Стефан Грозданов: Левски да стане шампион са фантазии, само с голи амбиции няма да стане

Стефан Грозданов: Левски да стане шампион са фантазии, само с голи амбиции няма да стане

Topsport.bg

30-06-2024, 08:21

Бившият треньор на Левски и футболист на Етър Стефан Грозданов говори пред "Тема Спорт" за нивото на българския футбол, за Левски, за ЦСКА и за Европейското първенство.

Г-н Грозданов, как ви се струва ситуацията в българския футбол в разгара на подготвителния период, нещо интересно и ново задава ли се?

- Изглежда Лудогорец пак ще стартира от пол позишън. Другите и те се борят за нещо. Едни да останат в групата, други да показват мускули, трети да мижитурстват. Първенството ни обаче си е интересно, въпреки че един клуб си става шампион. При това разградчани надградиха финансово и организационно. С по-умни хора е лесно да се прави селекция. А не да отидеш в Бразилия в еди кой си щат в третото ниво и от петима футболисти гледаш да излезе един. Така е трудно. Тезата ми е простичка - ако някой ще застига Лудогорец, трябва да подобри финансите и организацията. Те купуват за по милиони евро играчи, а останалите не могат и да си помислят за такива входящи трансфери.

А тогава останалите се борят за званието полушампион, така ли излиза? Целта им реално е второ място, въпреки че Левски и ЦСКА по задължение афишират титлата като цел.

- Ако примерно Левски намери един фонд, или финансово способен човек, както е тук в Гърция Маринакис в Олимпиакос или Савидис в ПАОК, тогава може да говорим за нещо сериозно като израстване и конкуренция. При такова финансиране, на Левски няма да му е трудно да свали Лудогорец от върха. Качествените футболисти струват пари, така се прави добър отбор. С добра политика ще се прави голям клуб.

Тоест Левски шампион, това не е реално?

- Е, това са фантазии. Миналата година в началото, когато направиха няколко мача в евротурнирите на нелошо ниво и помислиха, че могат да се състезават на равнището на Лудогорец, но се видя, че няма да стане. Продадоха всичко, което може да се продаде, а от това, което се взе почти нищо не излезе. Как да стане така? Само с голи амбиции - дайте да се хвърлим и да бъдем първи, няма да стане. И в ЦСКА е същото. Ботев (Пловдив) гледам, че с бавни стъпки също опитват нещо.

В ЦСКА поне от липса на финанси не се оплакват, как ги виждате тях?

- Това вече е друго. Ако наистина имат бюджет, който доближава този на Лудогорец, вече нещата опират до структура и организация и с какви хора разполагат. Но на този етап това, което виждам при тях е един посредствен отбор, който е на нивото на останалите. Въпросът е как ще оползотворят тези средства. Основата я имат. Треньорът е неизвестен, но нека го видим.

Черно море може ли да се надскочи?

- Там всичко е на гърба на Илиан Илиев, с немного средства направи бояк и здрав отбор. На моменти играха много приятен футбол, но като им излезнат един-двама основни играчи и това се отразява. В Лудогорец на всеки пост имат по двама, а Черно море и останалите нямат. Така, че няма как да прогнозирам в следващия сезон да има нов шампион, въпреки амбициите, които идват от фенове и ръководство, защото не почиват на логически разсъждения и оценка.

Една ваша бивша тръпка - Спартак (Варна), се върна бързо в елита. Тях следите ли ги?

- Те вървят по добър път. Не съм говорил с тях и се чудя защо стана това с Росен Кирилов. Сега отново взеха сериозен треньор (б.а. - Александър Томаш) и първата им цел трябва да е да се утвърдят в групата. Няма как да станат водещ отбор от първата година, но другите трябва да се съобразяват със Спартак. Като всеки, който е живял и работил във Варна, аз също искам градското дерби да го има всеки сезон, защото нещата в този сблъсък са сериозни и това е истинския футбол.

По ваше време Локо (София) бе топ отбор, сега защо нивото е много ниско?

- Не знам Иван Василев как се справя. Трудно е и понеже познавам обстановката, ако продължават да се клатушкат и имат лицето от последния сезон, ще имат проблеми. Локомотив София е бил шампион, печелил е купа, играл е евротурнири, дал е големи имена на футбола и не е добре да се обезличи до такава степен.

Какво мислите за новия формат на първенството?

- Мисля, че ще е по-добре. Особено четворката, която ще разиграва европейските квоти. Ще има само от така наречените дерби срещи. С две думи - добър вариант.

От новото БФС какви са ви очакванията?

- Още в началото, когато всички се смееха и подиграваха, аз понеже от доста време познавам и лично Георги Иванов, да не му казваме Гонзо, той вече е на най-високия пост... Той има някои качества и най-важно е да не се подаде на съветниците, да държи на себе си и да не се влияе. Трудно ще му е, а важно е, че изгасналия национален отбор с идването на Илиан Илиев вече мъждука светлинка. Има надежда и добрите игри на този отбор ще се отразят на работата на Георги. Има надежда българския футбол да придобие друго лице. Голяма грешка беше Младен Кръстаич. Като след наводнение е сега - първо се чисти калта, подсушава се и така напред.

Бяхте треньор и на Пирин, защо те изпаднаха?

- Не знам защо Пирин си оставиха треньора, не е редно аз да го казвам, но такова срутване - последните мачове да не можеш да отлепиш и да изпаднеш. Вината не е на изпълнителния директор, нито на касиерката. За мен те се самоубиха. Още като биха ЦСКА, взеха да летят в облаците и забравиха, че основната им идея бяха баражите.

Познавате добре гръцкия футбол, според вас Ботев (Пловдив) има ли шансове срещу Панатинайкос, ако отстрани сега Марибор?

- Трудна работа. В последното първенство ПАОК не беше най-силния отбор и не играеше най-добрия футбол, но стана шампион. Панатинайкос са много силни, както и Олимпиакос. АЕК също играе добър футбол, но така се завъртя ролетката накрая и изплува ПАОК. Сериозни футболисти има в клубовете, ето вижте ситуацията в ПАОК, конкуренция на Десподов е Живкович, национал на Сърбия. Не знам Ботев Пловдив каква селекция правят. Като всички вероятно. Най-много ме притеснява като чета, че Левски взимат някакви футболисти. Което значи, че не са проучени. Десподов от ПАОК са го гледали 2 години и половина. Олимпиакос го искаха, накрая се отказаха и сега казват, че съжаляват. Селекцията трябва да е планирана, подредена и футболистите да са разпознаваеми. А не да са от Бело Оризонте, образно казано.

А каква е оценката ви за европейското първенства и имаше ли България място на финалите?

- Европейското е любопитно, драматично, интересно. Всички отбори играят приличен футбол, според възможностите. Очаква се повече от Франция, които още не са разкрили възможностите си, Англия, Германия. Синът ми Йордан (б.а. - спортният журналист и коментатор Йордан Грозданов) отбелязва, че доста автоголове има. Ами така е, защото отборите играят отворено и поставят защитите под напрежение. С тези, които България игра пролетните контроли - Румъния и Словения, показват добра игра. Значи лека полека донаместваме стрелките на часовника ни. Доближаваме се до тях. Бяхме много, много далече, а сега сме само далече.

Източник: Topsport.bg

Последни новини
ЦСКА - Берое 0:0

ЦСКА - Берое 0:0

вчера, 17:30