Черно море е първият, който е удрял Левски преди финал за Купата, но после "сините" печелят трофея

Черно море е първият, който е удрял Левски преди финал за Купата, но после

Topsport.bg

06-05-2022, 16:19

Левски ще има доста трудна задача преди финала за Купата на България. Девет дни преди спора за трофея с ЦСКА на "сините" им предстои тежко гостуване на Черно море на "Тича". Място, което е неприятно за почти всички отбори в България. В конкретния случай залогът е огромен, защото мачът е ключов в битката за разпределение на евроместата.

При загуба Левски ще има втори шанс да стигне до Европа, печелейки финала за Купата. Ако не успее и там, ще има и трети, като ще се надява кръг по-късно Черно море да загуби от Лудогорец, за да бъдат настигнати отново "моряците" в класирането. Така на пръв поглед за варненци мачът изглежда малко по-задължителен за печелене. Левски обаче също не може да си позволи отпускане в първенството, защото няма гаранция, че ще стигне до Европа през турнира за Купата. "Сините" обаче могат да спечелят не просто три точки от визитата си край морето, а и допълнително спокойствие и голяма доза самочувствие, ако стигнат до още една победа преди големия финал, пише "Мач Телеграф".

Този мач е удобен повод да видим как се представя Левски в първенството преди да се изправи в пряк сблъсък за Купата. Включваме в статистиката само сезони, в които между шампионатния мач и спора за трофея е имало 9 дни (колкото са сега) или по-малко. Оказа се, че до момента Левски е изпадал в подобна ситуация 23 пъти. В 13 от тях или малко над 56% "сините" са побеждавали и са влизали с приповдигнато настроение в спора за Купата. Четири пъти (17,39%) това е ставало след равенства в шампионатни срещи, а 6 пъти или 26,09% след загуби.

В конкретния случай Левски ще остане пред Черно море както при победа, така и при реми. При условие, че и двата знака устройват "сините", то шансовете им да си тръгнат щастливи от Варна са близо 74%.

Ако погледнем малко по-далеч и направим опит да прогнозираме какво ще стане на финала, поне според статистиката "сините" са фаворити и в него, каквото и да стане във Варна. Фактите показват, че както след шампионатни победи, така и след равенства и загуби, Левски по-често вдига Купата няколко дни по-късно, а по-рядко я губи. Или с други думи шансовете за успех винаги са над 50%. Интересното е, че най-малък е този процент за взимане на Купата след победи в първенството.

Както вече стана дума, тези победи са 13, а след 7 от тях (53,86%) "сините" са взимали трофея няколко дни по-късно. Четирите равенства в шампионатни мачове са били с различна стойност. Някои от тях са шампионски - като онова 2:2 в Ловеч през 2002-а година. Четири дни по-късно Левски взе Купата след победа над ЦСКА на стадион "Славия" с 3:1. Десет години по-рано - през 1992-а, Левски пак направи 2:2 в първенството с прекия конкурент за титлата - ЦСКА, което облагодетелства "армейците" и те станаха шампиони. Малко след това обаче "сините" зарадваха феновете си с победа на финала за Купата на България над Пирин в Пазарджик с 5:0. Специално след равенства успеваемостта на Левски на финали е 75% - 3 спечелени и само един загубен. Поражението е през 1987-а от ЦСКА с 1:2 след 1:1 у дома с Ботев Пд в първенството. Фатално за загубата на финала се оказва наказанието за 3 мача, което получава след срещата с "канарчетата" тогавашната звезда на Левски - Наско Сираков.

Доста добре се справят "сините" във финали и след загуба в първенството - 4 спечелени от 6 или 66,67%. Последната купа, която дойде след загуба в Първа лига, бе през 2003-а. Тогава на 17 май Левски падна на "Лаута" от Локомотив Пд с 1:2. Поражението не бе фатално, тъй като и без това Левски се бе простил с шансовете си за титлата. Купата обаче бе спечелена на 21 май след успех над Литекс с 2:1 на стадион "Васил Левски".

Любопитно е и това, че първият случай в историята, при който Левски е трябвало да играе по програма за кратко време мач за първенство и финал за Купата, е свързан точно с Черно море. Това се е случило през далечната 1959 година. Тогава Левски губи от "моряците" във Варна с 1:2 на 29 април. На 2 май обаче е спечелен финалът за Купата срещу силния за епохата тим на Спартак Пд с 1:0.

Така поне според историята и статистиката и двете мисии на Левски - победа във Варна и взимане на Купата са напълно възможни.

Източник: Topsport.bg

Последни новини