Карлос "Ох, не-не"

Карлос

Topsport.bg

29-01-2024, 13:25

Отборът на Левски сюрпризира феновете си с привличането на Карлос Охене. Едва ли някой е очаквал, че точно този ганаец ще бъде попълнението, което да съживи халфовата линия след "задраскването" на Анди Краев.

Но това е Левски и от "сините" може да се очаква всичко....

За какво иде реч, седмици преди ангажирането на Карлос, от "Герена" многозначително обявиха, че нямат интерес към нито един футболист, който се подвизава в efbet Лига. Да, ама не - дни по-късно ухиленият до уши Охене вече се ръкуваше с Даниел Боримиров, а треньорът Николай Костов призна, че дълго време е следял под лупа изявите на африканеца.

Явно от висшето ръководство на клуба продължават да мислят привържениците си за балами, които им вярват сляпо. Това да е проблемът! Не е нещо, което се случва за първи или последен път. Въпросът е какво да очакваме от Охене и има ли място той в Левски? Ще има ли много "Ох, не-не" или пък ще се изненадаме положително...

КАРЛОС ОХЕНЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ:

Карлос Охене е роден на 21 юли, 1993 година в столицата на Гана - Акра. Като един от многото футболисти в африканската държава, той рано осъзнава, че надеждата му за по-добър живот е свързана единствено с попадането в чуждестранен клуб. Така след престои в академиите на Мадина и Уелфеър Старс, халфът поема към Кипър. За 5 години (2011-2016) оставя сериозна следа в Острова на Афродита, записвайки 38 мача за Алки (Ларнака), а след това и 64 за АЕЛ Лимасол.

Така се стига до преминаването му в Берое. По това време старозагорци са в разцвета на финансовата си мощ и Карлос се радва на добра заплата и достатъчно на брой игрови минути. Превръща се в основен играч, правейки два периода с фланелката на заралии. Първият от тях двугодишен с 53 мача и 3 гола (2016-2018), а вторият с почти същата продължителност, но от 2019 до 2021. Гореспоменатите времеви интервали са разделени от кратък престой в Саудитска Арабия, където Охене е част от Оход.

В разгара на пандемията от Ковид-19, полузащитникът намира спасение в Царско село, но фалитът на екзотичния столичен тим го запрати във ФК ЦСКА 1948. В Бистрица играеше редовно докато треньор беше Любо Пенев, а след известно врме се събра с "футболния си баща" и в Хебър (Пазарджик).

Говори се, че Николай Костов е останал силно впечатлен от качествата на Охене по време на мача между Левски и пазарджиклии за Купата на България. Злощастният осминафинал, който "сините" загубиха с 1:2 и съсипаха тотално и без това посредствената си кампания.

ПЛЮСОВЕ ОТ ПРИВЛИЧАНЕТО МУ

Опит по българските терени. Несъмнено, този плюс на Охене е бил сред основополагащите за привличането му в Левски. Абсолютно готов играч, който няма да изхаби и минута в период на аклиматизация. Карлос е от почти десетилетие свързан с българския футбол и добре знае какво представлява столичният гранд. Поназнайва нещичко и за хубавите, и за лошите му черти. След драмите с Анди Краев, Левски се нуждаеше точно от такъв тип играч - "черноработник", който да провежда своите "войни" в центъра на терена.

Ниска заплата. В Левски стана модерно да се мисли откъде може да се спести някой лев. Щом бе направен такъв компромис при избора на старши-треньор, то какво да кажем за един ганайски халф... Със сигурност Охене е бил един от малкото чуждестранни играчи, които не са се пазарили за пари с ръководството. По наша информация, месечното му възнаграждение ще гравитира около 4500 лева. Малко в кръга на шегата, новото попълнение на Левски си има и скрит талант - свикнал е да бъде на места, където заплатите закъсняват, визирам Царско село и Хебър, така че ако се наложи, Карлос ще може да стисне зъби при нова финансова криза на "Герена".

Постоянство. Нужно е да отдадем дължимото на този футболист. За деветте си години по терените на efbet Лига, Карлос Охене винаги се е представял на добро ниво. Нямал е типичните за играчи от неговия регион спадове. Изцяло подвластен е на колектива и прави необходимото, за да върви отборът напред. Изключително грамотен тактически и отлично подготвен физически. Играч, който наистина не е лошо да имаш в отбора си, но дали сред титулярните 11? Добри думи по негов адрес казват рутинирани специалисти като Димитър Димитров-Херо, Александър Томаш и Любослав Пенев.

МИНУСИТЕ НА ХАЛФА:

Дисциплина. С привличането на Охене, спортно-техническият щаб на Левски си слага "таралеж в гащите". И това е свързано най-вече с дисциплината на Карлос. Макар и да играе в биткаджийската зона на игрището, картоните на ганаеца са малко в повечко. Всеки негов шпагат често носи жълт картон, а след него червен.. За 243 мача сред професионалистите, африканецът има 45 официални предупреждения и 6 изгонвания. Прегръща вражеската провокация с две ръце и винаги е в епицентъра на всеки един конфликт. Трудно е този негов темперамент да бъде потушен, но да видим какви ще ги свърши Николай Костов с него.

Лимитирани качества. И нека си го кажем, Левски не взима Родри или Педри, че да изпадаме в мигове на божествени хвалебствия. Карлос Охене е абсолютно лимитиран футболист, който с нищо няма да помогне за изграждането на една шампионска династия, казано по баскетболно. В момента той е изгодното икономическо и спортно-техническо решение, което да запуши дупката в халфовата линия. Нито ще се превърне в лидер, нито в основен реализатор. Изискванията са простички, но сякаш отговарят напълно за настоящото дередже на левскарите.

Годините също са проблем. Да взимаш чужденец на 30+ години е релевантно тогава, когато говорим за някоя сравнително популярна футболна личност, с достатъчно международен опит и трофеи зад гърба си. Победител с разностранни качества, който може да помогне и на младите. Случаят с Охене изобщо не е такъв. Повтарям се и от по-горния абзац, но взимането му е просто "хей така". Без да се мисли за бъдещето.

Стрелба в тъмното, имаща плахата надежда да попадне в десетката...

Източник: Topsport.bg

Последни новини