Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

ПОТВЪРДЕНО: Въвеждането на ВАР в България е все по-близо

ПОТВЪРДЕНО: Въвеждането на ВАР в България е все по-близо

Novsport

Инспекцията на стадионите от efbet Лига за готовността им да работят със системата ВАР започва от началото на месец март, обяви мениджърът за технологията към Съдийската комисия на БФС Петър Петров.

Проверката ще се състои между 4 и 8 март, като най-напред ще бъдат проверени стадионите в София, а след това и тези в останалите градове на страната.

Според Петров, изискванията за въвеждането на ВАР не са толкова много, но основно е платформите, на които са поставени камерите да бъдат на добра височина и да се вижда теренът в неговата цялост, както и от тъч-линиите да може да се прави перпендикуляр заради проверката за засада, тъй като ще се използва офсайд-технолоджи.

След като мине втората инспекция, от БФС ще се подаде дата за домакинските двубои на всеки отбор от 21, 22 и 23 кръг, за да бъдат лицензирани всички стадиони с подготовка за ВАР. Естествено е първо де се лицензират потенциалните участници в първата 6-ца.

"Ако някой стадион не е готов, ще го изчакаме. За отборите от втората осмица не е толкова фатално, че ще го лицензиране през месец май. Защото те де факто за новия шампионат трябва да бъдат готови до 15-ти юли. Дали има вариант някой отбор да домакинства на друг стадион, защото няма готовност за ВАР? В момента никой от отборите не е отказал да работи или да не изпълни предписанията. Но дали ще се стигне до такъв вариант, ще се знае около 20-и март. Изискванията са самостоятелно електрозахранване на ВАР-вана, оптичен кабел от ВАР-вана до централната линия на игралното поле, където ще бъде монитора; табло за захранване на монитора и другото е вишките, на които са камерите", заяви той."Някои клубове като Царско село и Черно море, стадион "Oгоста" в Монтана трябва да вдигнат височината на платформите, докато вчера е направена проверка на Арда. Стадион "Арда Арена" е напълно готов за лицензирането. Вчера по време на срещата с Ботев Враца се обадиха, за да проверим как се вижда от камерите. Мога да кажа, че се вижда прекрасно. Повечето стадиони, които имат високи трибуни, няма да имат проблем", допълни Петър Петров.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948