От Барселона до Левски – пътят на Джавад Ел Джемили

От Барселона до Левски – пътят на Джавад Ел Джемили

Topsport.bg

29-03-2024, 17:00

Преди малко повече от година едно 20-годишно момче, родено в Барселона, пристигна в "Левски". Прекрачи тихо прага на стадион "Георги Аспарухов" - без гръмки определения за трансфера му. С днешна дата той е водещият голмайстор на "сините", макар да не е чист нападател, а офанзивен полузащитник. А името му се чува все по-често, на "Герена" го скандират все по-силно. Джавад Ел Джемили. Испанецът с марокански корени е роден на 4 септември 2002 г. в квартала на Барселона Побленоу. Родителите му емигрират от Мароко и работят сериозно, за да осигурят нормални условия за двете си деца. А идол на Джавад е неговият брат, който е бивш футболист.

Ел Джемили започва да рита в квартала, играе и футзал. Тренира в барселонска футболна школа, стига и до академията на "Еспаньол". Току-що навършил 19 години, заминава за Кипър, за да подпише първия си професионален договор с местния "Акритас" (Хлорака). Потенциалът му е забелязан и в края на февруари 2023 Ел Джамили е привлечен в "Левски". Изпратихте За "Акритас" има 2 гола в 19 мача. В 19-те си мача за "Левски" в Първа лига през сезона до момента Джавад вече има 8 гола. Той игра и в шестте европейски мача на "сините" през кампанията. Изявите му в дебютните 3 месеца на "Герена" в края на предходния сезон, когато игра само в около 260 минути в рамките на 11 мача, очевидно са били само загрявка. И аклиматизацията му приключи повече от успешно. А сега, когато вече ги няма бразилските звезди Уелтьн и Роналдо, донесли сериозни приходи в клубната каса, на терена блести друг чужденец - момчето от Барселона.

Но от момента, в който Джавад ел Джемили е харесан за "Левски", до подписването на договора със сините има една важна стъпка, която клубът можеше и да не успее да направи. А тя е най-важната - трансферната сума. Тогава Фондация "Спорт в България" финансира трансфера на испанеца от марокански произход. И офанзивният халф, известен с прозвището си Mr. Showtime заради атрактивните си финтове, подписва 3-годишен договор с "Левски". Сега, от позицията на времето фактите говорят едно - Ел Джемили явно ще има все по-сериозна роля в "Левски" и ще покачва значително и цената си, носейки "синя" радост. Джавад беше главен герой и в последния шампионатен мач на "Левски" - вкара два гола за успеха над "Етър" с 3:0 във Велико Тьрново. Така вече има три мача през сезона, в които се разписа по два пъти.

Джавад беше главен герой и в последния шампионатен мач на "Левски" - вкара два гола за успеха над "Етър" с 3:0 във Велико Търново. Така вече има три мача през сезона, в които се разписа по два пъти. Първо го стори при успеха с 3:1 над "Ботев" в Пловдив. Изпратихте 169 чуждестранни футболисти са обличали екипа на "Левски" в историята до момента, но Ел Джемили е едва вторият легионер, вкарал два гола в поне три мача от един сезон. Първият е Серж Йофу - през сезон 1999/2000 нападателят от Кот д'Ивоар се разписва по два пъти в 4 мача.

Но има нещо по-важно при Ел Джемили - с него шоуто наистина е близо до феновете. Той не просто вкарва голове, той вкарва красиви голове. Вкарва с ляв и десен крак (както срещу "Ботев"), вклинява се резултатно от втора линия, бележи с хубави шутове и прекрасни рейдове (като срещу "Етър"). Реализира и когато отборът се забавлява (като за 4:0 над "Арда), и когато е нужно някой да поведе "сините" към успех в завързан мач (като за 1:0 над "Черно море).

"Най-много обичам да играя като номер 10", казва Джавад. А трансферът му в "Левски" преди година към момента изглежда като Изпратихте удар в десетката.

Източник: Topsport.bg

Последни новини