Левски взе още едно "горещо" гостуване, "сините" надхитриха Славия в старата софийска класика

Левски взе още едно

Topsport.bg

днес, 19:35

Отборът на Левски се изравни на върха в Първа лига със състава на Лудогорец. "Сините" продължават гонитбата си с "орлите", след като спечелиха старата софийска класика със Славия. Селекцията на Станислав Генчев си тръгна като победител от стадион "Александър Шаламанов", надхитряйки "белите" с минималното 1:0. Единственото попадение падна секунди преди паузата, когато Кристиан Димитров се разписа с глава след чудесно центриране на Евертон Бала.

Именно "Куршума от Марисол" можеше да дари своя тим с далеч по-изразителна победа, но няколко негови удара бяха отразени от стража Вуцов. Веднъж беше отчаян и горната греда на славистите. Те пък доказаха защо се намират в игрова криза, тъй като създадоха прекалено малко интересни ситуации пред Маркович. Така тимът от кв. "Овча купел" на 12-то място във временното подреждане с едва осем точки. Съдбата на треньора Златомир Загорчич също е под въпрос.

В следващия кръг Левски най-сетне ще домакинства на свой терен, когато на "Герена" пристига Арда. Славия пътува до Стара Загора за визита на Берое.

Славия беше отборът, който стартира идея по-активно този двубой. В самото начало "белите" получиха възможност да центрират от фаул, ала насочването с глава на Мартин Георгиев не притесни по никакъв начин Матей Маркович.

Хърватинът се намеси решително в шестата минута, когато пас зад гърба на отбраната, изведе Куентин Зеедорф очи в очи с бившия страж. Той обаче "прочете" ситуацията още в зародиш и в точния миг изчисти далеч в трибуните. Първоначално ситуацията бе категоризирана със засада, но при евентуален гол и преглеждане с ВАР, щеше да се разбере, че първоначалното решение на реферите е тотално сгрешено и игровата ситуация - напълно според правилата.

Алдаир обърка една топка за Левски, с което даде начало на бърза атака за Славия в 21-ата. След тъч "белите" разиграха така, че кълбото да стигне до Карл Фабиен. Легионерът пробва нещо доста интересно и с копване искаше да прехвърли Маркович. Точността му липсваше и всичко завърши с аут.

Славия беше изключително близо до лидерството в резултата, след като селекцията на Загорчич пропиля чисто голово положение в 29-ата минута. "Белите" приоритетно атакуваха през зоната на новака Макун и това даде пореден ефект, когато венецуелецът допусна Карл Фабиен да отправи техничен шут в далечния ъгъл. Стражът на Левски действа решително и с мъка изби в корнер.

Малко преди настъпването на 38-ата минута, на стадион "Александър Шаламанов" се случиха 60 секунди, през които и двата състава имаха своята възможност да поведат в най-старото столично дерби. Първият шанс дойде за левскарите след корнер. При него кълбото за миг остана ничие владение, а притичалият Евертон Бала отправи плътен изстрел, който беше париран от Светослав Вуцов, а Мустафа Сангаре нямаше възможност да сътвори голова добавка. Веднага след това "белите" разгърнаха своя акция, при която Фабиен центрира към непокрития на далечна греда Зеедорф. Халф-бекът обаче не издържа на напрежението и стреля над горната греда на "сините".

Игровият възход за момчетата на Станислав Генчев продължи, а Евертон Бала беше на път да сюрпризира славистите с шут от средна дистанция. Той затрудни максимално Вуцов, който я отклони до толкова, че тя да срещне напречната греда.

Левски дочака положение, изработено от единия централен нападател Мустафа Сангаре. Таранът се освободи Венци Керчев, с технично отиграване и когато трябваше да нанесе голов изстрел от няма и десетина метра, действията на №12 бяха такива, че Светослав Вуцов да парира без сериозни затруднения.

Първата част бавничко отиваше към историята, за да се стигне до ключовата за дербито 48-а минута. В миговете, когато от "синия" лагер претендираха за дузпа срещу Александър Колев, гостите получиха правото да изпълнят финален корнер преди полувремето. Тогава Евертон Бала завъртя по перфектен начин топката от флагчето, а пасът му намери връхлитащия на втора греда Кристиан Димитров, забил безпощадно с глава в мрежата на Славия. Ситуацията изглеждаше толкова безнадеждна за "белите", че ако Димитров се бе провалил, зад него дебнеше и капитанът Цунами.

На полувремето Златомир Загорчич реши да предприеме рокади и така "освежи" селекцията си с включването на Роберто Райчев и Цветелин Чунчуков за сметка на Галин Иванов и Кристиян Стоянов.

Втората част не предложи кой знае какво начало, като играта често се накъсваше от тежки единоборства. Славия на два пъти центрира топката в полето на "сините", където обаче беше добре позиционираният Цунами.

Евертон Бала продължи да обстрелва вратата на Славия от всевъзможни позиции. Този път бразилецът се прегори за кълбото на границата на наказателното поле и шутира по земя неточно в аут.

Левски можеше да има далеч по-спокойни 20 минути до края на дербито, ако в 71-ата минута Евертон Бала бе отиграл далеч по-добре открила се чудесна голова възможност пред него. Куршума от Марисол се възползва от пробив на Майкон, който случайно докара кълбото до неговите крака. Евертон обаче подцени ситуацията и стреля слабо в тялото на скъсилия ъгъла навреме Вуцов.

Осем минути преди последния съдийски сигнал, домакините от Славия поискаха дузпа в своя полза. Роберто Райчев беше съборен в наказателното поле от Патрик-Габриел Галчев. Ситуацията обаче бе подмината от главния арбитър Гидженов, който беше толкова убеден в решението си, че дори не поиска помощ от ВАР.

До края "белите" имаха още една претенция за дузпа, но така и не създадоха нещо фундаментално пред Маркович, с което да се измъкнат от загубата.

В следващия кръг Левски най-сетне ще домакинства на свой терен, когато на "Герена" пристига Арда. Славия пътува до Стара Загора за визита на Берое.

Източник: Topsport.bg

Последни новини