Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Витоша (Бистрица)Дунав (Русе)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Спартак (Варна)

Коронавирусът може да забави въвеждането на ВАР в България

Коронавирусът може да забави въвеждането на ВАР в България

Novsport

Пандемията от коронавирус ще удари и по плановете на БФС за въвеждане на системата ВАРв българското първенство. Това разкри пред dsport и Дарик радио шефът на Съдийската комисия Костадин Стоичков.

Още през 2019-а бяха направени конкретни стъпки по въвеждането на системата за видео повторения у нас, но Стоичков сподели, че спирането на шампионата и неяснотата по отношение на следващия сезон спъват процеса. Другият важен детайл пък е финансовият аспект, който също страда след Covid-19.

"Това е болезнен проблем за мен. Аз бях един от инициаторите за въвеждането на ВАР с аргументи за необходимостта. Създаде се комисия, тя се оглавява от Петър Петров. Изпълнителният комитет ни постави задача да направим необходимото, стъпките, които до този момент бяха необходими да бъдат извършени“, каза Стоичков.

„Дойдоха представители на ФИФА, разисквахме детайлите, редица организационни неща. Ние направихме запитване до съответните фирми, взехме съответните оферти, но Covid-19 ни върза сериозно ръцете за обучението на съдийския екип, а ние трябваше да обучим и ще обучим 44 съдии – 22 ръководещи и 22 асистент съдии. Тъй като има голяма неяснота за подновяване на първенството, а за обучението на ВАР специалистите ни трябва нещо от порядъка на 88 мача, всеки трябва да мине през поне 2 мача на живо. Не сме в състояние на този етап да направим една дългосрочна преценка, как ще започне първенството, кога ще започне. Това са мачове при юношите, тези мачове за обучение“, обясни шефът на реферите.„Не на последно място стои и финансовата част за въвеждане на ВАР, на нас са ни необходими от порядъка на 170-175 хиляди евро, имаме една заделена сума съдийската комисия от конвенцията, тя е от 60 хиляди лева, но обучението на един съдия ще възлезе между 8 и 9 хиляди лева, което не е малка сума.“

„Заговори се за съжаление за тази програма „Хеттрик“, която е за две години. Тези пари, 4 милиона и 200-300 хиляди лева трябваше да са за подкрепа на клубовете, има и обучение за съдии, футболисти, но за съжаление тази програма засега е замразена и това до голяма степен ни връзва ръцете, защото не можем да подсигурим тази голяма сума за обучението на съдиите. Въпреки всичко продължаваме да работим по ВАР и искаме да го внедрим.““

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Дунав
Берое
Ботев
Етър
Лудогорец
Витоша
Арда
Царско Село