България се опита, но не успя да подчини надъханите азери

България се опита, но не успя да подчини надъханите азери

Topsport.bg

25-03-2024, 20:00

Отборите на Азербайджан и България завършиха наравно 1:1 в контролна среща от надпреварата FIFA Series. Селекцията на Илиан Илиев се изправи срещу доста настървен съперник в Баку и беше само на няколко минути от постигането на втори пореден успех. В 59-ата минута Филип Кръстев даде аванс на "лъвовете" с красив гол. Пречупихме се обаче малко преди края, когато финалният натиск на азерите даде ефект и резервата Гурбанлъ фиксира крайното 1:1.

Ремито може да се смята за заслужено, тъй като и двете национални селекции имаха достатъчно възможности за повече попадения. Така България приключва този цикъл от контроли с дългоочаквана победа, постигната над Танзания, и равенство срещу Азербайджан. Илиан Илиев пък продължава да бъде без загуба като национален селекционер, имайки победа и три равенства в своя актив.

Контролната среща започна с лек домакински натиск, който можеше да доведе и до гол в мрежата на България. Азербайджан стигна до статично положение, което не беше изчистено по най-добрия начин от Валентин Антов. Отбитата топка стигна до Ренат Дадашов, но изстрелът му героично бе блокиран от застаналия на пътя на кълбото Живко Атанасов. Последва и проба за добавка, но намиращият се на втора греда Мустафазаде закъсня да засече.

Отговорът на "лъвовете" дойде в седмата минута, когато Кирил Десподов навлезе опасно в полето на Азербайджан. Звездата ни се нуждаеше от успешен финт, за да си осигури коридор за стрелба. В крайна сметка нападателят на ПАОК спечели ъглов удар, който не донесе нещо съществено в наш актив.

Иван Дюлгеров трябваше добре да покрива своя ъгъл в десетата, когато Байрамов стреля по земя от границата на наказателното поле. Кълбото премина опасно близо до дясната греда на вратаря, пазещ за Черно море.

Виктор Попов не се притесни да стреля от далечна дистанция при една от следващите български акции, но за жалост мерникът му се оказа изключително неточен.

Илиан Илиев-младши получи жълт картон в 25-ата минута, след като "подпали" искрата на конфликт между него и футболист на Азербайджан. За радост останалите играчи на терена бързо се намесиха, за да бъдат страстите потушени.

Азерите можеха да поведат в резултата с настъпването на 27-ата минута. Виктор Попов проспа извеждащо подаване за Байрамов, който изскочи сам срещу Дюлгеров. Българският страж обаче набързо съкрати дистанцията и блокира неговия удар. За добавка се беше настроил Шейдаев, но стреля единствено във външната част на мрежата.

България дочака най-добрата си голова ситуация в 37-ата минута. Без малко, Кирил Десподов можеше да отбележи гол-близнак на този, който вкара на Танзания. Футболист за 2023 година на страната насочи много прецизно от фаул, но вратарят на Азербайджан се протегна максимално, за да избие влизащата под гредата топка.

Еду Паскуал можеше да вкара за Азербайджан в 44-ата минута, след като получи цялото време на света, за да шутира от границата на наказателното поле. Иван Дюлгеров все пак показа класа и съумя да избие в корнер.

Последната атака за полувремето бе в актива на България. Кирил Десподов центрира много остро на втора греда, където връхлитащият Живко Атанасов съумя да засече с глава, но не можа да насочи кълбото към мрежата на азербайджанците.

Още с появата си на терена, Светослав Вуцов трябваше да прави ключово спасяване. Емин Махмудов изскочи от дълбочина и успя да стреля глава, като бе спрян единствено от отличната намеса на нашия страж.

"Лъвовете" организираха добра контраатака в 52-ата минута, при която Илиев-младши усети предстоящ шпагат на азербайджанец и хитро прибра кълбото, за да си отвори коридор за стрелба. Последвалият му изстрел, за жалост, не намери път към мрежата на домакините.

България успя да поведе в резултата с настъпването на 58-ата минута. Кирил Десподов и Филип Кръстев изпълниха късо корнер, при което домакините тотално решиха да не се намесват, явно очаквайки центриране. Е, Фуфу ги изненада, след като стреля технично от много малък ъгъл и запрати кълбото в далечния ъгъл на слисания азерски вратар. Селекцията на Ариф Асадов остана със сериозни претенции към главния съдия от Естония, тъй като според тях корнер, след който стана и попадението, нямаше. Повторенията доказаха това, но за наша радост ВАР в тази контрола нямаше.

"Лъвовете" тотално можеха да "приспят" Азербайджан в 67-ата минута. Лукас Петков задължи Десподов да отбележи от няма и десетина метра, но капитанът на България разочарова с изстрел покрай гредата.

"Трикольорите" пак можеха да си изпатят от старата си слабост - подреждане при статични положения. Четвърт час преди края Бадави Гусейнов се втурна към втора греда и засече центрирането на свой колега, което завърши с шут единствено в аут.

В заключителните минути на двубоя Азербайджан сериозно притисна тима на Илиан Илиев. Пред вратата на Светослав Вуцов се изредиха някои сериозни опасности, които обаче не се нуждаеха от директната намеса на младия ни страж.

Българската отбрана все пак капитулира, при това малко преди края на редовното време. Азерите организираха добра акция през зоната на Галчев, завършила с прострелно подаване, успоредно на голлинията. Появилият се като смяна Гурбанлъ бе останал непокрит и вкара за кеф домакинските привърженици в Баку.

До края "трикольорите" леко потрепериха, но за щастие, до пълен обрат така и не се стигна.

Следващата порция мачове на националния тим ще бъде през юни месец. Тогава ни предстоят мачове с участници на Евро 2024 - Румъния (04.06) и Словения (08.06).

Източник: Topsport.bg

Последни новини