Шампионска лига за деца ще се проведе във Велико Търново

Шампионска лига за деца ще се проведе във Велико Търново

Novsport

31-10-2019, 19:39

Възпитаници на 12 детски градини от община Велико Търново ще се състезават в първа по рода си мини шампионска лига, която ще се проведе на 6 ноември т.г. в базата на Спортно училище „Георги Живков”.

Това съобщи Александър Нанков от управата на „Етър”. Заедно с него инициативата представиха легендарният футболен треньор Георги Василев,  Емил Йорданов – DJ Емо, футболистът Иван Петков и директорът на Футболно училище „Етър” Свилен Василев.

В турнира ще се включат детските градини от Велико Търново  „Слънце”, „Райна Княгиня”, „Ален мак”, „Първи юни”, „Ивайло”, „Рада Войвода”, „Евгения Кисимова”, „Соня”, „Здравец”, „Слънчев дом”, „Иванка Ботева”,  и „Пламъче” от град  Дебелец.

Георги Василев ще работи пряко с децата, а DJ Емо ще е водещ на събитието. По време на турнира и други футболисти от „Етър” ще са ангажирани с малките спортисти, посочи Нанков.

Целта на това събитие е да запалим децата в любов към спорта и най-вече към „Етър”. Така, както ние израснахме с любов към великотърновския отбор, така искаме и сегашните търновчета да имат сърце за „Етър”, каза Емил Йорданов. С този проект от една страна ще изведем децата от дългия им престой пред компютрите и таблетите, от друга страна искаме те да останат да тренират тук, в нашия град, добави той. По думите му е важно да се инвестира в децата не само финансово, а като емоция и послания.

DJ Емо обещава неповторима атмосфера на терена, за която ще помогнат и изпълненията на вокална група „Пеещи камбанки”, които по традиция на живо ще изпеят химна на „Етър”, в празника ще се включат и малки мажоретки от детските градини.

Състезателният елемент няма да е водещ в турнира. Целта е децата да се забавляват и най-вече да заобичат спорта, подчерта Емил Йорданов.

Организаторите на мини шампионската лига, заедно с основните спонсори на събитието – „Лактима” ООД, „Декатлон” и „Пазари – Велико Търново”, са предвидили множество награди за всяко дете, участник в състезанието. За победителите, разбира се, ще има купи и медали.

Турнирът ще бъде подкрепен от програмата на БФС Grassroots, целяща развитието на детско-юношеския футбол в България и принципите й са основата на Футболно училище „Етър”, посочиха организаторите.

Акцентите в програмата са работа с подрастващи таланти, единна методика за работа в помощ на треньорите на ДЮШ, изграждане на адекватна инфраструктура за нуждите на малките състезатели, кооридиниране на местно ниво на отдел „Масов футбол”, производство на учебни пособия, популяризиращи любимата игра и отборния дух. Този турнир е само началото на поредицата от подобни такива в различни възрастови групи. Следващата стъпка  е организиране на национален и по възможност международен турнир на новия терен в Спортното училище.  Има голяма вероятност да поканим във Велико Търново детско-юношеските школи на Манчестър Юнайтед”, каза Емил Йорданов.

Александър Нанков благодари от името на „Етър” на кмета на Велико Търново Даниел Панов, през чиито мандати се осъществиха сериозни проекти за спортна инфраструктура в града и който има безспорен принос за развитието на спорта в старата столица.

„Щастлив съм, че имам възможността да участвам в това амбициозно и перспективно събитие. Убеден съм, че то няма да е една мимолетна проява, каза Георги Василев. Всички знаят колко силно съм свързан  с „Етър” и съм много обнадежден от тази идея. Радвам се, че тя ще се проведе на един дълго чакан терен. Целта не е всяко от децата да стане футболна звезда, а да добие популярност този спорт сред най-малките. Това е и начин да не живеем само със спомените за славата на златните ни момчета, а да гледаме напред, да участваме в нещо градивно и позитивно, допълни той.

Източник: Novsport

Последни новини