Беларус - България 0:0, "лъвовете" са с човек по-малко

Беларус - България 0:0,

Topsport.bg

05-09-2024, 21:02

Националните отбори на Беларус и България се изправят един срещу друг в първи двубой от Дивизия С, група С3 на турнира Лига на нациите. Международният сблъсък е с начален час 21:45.

Целта пред Илиан Илиев и момчетата му е ясна - спечелване на групата, в която са още отборите на Северна Ирландия и Люксембург, и изкачване нагоре от Лига "С" към Лига "В". Евентуален триумф ще е в плюс и в борбата за участие на Мондиал 2026. Припомняме, че Беларус приема съперниците си на неутрален терен заради съучастието на властта в Минск в руската военна агресия срещу Украйна. На стадиона в унгарския град Залаегерсег довечера няма да има фенове.

Единствено вторият капитан - Георги Костадинов, се оплаква от сезонен вирус, който може да го извади от сметките.

Селекционерът не изпрати повиквателна за Петко Христов от Специя, докато останалите му избраници са сравнително очаквани. Двама са и дебютантите. Първият от тях е халфът на втородивизионния немски - Дармщадт - Фабиан Нюрнбергер. Въпросният играч е роден в Германия, но майка му е българка, което позволява неговото включване в държавния тим. Процедурата по изваждането на негов паспорт обаче се оказа по-тромава от очакваното и отне известно време.

Шанс да демонстрира головия си нюх получи и централният нападател на Спартак (Варна) - Ахмед Ахмедов, който има шест гола след седем изиграни двубоя за "соколите" във футболния ни елит.

Предстоящият съперник на България пък изгаря от оптимизъм, че има сили да постигне положителен резултат срещу "лъвовете". Начело на тима е Карлос Алос. Испанецът има любопитни назначения като треньор, при това на няколко континента. За последно той бе национален селекционер на Руанда, но бе уволнен заради провала му да класира страната за Купата на Африканските нации.

В състава, който той обяви, преобладават играещите зад граница национали. Петима от избраниците му са от местния шампион Динамо (Минск), който беше отстранен в европейските турнири от българския Лудогорец (Разград). Легионерите на Беларус пък предимно се подвизават в шампионатите на Русия и Казахстан, а най-западно разположен пък е нападателят на Лиерс - Максим Киреев.

Първата среща на българския национален отбор по футбол в турнира Лига на Нациите е поверена на опитния румънски рефер Овидиу Хацеган.

Източник: Topsport.bg

Последни новини