Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

Дамбраускас: Един треньор трябва да чете много книги

Дамбраускас: Един треньор трябва да чете много книги

Novsport

Старши треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас даде любопитно интервю пред БНТ, насочено към извънфутболните теми, които обаче преплита с играта.

"В момента уча психология, футболна теория в Литовския университет. Определям себе си като ученик на играта. Това е единственият начин да се доказваш. футболът се развива постоянно и ти трябва да си в крак с промените. Невъзможно е, докато не го направиш. Това изречение по най-добрия начин олицетворява моята кариера. В Лудогорец съм, защото съм показал желание да се развивам като треньор. Важното е колко си готов да работиш и да жертваш", споделя Дамбраускас.

"Не бива да си слагаш граници при четенето на книги. Всяка книга те обогатява. Ако не четеш книги, ще живееш само един живот, а ако го правиш, ще живееш много животи. Чета от 4-5-годишен. Това не е хоби, а е начин на живот. Чета не само футболни книги, чета психология, класики, художествена литература. Там може да откриеш много светове и това да те развие като личност. Същото е и в треньорството. Един треньор трябва да чете много. Защото всеки ден се изправяш срещу над 20 млади хора и трябва да им говориш. Ако спра да чета, ще изчерпам нещата, които мога да им кажа. Това ще лимитира възможностите ми и в един момент просто няма да има какво да им кажа", добавя литовецът. За това как мотивира играчите си, той разкрива: "Викането е част от армейската подготовка. Сякаш един генерал дава заповеди на своите войници и те трябва да ги изпълнят. Този подход не ми харесва. Най-добрите треньори са мотиваторите и комуникаторите. Аз по-скоро се уча от американските треньори, там най-важна е комуникацията. Там създаваш връзки между себе си и играчите, футболистите са най-важното нещо в един отбор. Те правят треньора добър, за да те следват. Сегашното поколение не обича да му викаш и да му нареждаш. То чака от теб да комуникираш с тях като с хора", завършва Валдас.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948