Силен ЦСКА разгроми Ботев (Пд), Вкаранга се завърна!

Силен ЦСКА разгроми Ботев (Пд), Вкаранга се завърна!

Topsport.bg

17-03-2024, 19:40

Отборът на ЦСКА спечели по убедителен начин дербито на 25-ия кръг от efbet Лига срещу Ботев (Пд). "Армейците" не оставиха съмнение в своето превъзходство и разгромиха гостите с 4:0. Атестат за това, че хората на Ел Маестро доминираха изцяло бе фактът, че резултатът беше класически още до почивката.

Страхотен мач за "червените" направи любимецът на Сектор "Г" - Фернандо Каранга. Бразилецът блесна с първи два гола след завръщането си в клуба, а тон за успеха беше даден от Джонатан Линдсет. През второто полувреме името си сред голмайсторите записа и Матиас Фаетон. Не трябва да се омаловажава и приноса на Тибо Вион, имал ключова роля за всички голови изстрели още до почивката.

Триумфът изравни ЦСКА с втория Черно море, като и двата състава имат по 54 точки. Лидерът Лудогорец е с 57, но и мач по-малко. Ботев инкасира десета загуба за кампанията, която оставя пловдивчани на девета позиция.

В самото начало на двубоя публиките на ЦСКА и Ботев (Пд) в един глас изразиха своето мнение за новоизбрания президент на БФС - Георги Иванов. То не беше от най-позитивните, но с оглед на историята, която Гонзо има като футболист, отношението на гореспоменатите агитки можеше да се счита за нещо очаквано.

Нападателят на Ботев (Пд) - Георги Николов, си изкара ранен жълт картон, след като удари без топка Густаво Бусато. Стрелецът твърдеше, че в действията му не е имало умисъл, но това не впечатли особено рефера Ивайло Стоянов.

Гостите от Ботев (Пд) пожелаха дузпа в своя полза с настъпването на шестата минута. Уме Емануел се включи от фланга и отправи силен удар, който намери ръката на намиращия се в наказателното поле Иван Турицов. За 11-метров изстрел обаче не можеше и да става на въпрос, тъй като обвиненият в "злодеянието" - Иван Турицов, беше с гръб към кълбото, а на всичкото отгоре, то първо удари хълбока му, за да стигне и до неговата дясната ръка.

Енес Махмутович от ЦСКА блесна с отлични действия в отбрана, след като в 12-ата минута Уме Емануел пробва да елиминира чрез скоростен рейд национала на Люксембург. Все пак №22 от домакините беше позициониран по най-добрия начин и неутрализира нигериеца.

Много лоша новина сполетя Нестор Ел Маестро и щаба му малко след преминаването на четвърт час футбол на националния стадион. Иван Турицов получи травма в дясното бедро, която не му позволи да продължи участието си в дербито. Така без време на терена се наложи да влиза Емануел Шакич.

Без да осъществява някакъв сериозен домакински натиск, ЦСКА лесно достигна до водачеството в резултата. В 25-ата минута гостите не съумяха да сложат край на една доста остра "червена" атака. Така кълбото стигна до Тибо Вион, който изпробва своя специалитет - изстрел от далечна дистанция. Кълбото затрудни максимално Игонен, а естонецът изби точно в краката на дебнещия Джонатан Линдсет. За норвежеца остана най-лесното и от непосредствена близост вкара за 1:0.

180 секунди по-късно Игонен се реабилитира, след като отрази в корнер едно добро включване на фланга от Фаетон, завършило с шут по земя.

"Армейците" можеха да удвоят резултата по много ефектен начин в 31-ата. Тибо Вион проби по фланга и центрира към Каранга. Пред него бе застанал Атанас Чернев, но избиването му с глава даде шанс на Марселино Кареасо да шутира с нестандартен ножичен трик. Матвей Игонен обаче бе на позиция и спаси по отличен начин.

Голяма радост обзе привържениците на ЦСКА в 32-ата минута, когато любимецът им Фернандо Каранга отбеляза първото си попадение след своето завръщане в столичния гранд. Бразилският нападател се измъкна от персоналния си пазач Видев и използва центрирането от корнер, за да реализира елегантно за 2:0. Важността на гола се усети от всички в състава на домакините, които горещо споделиха радостта на своя №9.

Много интересен момент обаче настъпи след подновяването на играта. Уме Емануел смяташе, че бързо е върнал изоставането до само едно попадение, но бе разочарован от главния съдия Стоянов. Въпросният сметна, че нападателят на Ботев е извършил нарушение в атака срещу Петров, секунди преди да матира елегантно Бусато за уж 1:2.

Интригата на националния стадион почти приключи в 41-ата, когато преднината на ЦСКА се превърна в класическа. Тибо Вион отново захрани Фернандо Каранга със страхотно центриране. Бразилският голаджия, подобно и на първото си попадение, пак действа по оптимален начин при насочването на топката, за да остави без реакция сломения Игонен за 3:0.

Второто полувреме стартира с шанс пред Ботев (Пд). Уме Емануел получи извеждащо подаване, а ударът му намери външната част на "червената" мрежа. Недоволен от ситуацията беше Георги Николов, който очакваше подаване.

Гардът на "канарите" бе паднал ниско долу, което значеше, че е въпрос на време и за гол №4 в мрежата на Игонен. Това се случи в 64-ата минута, когато Перера набута Карабельов със спорно подаване. Халфът не можа да изчисти надалеч, пращайки кълбото в гърба на Каранга. Всичко обаче се превърна в неочаквана асистенция за Матиас Фаетон, който се устреми сам срещу стража на Ботев и вкара за 4:0.

В 87-ата минута Ботев (Пд) можеше да направи малко по-почетна и без това тежката си загуба. Мохамед Брахими беше изведен по отличен начин от Ивелин Попов, но Бусато осъществи ефектно спасяване с ... глава. То бе с цената на доста болка.

В следващия кръг на ЦСКА предстои столично дерби с Локомотив (София), докато Ботев (Пд) домакинства на Черно море.

Източник: Topsport.bg

Последни новини