Високо напрежение и горещи страсти преди Левски - ЦСКА! По-различното Вечно дерби

Високо напрежение и горещи страсти преди Левски - ЦСКА! По-различното Вечно дерби

Topsport.bg

вчера, 17:35

Отминаха епичните двубои на националния отбор срещу Люксембург и Северна Ирландия и отново е време да се потопим в страстите на родното първенство. А то се завръща ударно с мач №1 в България, а именно Вечното дерби между ЦСКА и Левски. Този сблъсък неминуемо приковава вниманието на цялата спортна общественост в страната и тази събота, късен следобед, всички ще проследим събитията на стадион "Васил Левски".

През последните години ЦСКА почти винаги влизаше като фаворит в дербито и в повечето случаи печелеше, а с това успя и да обърне статистиката за повече победи в исторически план. Но както винаги казваме, този мач е непредвидим. А пък този път - повече от всякога.

Букмейкърите определят Левски за лек фаворит и това може би е логично, с оглед моментното класиране на двата тима. "Сините" са 15 точки пред ЦСКА и заемат временното второ място, а пък "армейците" са на 12-та позиция с едва 10 спечелени точки от 10 изиграни мача. Всички обаче знаят, че това класиране към момента е леко заблуждаващо и не отговаря на класата и възможностите на "червените". Това е отчетено от букмейкърите и те логично са дали почти равностойни ставки за двата тима. С всеки друг отбор от таблицата, който е съсед на ЦСКА в момента - Левски щеше да е изявен фаворит.

В следващите редове ще се опитаме да разгледаме кое и как може да наклони везните в една или друга посока. Неизвестните са много, а тези сблъсъци доста често нямат логика и се печелят от дребни детайли.

Публиката

Без никакво съмнение стадион "Васил Левски" ще се пръска по шевовете, а привържениците и на двата отбора ще подкрепят безрезервно своите любимци. Знаем, че понякога резултатите и формата влияят на присъствието на родния запалянко, но този път и в двата лагера няма основание за притеснение от този калибър и най-верните "сини" и "червени" ще бъдат на своя пост.

Да се надяваме, че ще бъдат спазени и обещанията, че секторите "Б" и "Г" този път няма да се обстрелват ракети, а хората по трибуните спокойно ще могат да се насладят на продукцията на терена. Подкрепата на запалянковците винаги е важна, но тук има паритет и никой няма да вземе предимство.

1:1

Треньорите

Александър Томаш и Станислав Генчев - обещаваща комбинация. Двама млади, надъхани, можещи, гладни за успехи и искащи да се докажат треньори. Това ще бъде първо дерби и за двамата в тази им роля. Може да се каже, че си приличат по доста неща, а и е факт, че до момента има пълен паритет, когато двамата са се изправяли един срещу друг в ролята си на треньори, но в други отбори. Този мач естествено е различен и ще бъде много интересно да видим кой ще излезе победител, ако въобще има такъв.

Томаш и Генчев допълнително нажежиха страстите с някои вербални престрелки през медиите, които за мен бяха леко преекспонирани и излишно раздути, но все пак се случиха и това създава допълнителен съспенс.

Те със сигурност прекрасно осъзнават важността и значението на двубоя и са наясно, че евентуална победа би им дала огромен кредит на доверие сред "червената" и "синята" общност. От друга страна - имат и спокойствието да знаят, че евентуална загуба няма да им коства "главата". Никой от двамата не е опрян до стената и към момента имат доверието на феновете. Тук също не мога да дам предимство за нито един от тях.

2:2

Футболистите

Главните герои, както винаги, ще бъдат играчите на терена. Това е мачът, в който може да останеш завинаги в историята. Един гол, един пас, едно центриране, един финт, едно магическо докосване, един удар с глава... себераздаване и оставяне на сърцето на терена. Всяко от тези неща може да те увековечи в митологията на сблъсъка и с години да се говори за теб.

И двата отбора разполагат с качествени играчи, но несъмнено ЦСКА разполага с повече дълбочина и класа като единици. Според transfermarkt, oтборът на "армейците" се оценява на 25.23 млн. евро, а този на "сините" - 15.70 млн. евро. Естествено, че парите не играят на терена и ще спечели този, който е по-отдаден, по-мотивиран, по-желаещ победата и по-хитър през 90-те минути.

Тук определено бих дал предимство на "червените" играчи.

2:3

Опитът

Несъмнено опитът в тези мачове има значение и затова отделям графа и за него.

Пак според transfermarkt, средната възраст на отборите е почти еднаква. Левски е с 25.1, а ЦСКА с 25.6 години. Бих казал - една чудесна средна възраст и за двата тима.

Разбира се, не винаги годините са определящи за това, кой колко опит има. Както се казва - не питай старило, а питай патило... но тук и в двата състава има футболисти с доста дербита зад гърба си и със сигурност по-опитните ще успеят да предадат на своите колеги какво означава този двубой. Не мисля, че някой ще извлече ползи от това и затова тук давам по 1 точка и на двата отбора.

3:4

Подготовката за мача

Мачовете след паузи за националните отбори винаги са коварни и носят със себе си рискове от грешни стъпки. Неведнъж сме ставали свидетели на издънки на големи отбори по света и у нас след такива международни двубои. А отделно, че и "сини", и "червени" влизат в дербито след загуби - съответно от Ботев (Пд) и Септември.

Левски успя да съхрани тримата българи, които бяха повикани в националния отбор. Колев и Марин Петков си изкараха жълти картони още в първите мачове на националните отбори и се прибраха да се подготвят със "сините", а пък Кристиан Димитров отказа да се присъедини към лагера и пътуването в Белфаст, защото имал... "лека травма", но пък ще бъде готов за дербито. Единственият, който ще се прибере днес или утре е Макун, който замина за Венецуела, но не записа нито една минута за представителния тим на страната си.

В ЦСКА ситуацията е далеч по-критична. Християн Петров игра 90 минути при тежката загуба в Белфаст, Шопов записа два мача за младежите, а Илиан Илиев и Турицов също бяха част от представителния отбор. Фаетон и Коялипу ще имат дълги презокеански пътувания, тъй като бяха част от националните гарнитури на Гваделупа и ЦАР. Мика Пинто и Делова пък играха и в двата мача за Люксембург и Косово.

Няма лошо в участието за националния отбор, играчите са поддържали форма на най-високо ниво, но тук Генчев ще има предимство, че ще може повече време да поработи с основата си група играчи и да ги подготви за сблъсъка. Съвсем отделен въпрос е защо "сините" така демонстративно пренебрегнаха мачовете на националите, но тук изводите ще ги оставя за селекционерите Илиан Илиев и Александър Димитров. Давам предимство на Левски, защото ще имат възможност за по-добра подготовка за дербито.

4:4

Съдията

Друг важен фактор, който може да повлияе на изхода на двубоя е главният съдия. Надявам се да не се случи и да свири реално. За рефер беше определен Драгомир Драганов, срещу когото от ЦСКА нееднократно заявяваха, че не искат да им ръководи мачове. "Сините" пожелаха същото за рефер №1 в ранглистата ни - Георги Кабаков и очевидно това желание беше удовлетворено.

Няма как да знаем какви ще ги надроби арбитърът и ни остава да се надяваме, че ще свири обективно и безпристрастно, а най-много се надявам да остави двата отбора да играят футбол и да не накъсва прекомерно играта. Тук няма как да дам предимство за някой от отборите, макар и да имам своите опасения, но оставям оценката на Драганов за след мача.

И така - точките остават 4:4. Очаква ни един непредвидим двубой, който може да даде отражение на целия сезон и за двата отбора. Всичко е възможно и е в ръцете, краката и главите на треньорите и играчите в "синьо" и "червено". А ние може да си пожелаем да станем свидетели на качествен сблъсък и нека по-добрият победи.

Източник: Topsport.bg

Последни новини