Четирима треньори са водили Левски и Черно море

Четирима треньори са водили Левски и Черно море

Topsport.bg

09-04-2022, 16:41

Левски и Черно море се изправят един срещу друг в един от най-интересните двубои от последния кръг на редовния сезон в efbet Лига. Двубоят на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" е в събота от 20:00 часа и феновете на двата отбора очакват с нетърпение сблъсъка, пише "Тема спорт".

Сините и моряците много често са правили трансфери един от друг, като сегашната ситуация не е по-различна и в тима на варненци играят преминалите и през "Герена" Даниел Димов, Васил Панайотов, Стефан Велев, Живко Атанасов и Георги Георгиев.

Но да вникнем и във въпроса кои треньори са били начело и на двата отбора през годините? Настоящият наставник на Черно море Илиан Илиев също има минало на "Герена" като футболист и треньор. Той за първи път пое моряците през 2004 година и бе начело на тима до 2006-а. След това последва период в Берое, след което дойде и офертата от Левски. Със сините Илиев бе на път да стане шампион, но преде края на сезон 2012/13 хвърли оставка и столичани бяха поети от помощника му Николай Митов. Той бе на една победа от спечелване на титлата, но всички привърженици на сините си спомнят злощастния последен мач от шампионата, завършил при равенство 1:1 на "Герена" срещу Славия и впоследствие купата отиде при Лудогорец. В момента Илиан Илиев отново е начело на Черно море и ръководи успешно тима, който вече се настани на третата позиция в класирането и продължава да мечтае за нещо голямо.

Друго познато име на "Герена" и на "Тича" е това на Велислав Вуцов. Той бе начело на моряците от 2002 до 2004 година, преди да бъде заменен от Илиан Илиев. Синът на легендата на сините Иван Вуцов пое голям риск, след като през 2008 година прие да поеме Левски след приказката, написана от Станимир Стоилов в предишните сезони. Той тръгна много лошо и столичани отпаднаха от БАТЕ Борисов в квалификациите на Шампионската лига и преди реванша с беларусите бе заменен от Емил Велев, който в края на сезона донесе титлата на Левски, която за момента се оказва и последната за столичния гранд.

Пътят от Варна за София измина и настоящият национален селекционер Ясен Петров. Той води Черно море през сезон 2006/2007, а три години по-късно се озова на "Герена". В тандем с Георги Иванов изведоха сините до групите на Лига Европа и това бе последното участие на Левски в групова фаза на един от европейските клубни турнири. Тогава под ръководството на Петров сините играеха атрактивно, но не успяха да стигнат до шампионската титла.

Споменатият по-горе Георги Иванов е бил начело и на двата отбора - и на Левски, и на Черно море. Гонзо остави добра следа във Варна и при всяко негово завръщане на "Тича" е аплодиран от привържениците на моряците. Легендата на сините не се задържа много в треньорската професия, след това бе спортен директор на Локомотив Пловдив, а в момента отговаря за националните отбори.

Сега предстои сблъсък между Станимир Стоилов и Илиан Илиев, който предполага да е зрелищен и в това ще се убедят феновете, които ще наблюдават двубоя на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" в събота вечер.

Източник: Topsport.bg

Последни новини