Ботев разплака Левски с човек по-малко в невероятна драма на "Колежа"!

Ботев разплака Левски с човек по-малко в невероятна драма на

Topsport.bg

вчера, 22:11

Ботев (Пд) спечели с 1:0 голямото дерби срещу Левски от 11-ия кръг на efbet Лига. Близо 10 000 души на "Колежа" станаха свидетели на невероятна драма, като в самия край късметът се усмихна на сърцатите домакини. А всичко някак си вървеше срещу тях. Още в осмата минута ВАР правилно отмени попадение на Вини Трибуле заради засада в процеса на "жълто-черната" атака. Оттам насетне, Левски обсади вратата на "канарите", ала стражът Бернат правеше силен мач и отразяваше изстрелите на Сангаре, Майкон и Колев.

Горещо стана в 62-ата минута, когато Йонас Там направи груба грешка, заради която си "плати" с директен червен картон. Вместо да обезкуражи, численото неравенство сякаш вдъхна нови сили на Ботев и пловдивчани стигнаха до драматичния успех 180 секунди преди края на редовното време. Вини Трибуле шутира от дъгата, без излишна подготовка, и доведе до делириум "бултрасите" за крайното 1:0.

По този начин размечталият се за титлата Левски инкасира второ поражение от началото на сезона и пропусна възможността да измести Лудогорец от върха в подреждането. Ботев е на третата позиция с три пункта по-малко от "сините", но и мач пасив. Това означава, че "канарите" могат да изместят столичани от сребърната позиция при потенциален триумф.

Началото на двубоя започна по любопитен начин, след като главният актьор в биографичния филм "Гунди: Легенда за любовта" - Павел Иванов, даде символичния първи удар по топката. Агитките на двата тима пък се постараха да вдъхнат максимална увереност на своите любимци, зарадвайки ги с невероятни хореографии.

Ботев и Левски се "захапаха" още със сигнала за начало на Никола Попов. Столичани бяха тези, които опитаха да се настанят трайно в половината на "канарите", те пък можеха да ги зашеметят със светкавична контра, но при числено превъзходство, хората на Керкез не съумяха да стигнат до завършващ удар.

Екшънът на "Колежа" достигна точка на кипене в осмата минута, когато домакините зарадваха близо 9000 свои привърженици с ранен гол. Ивелин Попов пусна прецизен извеждащ пас за Нвачукву, който от своя страна центрира към наказателното поле за Вини Трибуле. Нападателят дебнеше за въпросното подаване и с глава опъна мрежата на "сините". Случилото се обаче бе подложено на обстоен анализ със системата за видеоарбитраж, която доказа, че в момента на подаването от Попето към нигериеца, е имало засада. Така въпреки неудовлетворението на "бултрасите", нулевото реми остана непроменено.

Отговорът на левскарите дойде в 16-ата минута, когато отбита топка от корнер достигна до Майкон, който с мощен шут от границата на наказателното принуди стража Бернат да се намесва акробатично.

Отмененият гол на Ботев посъбуди играчите на Левски, които в рамките на 60 секунди, между 20-ата и 21-ата минути, пропиляха две изгодни голови възможности. При първата от тях Мустафа Сангаре шутира силно под гредата, но Бернат изби в корнер. При него Алекс Колев и Сангаре си попречиха взаимно и вместо попадение, насочването с глава на френския таран излезе в аут.

Сериозни проблеми сполетяха лагера на Ботев в 22-ата минута, когато Ехидже Укаки се хвана в задната част на дясното си бедро, а това почти винаги значеше едно - принудителна смяна. Самият африканец също не можа да продължи участието си в дербито и така на терена набързо трябваше да се появи Никола Илиев.

Домакините се ядосаха на главния съдия Никола Попов в 34-ата минута, когато те видимо бяха обградили своя опонент, но удар в главата на Йонас Там срещу Карлос Охене, принуди рефера временно да прекрати играта. Може да си представите дали "жълто-черните" бяха доволни от този развой на събитията...

Левски отново създаде напрежение в полето на Ботев след изсипана топка в наказателното поле в 39-ата минута. При получилото се меле, Мустафа Сангаре успя да шутира между купа от играчи. От непосредствена близост, таранът изгледа как Ханс-Кристиан Бернат сътворява едно от спасяванията на сезона с левия си крак.

Във втората минута на даденото от съдията продължение, Антоан Конте сътвори ключова намеса в отбрана, след като в последния миг пресече центриране към Алекс Колев, което само след секунди щеше да бъде отиграно с глава от национала на България.

Атаките на Левски в съботната вечер бяха такива, че в крайна сметка винаги предизвикваха някакво меле в наказателното поле на Ботев. В 53-ата Майкон финтира двама свои опонента и стигна почти до голлинията на Бернат. Подаването му към Колев завърши с удар на "синия" №9, но Там блокира с тяло. Последваха и опити за добавка пред Евертон и Алдаир, но нито един от тях не доведе до радост за сектора с гостуващи фенове.

В 62-ата минута се случи и първото голямо събитие, оставило своя ярък отпечатък върху дербито. Йонас Там подцени върната топка към него и допусна за стотни от секундата да му бъде отнета от Сангаре. Мигновено естонецът изрита нападателя на Левски в опорния крак, заради което се прибегна до услугите на ВАР, за да се прецени дали действията му са за директен червен картон. Никола Попов и колегите му дълго време размишляваха как да постъпят в спорната ситуация, но в крайна сметка взеха отговорното решение - директен червен картон за централния бранител и много нерви за домакините, останали с човек по-малко.

Патрик-Габриел Галчев си навлече гнева на своите съотборници, след като в 75-ата минута бърза контраатака на Левски можеше да се развие доста по-добре. Бранителят обаче реши да действа на своя глава и отправи разочароващ изстрел вместо да потърси пас към Сангаре или Ел Джемили.

Постепенно Левски започваше да организира своя финален натиск. В 82-ата минута центриране на Галчев намери включилия се в атака Кристиан Димитров, но насочването му с глава бе уловено от Бернат.

И докато Ботев очакваше стихийния натиск на левскарите, изведнъж хората на Керкез се оказаха тези, които ликуват с така бленуваното попадение. В 87-ата минута Ивелин Попов демонстрира класа пред наказателното поле и навърза трима играчи на "сините". Центрирането му не намери финалния си адресат, но след грешна намеса на Марин Петков, топката стигна до намиращия се на дъгата Вини Трибуле. Нападателят нямаше много какво да прави освен да отправи красив изстрел с левия крак, който беше изключително точен и не остави шанс на слисания Маркович за 1:0.

В самия край Левски хвърли всичко възможно в атака, та дори и вратаря си Матей Маркович. Късно изравняване обаче не последва и така "сините" инкасираха втората си загуба в шампионата. Голямата радост беше за пълните трибуни на "Колежа", която бурно аплодираше любимците си за геройската победа.

След паузата за национални отбори на Левски предстои невероятно дерби с ЦСКА. Ботев приема на "Колежа" закъсалия тим на Славия.

Източник: Topsport.bg

Последни новини