Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Витоша (Бистрица)Дунав (Русе)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Спартак (Варна)

БЪЛГАРИ: Боят настана, грабвайте телата!

БЪЛГАРИ: Боят настана, грабвайте телата!

Novsport

Боят настана, тупкат сърца ни!

Дойде време да покажем имало ли е смисъл от всички онези подвизи, саможертви, воини и герои за България.

Ако не се обединим, няма да ни бъде, а съм сигурен, че на всички до болка ни е втръснало да сме разединени.

Този път врагът е невидим, да, но някога са грабвали телата.

Сега ще се види колко ни струва нацията!

Последната реплика е на Христо Крушарски и ме накара да се замисля, защото вирусът COVID-19 атакува най-беззащитните от нашите близки.

Онези, които до болка обичаме и на които дължим всичко, повечето с оскъдните пенсии, редящи се на опашка заради по-ниската цена на яйцата, но всички до един със златни ръце и безкрайни сърца.

Гладът ще надделее над страха!

Последната реплика пък е на президента, когото изобщо не бих желал да цитирам, но и тя ме накара да се замисля.

Защото се наслушах и нагледах на какви ли не проблеми и опасения, включително как бизнесът има нужда от помощ, понеже щял да загине. В момента обаче загиват хора. Навсякъде и по много, предимно възрастни, макар и не само.

Децата ни, за щастие, са пощадени, но какво щастие, след като можеш да загубиш близък? Докато всеки обаче е зает да сочи (най-вече своите) проблеми никой не предлага решения.Не чух една банка да подари електронно банкиране на клиентите си, нито магазин да започне безплатни доставки по домовете, нито хотелиер или стопанин на къща за гости да предложи така или иначе пустеещото си в момента помещения за възрастни хора (ако има, да ме извиняват!).

Междувременно част от младите хора не могат да работят, други пък са затрупани с работа, но няма кой да гледа децата.

Очевадно е, че ситуацията е кризисна и изисква радикални мерки, а народът - обезумял, защото се втурна да пазарува като за световно веднага след обявяването на извънредно положение в страната.

Казаха им да не се събират над 50 човека на едно място, те се набутаха в магазините и се избиха за тоалетна хартия. После отидоха в аптеките и изкупиха маските, въпреки призива на Световната здравна организация такива да носят заразените и тези, които се грижат за тях.

Хората им обясняват, че вирусът се предава по капков път или чрез допир на заразена повърхност, а след това докосване на око, уста или нос, нашите излизат навън с маски, които редовно докосват, докато се подготвят за второто пришествие.

Днес видях един бай Мангау с колело и маска да рови в боклука, което преля чашата и ме накара да напиша няколко факта за вируса, познати на медицината и Световната здравна организация към момента.

Ракията не помага срещу коронавируса, комарите не го пренасят, а гадината е устойчива още на сняг, жега и чесън. Страхува се от редовното миене на ръцете със сапун и спирт, който също бе изчерпан за часове в аптеките от клетите наследници на хан Аспарух.

Докато си мислех има ли смисъл да се спасява този народ в майка България чух, че под карантина е германският канцлер Ангела Меркел, а това неизвестно защо ме накара да си спомня как мой скъп приятел веднъж ми разказа, че в Германия, когато има болен от шарка, всички съседи си водят бебетата и малките деца, за да се заразят и изкарат болестта в по-ранна възраст. У нас мамите си пазят много дечицата, без да се замислят какво им завещават, но това е друга тема.

Целта на сегашната е, че ми се иска да покажем, че не сме племе, а нация. Математически ясно е, че ако по-голямата част от населението на една държава преболедува коронавируса и изгради антитела, той ще изчезне, затова, макар и утопично, предлагам:

Държавата, бизнесът и медиците да седнат, да измислят как да превърнат всички бази в домове за възрастни хора или такива в рисково положение.

Убеден съм, че в България има достатъчно хотели, къщи за гости, вили, училищни общежития, почивни станции, че дори и военния поделения, ако щете, за да се приютят най-беззащитните хора.

Вярвам и, че ще има достатъчно доброволци или полиция и армия, например, които да доставят всичко необходимо на тези центрове за няколко месеца.

Докато всичко това се организира и има свободни лекари, останалите да си направим необходимите изследвания (за асма, диабет, сърдечни заболявания и т.н.), а после да покажем на гадината що за нация сме.

Съградили сме империи, та един, макар и много зъл грип ли ще ни събори, ако започнем отсега да се подготвяме като подсилваме телата си за блуждаещия COVID-19.

След това продължаваме обичайния си начин на живот, а като дойде вирусът го посрещаме както си можем, че да се види в чудо - на маса, с приятели, тежко мезе, чесън, ракия и „Излел е Дельо хайдутин“.

Бъдете здрави, спазвайте инструкциите, мийте си ръцете и останете вкъщи!

Емил Арсов, Novsport.com

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Дунав
Берое
Ботев
Етър
Лудогорец
Витоша
Арда
Царско Село