Илиан Илиев с мнение за програма на efbet Лига

Илиан Илиев с мнение за програма на efbet Лига

Topsport.bg

25-05-2023, 18:28

Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев коментира програмата за следващия сезон в efbet Лига, която бе обявена от Спортно-техническата комисия към БФС преди няколко дни.

"Трябва да питате БФС. Ние също искахме миналия сезон да се играе по едно и също време. Не мога да коментирам тях. Искахме да ни прехвърлят мача преди Великден, казаха, че не сме пуснали навреме молба двата отбора за промяна. В събота не можели да намерят дежурен делегат, който да дойде до Варна. Това им беше обяснението. Ако има интрига, трябва да се играе по едно и също време", заяви опитният наставник в интервю пред Дарик и dsport.

Той говори за оставането на сегашния вариант първите 6 отбора да играят помежду си само по веднъж в плейофите: "Мисля, че може да се намери място за мачове в топ 6 на разменено гостуване. Тази година декември месец не играхме. От малкото първенства прекъснахме в средата на ноември, не играхме декември. Сега сме 25 май, ако дръпне 4-5 кръга, досега щяхме да сме свършили първенството, ако се играе този формат. Това е едно оправдание. Ние изиграхме 9 мача през 3-4 дни и горе-долу ги изиграхме. Абсурдно е да се каже, че не могат да се намерят дати, при положение, че почиваме два месеца и половина. Абсурдно е също футболистите да нямат почивка и една седмица. Не може първенството да свърши на 10 или 11 юни и на 15 юли да почнеш. Това е месец и четири дни да почиваш и да направиш подготовка. Най-накрая трябва да се разбере, че ако футболистите ни не са здрави и не предлагат продукт, футболът ни ще е по същия начин, да не е сред най-добрите на Балканския полуостров, камо ли в Европа. Другата тема е, че е абсурдно".

"Професионалната лига не взима отношение, откакто Атанас Караиванов стана президент. Ние като клубове сме го виждали два пъти, на награждаването за Купата. Този човек не е питал нито един отбор от какво има нужда. Той е шеф и трябва да защитава нашите интереси. Прочетох му интервюто, в която каза, че програмата за първенството е консултирана с клубовете - пълна лъжа. Няма такова нещо. Няма клуб в България, който може да каже, че иска да почне новото първенство месец, след като свършим. И да не оставиш футболистите да почиват поне десет дни, това е престъпление. Да не говорим, че достатъчно време има да се почине и да се почне на 21 юли или в края на месеца, като имаме предвид, че нашите клубове ще изиграят първия кръг в турнирите и след втория мач ще кажем да отложим. Мисля, че същото отношение трябва да вземе и синдикатът на професионалните футболисти. Той трябва да защитава правата на футболистите. Тези хора трябва да имат почивка. Казват ти, че ще свършиш примерно на 10-11 декември и ще почиваш. Със сигурност тези 20 дни, особено през зимата, не са достатъчни. Видяхме го и сега. За много неща и формата, трябва да се допитват до клубовете, а не до няколко клуба", коментира остро тази тема старши треньорът на "моряците".

Източник: Topsport.bg

Последни новини