Заги тормози Левски на "Герена"

Заги тормози Левски на

Topsport.bg

23-03-2024, 15:54

Левски приема Славия след паузата за националните отбори. Двубоят на стадион "Георги Аспарухов" е на 29 март, следващия петък, от 19:00 часа. През първия полусезон сините си тръгнаха с победа 2:0 от "Овча купел", и то с човек по-малко след директния червен картон на Хасими Фадига в началото на двубоя. Тогава начело на белите бе Иван Колев, който малко по-късно бе наследен от Златомир Загорчич.

Сръбският специалист вече има история на треньорската скамейка срещу сините, като най-запомнящият му двубой е по време на финала за Купата на България през 2018 година. Тогава Славия триумфира след изпълнение на дузпи и нанесе звучен шамар на Левски. Загорчич на няколко пъти захапваше противника.

Но нека да разгледаме как се справя 52-годишният специалист в мачовете си на "Герена". Заги е извеждал два тима срещу Левски - Литекс и вече споменатия му настоящ отбор Славия. След трудните първи три срещи, завършили със загуби, Загорчич намери цаката на сините и постигна четири поредни победи в последните мачове. Успехите са като под индиго - с 2:1.

Първите стъпки на Загорчич в треньорската професия у нас започнаха в Литекс. През 2013 година той се изправи срещу Антони Здравков, който тогава бе начело на сините, на стадион "Георги Аспарухов". Домакините спечелиха лесно с 4:1, повеждайки с 2:0 до 11-ата минута с попадения на Даниел Димов и Орлин Старокин. В началото на второто полувреме Кевин Бру оформи класиката, стигна се до намаляване на резултата от страна на Вилмар Джордан, а в 73-тата минута Старокин с втория си гол маркира крайния резултат.

Загорчич трябваше да чака около четири години, за да се изправи срещу сините на "Герена". На 26 август 2017-а, вече начело на Славия, сърбинът загуби тежко с 0:4. Домакините не се затрудниха срещу столичния си съперник и след два гола на Жорди Гомес и по един на Жуниор Мапуку и Серджиу Буш взеха заслужено трите точки.

"Влизаш в мача с резултат 0:1 и през първите 35 минути се играе равностойно. После се получава подарък на съперника. Ние не сме направили един фал. Днес ли е рожденият ден на Левски? Затова ли им подаряваха всичко? Опитваме се да играем футбол. Бяхме равностойни през първото полувреме, дори и второто. Много е трудно обаче, когато се играе по този начин. Левски се заблуждава, че играе футбол", каза тогава ядосаният сърбин. "Не знам как са самолетите в София на небето, дали не ги свалиха с футболни топки", заяви по-късно Заги по адрес на сините.

На следващата година Левски отново излезе краен победител, пише "Тема спорт". Сините триумфираха с 2:0 след две попадения на Станислав Костов и Загорчич остана отново с празни джобове, но треньорът не бе казал последната си дума и след това нареди четири поредни победи на "Герена".

Първата дойде на 1 март 2020 година. Ивайло Димитров даде ранен аванс на гостите в 7-ата минута, но 20 по-късно Найджъл Роберта изравни. Нападателят на белите отново бе точен в началото на второто полувреме и Славия ликува. По-късно през сезона двата тима се срещнаха още веднъж на стадион "Георги Аспарухов", този път в плейофите. Левски поведе чрез Станислав Иванов, но Ивайло Димитров - Косъма и Филип Кръстев с попадения през втората част оформиха обрата. През следващия сезон още в 1-вия кръг Загорчич отново приготви специалитета си и след гол на Марин Петков в 16-ата минута белите стигнаха до обрат с попадения на Емил Виячки и Калоян Кръстев.

Последният за момента двубой на сръбския треньор срещу Левски на "Герена" датира от 12 ноември 2022 година. Тогава Ивелин Попов откри резултата в 20-ата минута, но по-късно пропусна от дузпа да удвои преднината на сините. Славия предимно се отбраняваше, но нанесе своя удар в заключителните минути на двубоя. Първо в 77-ата Виячки изравни, разписвайки се отново срещу Левски, а в последната на редовното време Ерол Дост донесе успеха на гостите. Сега предстои да видим дали сините са си взели поука, или отново Загорчич ще заложи на добре отработения си сценарий.

Източник: Topsport.bg

Последни новини