Юбилярът Петър Златинов: Нагласата ми е да изградя стабилен отбор, играещ модерен футбол

Юбилярът Петър Златинов: Нагласата ми е да изградя стабилен отбор, играещ модерен футбол

Novsport

14-03-2021, 15:34

Петър Златинов е роден на 13 март 1981 г. в Сандански.

Още като дете се унася по футболната топка благодарение на баща си, легендарния футболист Христо Златинов-Кройф. В ДЮШ на Вихрен Сандански негови треньори са Стоян Керемедчиев, Парапанов и Костадин Тодоров-Чини. На 15 годишна възраст е привлечен от петричанина Христо Маринчев, тогава директор на ДЮШ на ЦСКА София.

Тук негов първи треньор и легендарния футболист на Беласица, ЦСКА и два пъти капитан на националния отбор на СП на България Борис Гаганелов. По-късно го тренира и Красимир Ковачев. Талантът на Петър Златинов е забелязан от тогавашния старши треньор на ЦСКА Спас Джевизов, който го привлича на 18 годишна възраст в представителния армейски тим и дебютира в мач срещу отбора на Шумен. 

Вицешампион през 2000 и 2001 с ЦСКА, бронзов медалист през 2006 с Литекс и през 2002 с ЦСКА, финалист за купата на България през 2002, играе в шампионския сезон 2002/03 за ЦСКА (по средата на пролетния полусезон е трансфериран в отбора на  Динамо Минск). Шампион на Беларус през 2004 с Динамо, бронзов медалист и носител на купата на Беларус през 2003. Играе в отбора на Литекс при старши треньор Люпко Петрович. След това играе в отбора на Интер Баку Азербайджан, с който печели на два пъти шампионската титла. Завръща се отново в Литекс за 1.5 години. Футболната си кариера прекратява в отбора на Черно море Варна през 2015 година. За купата на УЕФА има 17 мача и 1 гол (14 мача с 1 гола за Литекс и 3 мача за ЦСКА). За младежкия национален отбор има 16 мача и 3 гола.

Отдава се на треньорска дейност, като дебют в тази професия прави в родния си отбор Вихрен Сандански във в  група. След това оглавява треньорския щаб на  Пирин Благоевград също във В група. Повторен дебют прави като старши треньор на Вихрен Сандански преди мача с Перун Кресна на 6 март 2021 година. На 13 март Петър Златинов навърши 40 години. Това бе поводът да направим с него кратко интервю.

-Честит юбилей! За втори път оглавяваш треньорския щаб на мъжкия отбор на ФК Вихрен Сандански. Какви бяха първите думи към  теб от страна на ръководството на клуба и естествено на финансовия благодетел Константин Динев?

-Да се наблегне повече на местните таланти и  да се даде достатъчен шанс на всеки един от тях. Мъжкият отбор на Вихрен е след 4-те кандидати за атакуване на първото място в ЮЗ трета лига, даващо право за влизане във втора професионална лига от следващото първенство. За да се постигне това е необходимо да се положи много труд както от нас, треньорите, така и от футболистите, с които работя. 

-Какво завари като потенциал в мъжкия отбор на Вихрен?

-С изключение на някои позиции, горе-долу отборът е добре окомплектован. Моето желание е да играем добър футбол, с който да радваме нашите фенове и да доставяме удоволствие и за ръководителите на клуба.

-Два мача под твое ръководство – две победи и Вихрен дели първото място във временното класиране с отбора на Марек. Това прави ли те оптимист?

-Винаги съм бил оптимист и като футболист , и като треньор. Не си правя илюзии, че ще ми бъде леко. Предстои ми много работа, на колегите и футболистите с които работим – също. 

-Предстоят ви гостувания на сериозни отбори, като Чавдар Етрополе, Оборище Панагюрище, Ботев Ихтиман и накрая на Марек Дупница. Ще домакинствате на преките съперници ФК Кюстендил и Беласица Петрич. Би ли дал прогноза за изхода от тези двубои?

-Не бива да делим отборите на  слаби и силни. Във всеки един мач трябва да подходим сериозно и отговорно, за да спечелим максимума от три точки до края на първенството. Това е пътя за оглавяване на таблицата и добиване на право за участие във втора професионална лига от следващото първенство. 

-Кои са основните съперници на Вихрен за атакуване на върха на таблицата?

-Във всеки един мач се играе с различен заряд, като в преките двубои срещу ФК Кюстендил, Беласица Петрич и Марек Дупница, трябва да се раздадем максимално, да спечелим трите точки  и да докажем, че сме най-достойния отбор за влизане във втора лига. 

-Какво не успя до момента като футболист и какви цели си поставяш вече като треньор?

-За нищо не съжалявам, като футболист. Смятам, че постигнах доста неща. Вече мога да говоря като треньор. На първо време искам да изведа отбора на Вихрен на първото място в групата с добър, качествен и резултатен футбол на терена. Като всеки един треньор , започнал кариерата си, и аз мечтая един ден да водя отбори от А група. 

Източник: Novsport

Последни новини