Левски пак замръзна на 54 точки

Левски пак замръзна на 54 точки

Topsport.bg

22-04-2024, 13:08

54! Това са точките, с които Левски финишира в редовния сезон. Не може да не отбележим, че по този показател тимът показва завидно постоянство. През миналата пролет тимът отново бе с 54 точки след XXX кръг. Тогава обаче отборът твърдо бе стъпил на четвъртото място, което в последствие му помогна да си осигури първо бараж, а след това и виза за Европа.

Сега обаче 54 точки може да не стигнат и за нищо. Причината е, че докато "сините" тъпчат на едно място, то другите не спят. Тук става въпрос най-вече за Черно море и Локомотив Пд. През миналото първенство "моряците" бяха с 53 точки в края на редовния сезон. А сега са с 8 пред Николай Костов и компания. "Черно-белите" пък влязоха в Топ 6 с 50 точки, а сега натрупаха 55. Лудогорец и тогава, както и сега, бе пръв със 74 точки. При Георги Дерменджиев "орлите" обаче успяха да вдигнат, макар и с малко нивото - 75.

"Сините" обаче имат и една малка утеха. ЦСКА бе през миналата пролет на 9 точки от тях и една от разградчани. Това даде възможност на "червените" да се борят докрай за титлата, докато сега рано-рано хвърлиха кърпата. Трябва да отбележим също, че през миналата пролет "сините" предпочетоха да вкарат Локо Пд в първата шестица за сметка на Славия. А сега трябваше да решават дали "белите", или Берое ще бъде във втората шестица, където отборите се борят за оцеляване в елита. И от "Овча купел" трябва да черпят комшиите си от "Герена". Интересно ще бъде дали Венци Стефанов и компания ще върнат този "жест", ако се стигне до плейоф между двата тима за Европа. Със сигурност - не.

Трябва да отбележим също, че Левски успя да вкара сега 45 гола. През сезон 2022/23 попаденията бяха 38. Тогава "сините" допуснаха едва 14 гола във вратата си. През тази пролет отнесоха 10 само в три мача! А преди това Пламен Андреев трябваше да вади топката 16 пъти от мрежата си. И в крайна сметка сега Левски е на плюс от 19 гола, а през миналото първенство бе с 24! Да, през този сезон атаката на "сините" е доста по-успешна, но пък ситуацията в отбрана е плачевна. Съперниците им дори не трябва да се напъват, за да им вкарат гол. Това се видя в мачовете с Лудогорец, ЦСКА и Черно море.

Иначе и през този сезон, както и през миналия, Левски имаше своята дупка от мачове без победа. Сега обаче издънките срещу отборите от втората шестица бяха с една по-малко - загуба и равен. Изразено в точки това означаваше минус 5. А през сезон 2022/23 "сините" се спънаха 3 пъти в слабаци, което им коства 6 точки. Трите поредни загуби от Лудогорец, ЦСКА и Черно море обаче ще се помнят дълго време. Тимът от "Герена" не бе рухнал по такъв начин дори и в най-тежките си времена на оцеляване. И карат феновете да треперят преди битките в плейофите, където Левски трябва да направи серия от победи.

Източник: Topsport.bg

Последни новини