски и Черно море през 2015 години. „Сините“ смачкаха съперника си с 2:0 в последния им мач за първенство и на стадиона в Бургас се бяха изсипали над 10 000 фена на Левски срещу едва хиляда „моряци“. Под ръководството на покойния вече Адмирал Спасов Черно море стигна до обрат от 0:1 до 2:1 в продълженията, реализиран при това с играч по-малко.

Подобна бе ситуацията между Левски и Берое през пролетта на 2013 година. Тогава „сините“ удариха с 2:0 заралии и когато всички на „Герена“ очакваха месец май да завърши с дубъл, тимът на Ники Митов загуби с 4:6 финала след дузпи, а после проигра и титлата.

През 2012 година превърналият се впоследствие в най-неудобен съперник на Лудогорец - Локо Пловдив, удари разградчани с 1:0 в шампионата. Месец по-късно обаче „орлите“ триумфираха с 2:1 над „смърфовете“ за Купата. Във въпросното десетилетие имаше и три двубоя в първенството между двата финалиста, които завършиха наравно. 

През миналия сезон Локо Пловдив и ЦСКА направиха 1:1, а след това „смърфовете“ постигнаха епичен успех след дузпи. Славия - Левски регистрираха 1:1 в шампионата, а на 9 май „белите“ вдигнаха трофея отново след изпълнение на дузпи. 0:0 бе резултатът в генералната репетиция между Лудогорец и Ботев Пловдив в Първа лига, а във финала разградчани удариха с 1:0. 

През 2016 години финалистите ЦСКА и Монтана не бяха играли в първенството, защото „червените“ по това време бяха в Трета лига. Все пак именно ЦСКА има един коз в тази черна традиция. През 2011 година „червените“ победиха Славия с 1:0 в шампионата, а със същия резултат спечелиха и Купата.

Източник: Novsport

Последни новини