Емил Велев: Самата марка „Левски“ трансферира играчите

Емил Велев: Самата марка „Левски“ трансферира играчите

Topsport.bg

04-02-2024, 08:09

Бившият футболист и треньор на Левски Емил Велев коментира представянето на тима в контролите по време на лагера в Турция пред "Тема Спорт". Кокала, както е известен сред феновете, говори и по темата с входящите и изходящите трансфери в клуба. Той сподели и очакванията си за представянето на "сините" през пролетта.

Г-н Велев, Левски загуби четири от петте си контроли по време на лагера в Турция. Какво забелязвате в играта на сините?

Няма как отбор да иска само да пада, дори и по време на контролите. Не трябва да се говори с клишето, че резултатите не са важни. Предполагам, че Николай Костов се опитва да нагоди титулярния си състав, на който ще заложи в първенството и затова прави толкова експерименти. Гледам, че в последните два мача пусна в игра основните футболисти, на които ще разчита в първенството и пак Левски загуби. В тези проверки имаше много хаотични действия във фаза защита. Никаква линия на отбраната не се спазваше, отборът бе разпокъсан Да, резултатите не се гледат, но пък е важно и да не падаш. Това убива самочувствието на играчите. Левски е гранд и винаги трябва да играеш за победа. Основно гледам, че проблемът е във фаза защита. Не визирам само представянето на бранителите, а играта на целия отбор, как реагира при атака на съперника. Срещу Баник Острава имаше пасове дълбоко в пеналта на сините, никой не биеше противника и тези топки си преминаваха необезпокоявани. Затова се стигна до толкова положения пред вратата на Ники Михайлов. Да, винаги има и спадове, но в състава няма креативност.

Как ще коментирате продажбите на основни футболисти?

Това си е работа на ръководството и както се казва, трансферите са отворен процес. Дали ще продаваш или купуваш, си е решение на шефовете. Вижда се, че има изходящи, но и входящи сделки. Сега Петрис отиде в Белгия. Не искаше да преподпише и си замина. Краев също не желае да поднови договора си. Не го взеха в Турция и за мен е грешка, че не играе. Използвай го, докато можеш и след това да ходи, където си иска. Не можеш да го накараш насила да остане. Едно време се борихме за Левски. Сега всичко е бизнес.

Колко ще липсват Краев, Петрис и Роналдо?

Чак пък толкова голяма разлика да има, когато ги няма...

На кое място завърши Левски през есента?

На шестото. Като е на това място, смятам че този въпрос е излишен. Не ми го задават за първи път. Ако Левски бе първи с разлика, да кажеш, че тези играчи ще липсват. В момента сините са шести и не виждам какво значение има дали ще е Галчев или Петрис на десния бек. За мен първият е много добър вариант в тази зона. Мисля, че не бе пускан умишлено в игра само и само да се продаде французинът. Който играе в Левски, го виждат в Европа и го купуват. Сега се споменава как Мъри Стоилов ги е довел и в момента ги продават. Самата марка "Левски" трансферира играчите. Това е продавалнята. Виждат го навсякъде, а миналата година и в Европа. Неслучайно затова се трансферираха тези футболисти. Едно е да играят на "Герена", а друго е... да не споменавам отбор, че ще се обидят. Част ли си от Левски, ЦСКА, а вече и от Лудогорец, си продаваем. А сега си казваме, Мъри ги е докарал. Леле, страшните трансфери?! Левски продава футболистите, а не Стоилов или Сираков. Името на клуба. В каквото и състояние да е - разклатено, разкрачено, безпарично, отборът е продавалнята. Хората като влезнат в специализираните сайтове, гледат футболистите на Левски, ЦСКА и Лудогорец. Набийте сиго в главата както казва Сираков. Ако ще сините да са на 15-о място, клубът пак ще продава. В последните две години изиграха два прилични мача с гръцкия гранд ПАОК и Апоел Беер Шева и хоп веднага футболистите бяха искани от различни клубове.

Сините привлякоха две нови попълнения - Фабио Лима и Карлос Охене. Бразилецът все още не е толкова познат, но какво е мнението ви за взимането на ганаеца?

Виж, вече Охене няма къде да го продадеш. Как ще взема играч, който е бил в Стара Загора, Царско село и Пазарджик? Трябва да съм безхаберен и да не разбирам от футбол, за да привлека такъв футболист, който да ми запълни средата на терена. Това е най-основната зона. Левски куца именно там.

Какво да си говорим? Единственият светъл лъч е само Асен Митков. С лека ръка допуснаха Ивелин Попов да си тръгне. Опитен играч и го дадоха на Ботев Пловдив. На "Колежа" се прегръщат и си казват какъв трансфер са направили. От нищото изгонен от "Герена". Юноша на Левски, играл в силните първенства и го пускаш да си тръгне. Отива в Ботев и се чудиш как да го опазиш. Това вече подсказва, че ръководните фактори в Левски, да го кажем - са неопитни.

Какво очаквате от Левски през пролетта?

От контролите извод не можеш да си направиш, защото това е подготвителен период. Всеки иска да победи, но не се обръща внимание толкова на резултатите. Не му е приятно на никого само да губи. Какви изводи ще си направиш? Титулярният състав ще ти е много широк, защото примерно след седем поражения от девет мача играчите ще са ти посредствени. Сега чух новата цел. Бараж за Лига на конференциите. Нека пак всеки да си направи изводите накъде отива институцията Левски. Дано нещата се оправят и "сините" да направят силна пролет.

Източник: Topsport.bg

Последни новини