Четирите аса на ЦСКА в дербито

Четирите аса на ЦСКА в дербито

Topsport.bg

13-04-2023, 17:42

ЦСКА трябва да преследва задължителна победа в предстоящото в понеделник вечно дерби с Левски, за да направи нова огромна крачка към шампионската титла.

Освен това червените са длъжни да се реваншират пред привържениците си за отчайващото представяне срещу сините през 2022 година, когато записаха 2 равенства и 2 загуби срещу тях, включително и във финала за Купата на България, като не отбелязаха нито един гол.

На "Армията" се надяват новата година да е дошла с нов късмет и да сложат край на неприятната серия, а за целта в ръката си държат 4 аса, от които са длъжни да се възползват.

Състоянието на Левски

Сериозните катаклизми на "Георги Аспарухов" неминуемо ще се отразят на сините футболисти, а в ЦСКА трябва да направят всичко възможно да се абстрахират от тях. Отсъствието на Станимир Стоилов, а и на всички негови помощници, от резервната скамейка на Левски понижава шансовете за победа на тима и това вече бе отразено и от букмейкърите. Червените не можеха и да се надяват да срещнат вечния съперник в по-удобен момент и са длъжни да се възползват от силно разклатеното състояние на Левски. Сините обаче няма да се победят сами и от ЦСКА се изисква пределна мобилизация, коренно различна от показаната в дербито през есента. А и неведнъж в миналото сме виждали как армейците буквално "възкресяват" съперника си. Сега това не бива да се случва, ако тимът иска да продължи да е фаворит за титлата. А победа над Левски със сигурност ще го направи изявен такъв. Вземе ли дербито, ЦСКА на 99% ще завърши като първенец редовния сезон, което означава, че в плейофите ще приеме Лудогорец.

Формата на Назон

Хаитянският нападател е във вихъра си и играта на червените става все по-зависима от него. Това пролича и в 1/4-финала за купата срещу Черно море, когато голмайсторът бе резерва и именно след появата му на терена представянето на тима значително се подобри. Назон се разписа на два пъти и в последния двубой срещу Славия, макар едното му попадение да бе отменено заради съвсем тънка засада, като има 6 гола и 3 асистенции в 7 шампионатни мача през пролетния полусезон.

Назон вече донесе доста важни победи на ЦСКА, но все още не е блеснал в някой от сблъсъците с конкурентите в Топ 4 на първенството. И дербито с Левски е перфектна възможност да демонстрира, че е готов наистина да бъде ключовата фигура в червената атака. Назон нито може да надбяга, нито да се пребори за висока топка със синята защита. Но е способен на голово докосване и тънки пасове.

Статичните положения

ЦСКА има огромно предимство пред вечния си съперник, когато става въпрос за стандартните ситуации. Те са едно от основните оръжия на армейците от началото на сезона и действат безотказно, като тимът вече има 10 гола от корнер в първенството, а 3 пъти се разписа по този начин и в Лигата на конференциите. Червените имат над три пъти повече попадения от статични положения от сините през кампанията, а в същото време са изключително стабилни при тях и в дефанзивен план. ЦСКА не е допуснал нито един гол от стандартна ситуация! На всяка тренировка на базата в Панчарево се упражняват и изпробват нови заучени положения и в почти всеки мач червените ги изпълняват на практика. Трябва да го сторят и срещу Левски. Тук предимството на ЦСКА е безусловно.

Резервната скамейка

С всеки изминал мач Саша Илич доказва на 100 процента твърдението си, че има огромно доверие на всеки от своите футболисти. И разчита много както на титулярните си 11, така и на играчите, които включи от пейката. И неслучайно ЦСКА е лидер в първенството по голове на резерви - цели 16.

Срещу Левски отново ще се очаква от играчи като Браян Морено, който има 8 гола, от които 7 като резерва, да влязат на познатото ниво и да внесат допълнителна динамика в представянето на армейците. Те имат сериозно предимство в този компонент спрямо предстоящия си съперник, тъй като скамейката на Левски е доста по-къса, а освен това сините имат проблеми и с контузени футболисти.

Затова и ще се гледа с много по-голям интерес към решенията на Илич от пейката, отколкото към тези на Топузаков. Сърбинът вече неведнъж е доказвал, че усеща ритъма на двубоите и умее да взима решения в теченията им, но сега отговорността и напрежението върху него ще е още по-голяма.

Източник: Topsport.bg

Последни новини