Лудогорец с футболна лекция на "Колежа", "орлите" вече еднолично са на върха в efbet Лига

Лудогорец с футболна лекция на

Topsport.bg

10-03-2024, 19:40

Отборът на Лудогорец поведе еднолично във временното класиране на българското първенство. Разградчани се възползваха максимално от снощната грешка на Черно море и взеха важното си гостуване на Ботев (Пд) с 2:0. По този начин селекцията на Георги Дерменджиев събра актив от 54 точки, с което вече има три повече от варненци и ЦСКА. Допълнителен бонус за "орлите" е, че те имат и мач по-малко.

Иначе дерби на "Колежа" нямаше, тъй като Лудогорец реши всичко в своя полза още до почивката с голов на Квадво Дуа и Пиотровски. Горчив момент за публиката и на двата тима дойде в средата на първите 45 минути, когато Тодор Неделев се контузи и напусна терена със сълзи на очи. Деветата загуба за сезона пък остави Ботев (Пд) на девета позиция в таблицата.

Двубоят започна с минута мълчание в памет на клубната легенда на Ботев (Пд) - Георги Попов-Тумби, който вчера приключи своя земен път.

Интригуващият сблъсък на "Колежа" стартира с добри атаки за "орлите". При първите две такива, възпитаниците на Георги Дерменджиев достигаха и до многозначителни голови ситуации, но всички те не влязоха в официалната статистика поради засади. Те пък биваха доста късно вдигани от страничните рефери, което доста издразни емоционалната пловдивска публика.

Натрупваха се опасните положения пред вратата на Матвей Игонен. Естонският страж беше поставен на изпитание и в петата минута, когато тежък удар от средна дистанция на Текпетей се отклони коварно в крака на Там. Всичко завърши с аут и без промяна в резултата.

Тодор Неделев влезе в лека разправия с феновете на Ботев (Пд), като повторения на телевизията, предаваща мача, показаха как той показва знак за мълчание на конкретни привърженици, явно провокирали го от Сектор "В" на стадион "Христо Ботев".

Гостите не изпуснаха контрол над събитията и напълно според очакванията, шампионите стигнаха до откриващо попадение в 12-ата минута. Тогава Самуел Акере се забави с това да дублира Етоо при дефанзивната им работа по фланга. Това остави шанс на испанеца Сон да се надиграва индивидуално с камерунеца като Франциско Гомес се оказа краен победител. Последва качествено центриране, под което остана зле позиционираният Атанас Чернев. За подобна грешка дебнеше Квадво Дуа, който безпощадно с глава матира Игонен за 0:1.

Бързо след първия, можеше да дойде и втори гол в полза на Лудогорец. Рик Джонатан сътвори впечатляващ пробив по крилото, завършил с изстрел от сравнително малък ъгъл, който беше отразен и от вратаря на Ботев (Пд).

Сълзи в очите на Тодор Неделев се появиха с настъпването на 21-ата минута. Тогава без контакт със съперников играч, техничарят падна на тревата и даде индикации за контузия. Това наложи светкавична ротация в редиците на Лудогорец и вместо Тошко в игра влезе Педро Нареси.

Срещата си вървеше отлично за разградчани, тъй като в 26-ата минута преднината им вече бе удвоена. Този път опасността дойде от зоната на Фон Витри, който напредна уверено и центрира някъде около дузпата. Там връхлитащият Пиотровски изпревари персоналния си пазач и с глава заби кълбото за 0:2.

Бързите два гола във вратата им внесоха много смут в редиците на домакините. "Канарчетата" бяха доста под нивото си най-вече в последната третина от всяка своя офанзивна акция. Нямаше я и нужната креативност от Ивелин Попов.

Последното интересно събитие за първото полувреме настъпи в самия му край, когато Ивелин Попов пое инициативата и след самостоятелен рейд отправи удар, който не беше особено изпитание за Серджио Падт.

На почивката Душан Керкез предприе двойна смяна в опит да промени развоя на събитията. Лека нотка на активизация имаше, но не и голови положения пред Падт.

Атанас Чернев действа решително в отбрана за Ботев (Пд), след като в последния възможен миг съумя да пресече голово подаване към Квадво Дуа в 56-ата минута.

В самия край Лудогорец си мислеше, че е достигнал и до трети гол. Руан Круз стреля с глава, а Игонен изби в гредата. Добавката обаче направи Квадво Дуа. Реферът Драго Драганов обаче послуша съвета на колегите си от ВАР-буса и отмени попадението заради засада на Круз в момента на създаването на головата опасност.

В добавеното време младият Папазов зарадва публиката на Ботев, след като направи добра солова акция, завършила с хубав изстрел.

В следващия кръг на Лудогорец предстои наглед лесно домакинство на Локо (София), докато Ботев (Пд) гостува на ЦСКА.

Източник: Topsport.bg

Последни новини