Разбивачът на мозъци!

Разбивачът на мозъци!

Topsport.bg

02-05-2024, 10:58

"Ще ти разбия мозъка направо! Ни мъ гледай така, най-големят бабаит си ти, бе!"

С тези красиви слова ви връщам 12 години назад, когато Николай Костов за първи път се прочу със своето тъй специфично поведение. За жалост, тогава той отново бе треньор на Левски, а словесната му престрелка с Емил Велев-Кокала и до днес има свое важно място в съкровищницата на Бе-Ге футболната простотия...

Ако погледнем философски на нещата, твърдейки че всичко в този живот е подвластно на цикличността, то лично аз не мога да повярвам как толкова години по-късно, този специалист отново има вземане-даване с Левски. Но след като ЦСКА си върнаха Ел Маестро, защо да се учудваме и от недомислиците на "сините"...

За Николай Костов всички спортни журналисти упражнихме сериозно творческото си писане. През тези 10 месеца бяхме с него във върхове, спадове, спадове, спадове... Лично аз бях песимист при пристигането му, умерен скептик след мачовете с Айнтрахт, а сега вече и непоправим оптимист. Обзет съм от положителни мисли, че скоро краят на това 10-месечно мъчение е към своя край.

Както се казва в края на някоя любовна връзка: "Просто не се получи! Нямаше я химията". Та такава беше и ситуацията между треньора и отбора. Лошото е, че двете страни прекалено дълго време се заблуждаваха, а това може да окаже и пагубно влияние върху стремежа на гранда да се класира в европейските клубни турнири.

Дори не виждам смисъл да зачеркваме темата с игровото поведение на "сините", защото то е пълен нонсенс. А това най-добре се видя и в последните катастрофални резултати на вековниците

И тук се появява големият кусур на Костов, заради който той трябва да час по-скоро да бъде освободен от Левски. В ситуация на стрес и заслужена критика, той започва да "разбива мозъци". И докато преди години това си бе чиста нагласа за физическа саморазправа, сега треньорът нанася "emotional damage" на всеки, който има досег до неговата фигура.

Дори и да нулираме всичко казано от него през последните месеци, главата пак ще ни заболи, само ако си правим изводите от снощната му пресконференция. Брифинг, който уж бе свикан, за да се извини на журналистите за неадекватното си поведение след мача с ЦСКА, а се превърна в отчаян опит да брани работното си място на "Герена".

И тръгнаха някакви статистики и чудеса...Чакайте, и сложни словосъчетания като "технико "еди какви си грешки". Цяла математика! И всички данни вървели напред и нагоре, аха да стане Левски отборът на мечтите ни. Така и не разбра г-н Костов обаче, че колкото и да се модернизира любимата игра, всичко се решава през минутите на терена, а там в последните месеци "сините" гащи паднаха и срещу Лудогорец, и срещу Черно море, и срещу ЦСКА (х2).

Мина се и през задължителното мазнене. Страхотното ръководство, което е направило всичко необходимо за неговата работа, само резултатите липсвали. Но същевременно той трябвало да гради нов отбор. Хем му се иска да ги критикува, хем не му стиска. И явно реши да заложи на сигурното, лъскайки ... ИМИДЖА на Сираков, Боримиров и Христо Йовов.

Най-голямото "мозъчно разбиване" обаче Костов си беше оставил за младия вратар Пламен Андреев. Гневна тирада, от която есенцията бе, че видиш ли "Слаб е и заради негови грешки загубихме много мачове". Абсолютно недопустима реакция от старши-треньор към футболист. Поведение, което може да се допусне в съблекалнята при личен разговор с него, но не и да критикуваш публично момче, което още няма 20 години. А и това се случва вече в поредна пресконференция! Тотално сриване на психика и спортна форма! После не се учудвайте защо му пълнят мрежата всеки мач.

Нелепо беше и мнението му за Хосе Кордоба, който през последните месеци е най-слабата си версия на "Герена", но видиш ли статистиката му се е вдигнала до небесата след работата му с този специалист от Добрич.

Стигайки до финала на този текст, трябва да признаем поне едно нещо на Костов. В Левски наистина има нарушен баланс. И това е, че слаб треньор беше поставен да води сравнително добър футболен отбор.

С интерес ще следим дали необходимата рокада ще бъде факт след празниците. От нея се нуждаят всички - футболисти, фенове, а и ние журналистите.

Свърши ни аспиринът от толкова "разбиване на мозъци"...

Източник: Topsport.bg

Последни новини