Георги Атанасов: Дали ЦСКА няма да се моли на Гришата?

Георги Атанасов: Дали ЦСКА няма да се моли на Гришата?

Topsport.bg

02-05-2024, 16:39

Популярният спортен журналист и политически анализатор - Георги Атанасов, сподели за ТОПСПОРТ своята реакция след последните събития около любимия му ЦСКА, свързани с оттеглянето на фамилия Ганчеви от клуба.

"Сега на различни места вървят цифри и факти за стореното от Гриша Ганчев през осемте му години на "Армията". Както е известно той пое отговорността през лятото на 2015-та година след фалита на предишното АД. Оттогава досега направи много неща за оцеляването и стабилизирането на клуба, докаран до пропастта от поредица шефове, функционери, комисионери. Сред най-важните заслуги на човека от Ловешкия край са връщането на активите и емблемата в Борисовата градина срещу 8,5 млн. лева, изплащането на безкрайни наследени задължения по дела на бившия играчи и служители, безпроблемното финансиране и лицензиране след завръщането на ЦСКА в елита, реанимирането на базата в Панчарево и така до процеса за изграждане на нов стадион на мястото на митичната арена.

Наред с организационната и финансова стабилизация, Гришата върна най-престижната футболна марка на България на международната карта, като два пъти отборът стигна до групите на евротурнирите. Освен това ЦСКА спечели две купи, едната от "В" група, и радикално обърна статистиката в мачовете срещу "Левски", като само победите във визирания период са 11:4 в полза на "армейците". Да не говорим за огромната преднина в точките пред "сините" в продължение на няколко сезона. Вярно, титлата така и не се завърна при 31-кратните шампиони, но това е сизифовска мисия при Монопола на Делиормана. В два-три случая ЦСКА докосваше трофея, но Съдбата очевидно бе решила друго. При управлението на Ганчев бяха създадени всички предпоставки за детронирането на българския вариант на БАТЕ Борисов, но нали не Гришата застана на бялата точка в предпоследния кръг миналата пролет. В крайна сметка в спорта винаги има драма, а разстоянието между сълзите на щастието и мъката понякога е една ... дузпа.

Резултатите и статистиката са едно, а Мисията е нещо различно. И затова, макар и без титла с ЦСКА, Гриша Ганчев завинаги ще остане в червената митология като Спасителя на Институцията. Уви, никой не е пророк в собствения си дом. Тази древна сентенция с пълна сила се отнася и за Гриша Ганчев. Той направи всичко възможно и дори повече за оцеляването и възраждането на ЦСКА, изсипа милиони заради моралното здраве на червената общност като върна символите на армейския клуб в техния исторически храм, инвестира още повече в селекцията и мениджмънта на отбора, преора Земята, за да преодолее безкрайните препятствия, саботажи и мини със закъснител докато извоюва зелена светлина за новия стадион, но така и не получи подобаващо признание от така наречените "активни фенове" от сектор "Г" и наоколо.

В разговори с редови привърженици на ЦСКА от страната съм останал с впечатлението, че в абсолютното си мнозинство те безрезервно подкрепят Гришата и са благодарни за неговата Мисия. И затова сега се чувстват осиротели. За разлика от претенциозните "инфлуенсъри" от агитката и Мрежата, вечно недоволни, вечно искащи и критикуващи. Дойде моментът да споделя нещо, което премълчавах през изминалите години, за да не предизвиквам излишно напрежение. Смятам, че не е нормално сектор "Г" нито веднъж да не скандира името на Спасителя на ЦСКА, при когото далеч назад във времето останаха извадените джобове на футболистите и перманентните скандали на "Армията", подслаждащи кафето и питието на враговете.

По този повод се сещам за един период преди около четвърт век, когато сектор "Г" гръмогласно скандираше името на тогавашния бос на "Литекс", мечтан като алтернатива на Васил Божков на "Армията". Времената се менят, но моралните стандарти би трябвало да се съхраняват. А простата човешка благодарност е по-важна от всякакви лозунги и дитирамби. Гришата я получи от анонимните, но не и от така наречените "активни фенове", които не намериха етична сила да му кажат едно "благодаря" по време на мача за купата в Пловдив...

И най-важното - дали ЦСКА като клуб и гражданска общност няма да се моли на Спасителя отново да изпълни Мисията? Оттеглянето на фигура от такъв мащаб при липса на яснота за бъдещото поставя тревожни въпроси за съдбата на "червените". По различни поводи съм споделял, че друг със сърце и отдаденост на Каузата като Ганчев едва ли ще се намери, а Чудото едва ли ще се повтори. Дано да греша, а освен това 31-кратните шампиони никога няма да се ползват с благословията на Държавата и Властта като отбора на всички правителства от "Герена"...

И тъй като съм пряк свидетел и участник в драматичните перипетии около отнемането на лиценза за Шампионската лига при 16 точки аванс пред "Левски" през 2008-ма и след фалита на АД-то през 2015-та, не бих искал Историята да се повтори като жесток фарс. А подобна хипотеза не трябва да се изключва. Особено у нас и най-вече като познаваме подхода на политическия елит към ЦСКА в процеса на Прехода. Ето защо съветвам "червените инфлуенсъри" от трибуните и клавишите да си дадат сметка, че май настъпва край на комфорта. И да се обърнат час по-скоро към опита в оцеляването на комшиите от Подуяне...

Източник: Topsport.bg

Последни новини