Бирсент Карагарен: От хоби, футболът ми стана професия

Бирсент Карагарен: От хоби, футболът ми стана професия

Topsport.bg

20-03-2024, 10:42

Българската професионална футболна лига продължава да ви представя футболисти от efbet Лига. Този път във фокуса на нашето внимание попада играчът на ФК ЦСКА 1948 София Бирсент Карагарен.

Кажи ни кой е най-запомнящият се мач и най-любимият момент в кариерата ти?

- Най-запомнящият се мач в моята кариера е този срещу Ботев Пловдив, докато бях футболист на Локомотив Пловдив и спечелихме с 6:0. Любимият ми момент е, когато се изправих срещу Тотнъм на "Лаута".

Как избра футбола като професия?

- Не съм го избирал за професия. Откакто се помня играя футбол. От хоби ми стана професия.

Как се чувстваш във ФК ЦСКА 1948?

- Чувствам се много добре. Моята роля в отбора е да помагам на тима да побеждава с моите голове и асистенции. Може и още по-добре и занапред ще видим.

Как се разви в ранните години в Локомотив Пловдив?

- Истината е, че ми беше по-трудно. Може би бях по-слаб физически от повечето играчи. Не играех често. Научих, че не трябва да се предаваш и да преследваш мечтите си.

Разкажи за четвъртфинала за Купата през 2014 година, когато вкара победен гол?

- Беше доста интересно. Те бяха вкарали първи гол и смятах, че всичко е приключило. При нас играеше тогава Мартин Камбуров. Той надъхваше отбора. Беше казал, че нищо не е приключило. Още в следващата атака вкарахме за 1:1 и в 90-ата минута стана грешка на защитника, която предвидих. Даже не знам как съм вкарал гол и как съм се радвал. Помня думите на Дани Кики, че всичко е приключило и после отиваме на дискотека.

Как би оценил периода в Дунав Русе?

- Мисля, че беше крачка напред за мен. В този период достигнах може би нещо, което може би няма да стане - играх в Европа с тях. Периодът ми там е доста положителен.

През 2018 година се върна в Локомотив Пловдив. Разкажи малко повече за този период?

- Тогава имах оферти и от други отбори. Христо Крушарски беше най-настоятелен. Звънеше ми всяка седмица, за да ме накара да се върна. Успя да ме навие и съм щастлив. Спечелих две Купи, Суперкупа, второ място, играх със силни отбори в Европа. Играх с доста добри футболисти.

Какво е да играеш в националния отбор?

- Това е най-хубавото нещо за един футболист според мен. Ти представяш държавата си и особено, когато чуеш химна на България, това е най-хубавото нещо във футбола.

Как се подготвяш преди мач?

- Обичам да правя стречинг, да слушаме музика, да се закачаме, но последните 5 минути се изключвам и се концентрирам.

Кои са твоите футболни идоли и какво научи от тях?

- Имал съм доста идоли през годините. Най-големият ми идол е Кристиано Роналдо. Той първо е човек, който помага на хората. От него съм научил, че когато следваш мечтите си и не се предаваш всичко се случва.

Какво би посъветвал по-младите футболисти, които искат да вървят по твоите стъпки?

- Да бъдат себе си, да преследват мечтите си. Да не бъдат по-закачливи. Да не приемат всичко много сериозно, да работят усърдно и да не се отказват.

Как се справяш с натоварената програма през сезона?

- Трудно е, защото всеки ден тренираш, всеки ден трябва да си на 100%, всеки ден правиш физически натоварвания. Не е лесно, но това е моята професия. Не мога да се оплача и това ще е занапред.

Каква роля играе семейството ти в твоята кариера?

- Голяма роля, винаги се допитвам до тях, когато ми е трудно, когато казвам "вече не мога", те винаги са до мен и ме подкрепят.

Какво те мотивира, за да се изправяш срещу трудностите?

- Когато някой ти каже "не можеш". Това ме мотивира най-много.

Какви са целите ти?

- Първо трябва да съм жив и здрав и да нямам сериозни контузии, дай Боже. Да продължа да се представаям добре и да върви отборът, в който играя и да спечеля още някой трофей до края на кариерата.

Източник: Topsport.bg

Последни новини