Безобразен Левски оцеля срещу Славия в най-старото столично дерби

Безобразен Левски оцеля срещу Славия в най-старото столично дерби

Topsport.bg

29-03-2024, 21:01

Левски победи Славия с 2:0 в най-старото столично дерби. Двубоят от 26-ия кръг на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" предложи доста открит футбол от двата тима, а резултатът изобщо не отговоря на показаното на терена.

"Сините" бяха по-добрият отбор през първата част, но през второто полувреме Славия беше абсолютен господар на терена, но пропусна златни възможности за гол и в крайна сметка си тръгна с поражение от "Герена".

Головете за Левски отбелязаха Рикардиньо (38') и Марин Петков в заключителните секунди.

Още в 3-тата минута Левски достигна до изстрел към вратата на "белите". Ел Джемили и Галчев изпълниха заучено пряк свободен удар, а Папи стреля в очертанията на вратата, но Вуцов изби в корнер. След ъгловия удар и Евертон Бала стреля опасно, но Вуцов отново се намеси блестящо.

Домакините имаха отличен шанс да открият резултата след само четвърт час игра. Мислович се възползва от грешка в защитата на "белите", вклини се между защитниците и от точката на дузпата стреля точно, но Вуцов отново се намеси решително.

В 17-ата минута Левски отново пропусна добра възможност. Ел Джемили напредна с топката и излезе очи в очи с Вуцов, но отново вратарят излезе победител.

Славистите достигнаха до най-доброто си положение в средата на първата част, когато Керчев получи пас в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но кълбото профуча покрай гредата.

В 23-ата минута от Левски имаха претенции за дузпа за нарушение на Емил Мартинов срещу Марин Петков, но повторенията убедиха всички, че за наказателен удар не може и дума да става.

Четвърт час преди почивката Владимир Николов се пребори с играч в синьо в центъра, напредна с топката, финтира Ван дер Каап и стреля мощно, но над напречната греда.

Страхотният футбол, който наблюдавахме до този момент се увенча с гол в 38-ата минута. Рикардиньо получи топката от Мислович малко пред наказателното поле и стреля веднага, матирайки Вуцов за 1:0.

В края на първото полувреме станахме свидетели на доста дискусионна ситуация. Радослав Гидженов отсъди дузпа за нарушение на Керчев срещу Рикардиньо в наказателното поле, но след дълъг преглед на положението със системата ВАР, съдията беше извикан да прегледа ситуацията за засада на Рикардиньо малко по-рано при изграждането на атаката. Повторенията показаха, че бразилецът се намира в нередовна позиция, но Гидженов отиде със страничния съдия да прегледат ситуацията и да преценят дали Рикардиньо е влияел на играта в този момент. След кратка консултация и двамата стигнаха до извода, че №9 в състава на "сините" е имал влияние върху събитията на терена и дузпата беше отменена.

Високото темпо в мача продължи и в началните минути на втората част. Три минути след подновяването на играта Славия на два пъти можеше да изравни резултата. Първо Ертан Томбак стреля неточно от малък ъгъл, а малко след това и изстрел на Владимир Николов мина покрай дясната греда.

В 56-ата минута Кристиан Димитров за пореден път не се намеси добре и изчисти топката в краката на Емил Стоев. Футболистът на "белите" стреля по земя, но кълбото профуча покрай дясната греда на вратата, пазена от Пламен Андреев.

В 67-ата минута славистите все пак "отключиха" вратата на Левски, но се оказа, че Минчев се е намирал в положение на засада.

В 78-ата минута Славия пропусна нови две възможности. Първо Пламен Андреев спаси опасен удар на Тони Тасев от пряк свободен удар, а малко след това изстрел на Мартин Сораков мина покрай гредата.

Пет минути преди края на редовното време Славия пропусна нова възможност. Велко Йеленкович получи топката на празна врата, но стреля над гредата от около 2-3 метра.

Дълбоко в добавеното време Славия пропусна още една добра възможност. Ертан Томбак стреля от воле, но Пламен Андреев спаси.

Изглеждаше, че голът във вратата на Левски се пече, но такъв падна в тази на славистите. В последните секунди "сините" спретнаха бърза контраатака, при която Ел Джемили проби по лявото крило и центрира към Марин Петков, който нанесе смъртоносен удар от точката на дузпата и подпечата успеха за своя отбор.

Източник: Topsport.bg

Последни новини