"Стойчо Младенов може да обедини червената общност"

Topsport.bg

04-09-2024, 09:30

Борисовата градина се търси изход от кризата, пратила тима на предпоследното място в класирането. Своето решение за него даде пред колегите от "Тема Спорт" полузащитникът от славния червен отбор от началото на 80-те, отстранил действащите европейски шампиони Ливърпул и Нотингам и участвал на 1/2-финал за КЕШ - Никола Велков.

Макар че живее във Велико Търново той следи от близо процесите в клуба, а преди две години присъства и на среща в града с тогавашния собственик Данаил Ганчев и изпълнителния директор Филип Филипов. Категоричен е, че Методи Томанов трябва да се завърне на ръководен пост в клуба. Ето какво сподели Велков.

Г-н Велков, какъв е коментарът ви за случващото се в ЦСКА. Тимът посрещна паузата за мачове на националните отбори от предпоследна позиция в класирането...

- Няма да открия топлата вода, ако кажа, че това, което се случва е срамно. В ЦСКА са огромни късметлии, че сега времената са различни, хората вече привикнаха към провалите, не се целят високо. А и наказанието без публика им създава допълнителен комфорт, който не заслужават. Няма кой да им потърси сметка, да извика "Уу", "Всички вън". Няма и стадион, на който да се отрежат гредите. Аз като отидох на "Народна армия" преди 40 години и в първия си мач пратих една висока топка напред. Паро ме извика и ми каза: "Тук не ти е на село, в ЦСКА топката върви по земята". Защото до 20-ата минута трябваше да е 2:0, че да не освирква публиката.

А сега на футболистите много им било напрежението от феновете. Притеснили се били от отношението. А че имат 13 загуби от 18 мача не се ли притесняват!? Нали затова си футболист, да държиш на напрежението. Ако не можеш, ще си търсиш някоя по-спокойна професия. За да играеш в ЦСКА, трябва да си подготвен на най-високо ниво. За съжаление нищо такова не се вижда в момента.

Предишният треньор прецени качеството на футболистите като за Топ 5, вие как оценявате класата в състава?

- Какво да оценявам футболисти, които са предпоследни в класирането?! Никой не ми прави впечатление. Наистина никой. Ние нямаме футболист не на средно, а на ниско европейско ниво.

Като гледам са на ниско българско. Вече много години в ЦСКА липсва класа и се очакваше, че рано или късно това ще избие. Освен това селекцията се забави безумно много и виждаме резултатите.

Трябва ли да има промени по високите етажи в ЦСКА и други хора да се занимават със селекцията?

- Има един човек, който е пример за свестните хора в България. Той се казва Аспарух Никодимов. Биографията, успехите му няма смисъл да ги повтарям, всички трябва да ги знаят. Та той им го каза в прав текст, точно и ясно. Застава Стойчо Младенов като фигура, която може да респектира, да амбицира. Донякъде, колкото и да се е компрометирал, да обедини червената общност. И един човек, който доказано разбира от много футбол, какъвто е Методи Томанов. Вече от години повтарям, че той е решението за ЦСКА. Но аз съм господин Никой в сравнение с легендата, която е бате Паро. Ето, че и той им го казва.

Защото знаем какво са постигнали тези двама човека. Единият от една посредствена съблекалня в Лудогорец направи отбор за групите на Шампионската лига, който игра с Реал, Ливърпул, Арсенал, ПСЖ... Най-важно е да се каже, че много хора разбират от футбол, обаче това, съчетано с корупция, води до две нули - тоалетна. А при Томанов, освен че безспорно разбира, не е интересчия, не се занимава със схеми. Което го прави безценен кадър. И това го казвам от сърце, защото съм се убедил лично. Няма някой, който да го оспори.

Колко голяма е вината на хърватския анонимник Томислав Стипич за трагичното състояние на отбора?

- Мисля, че треньорите са последните хора, които са виновни. И на тези под тях, и на тези над тях трябва да се търси по-голяма отговорност. И ако има подсказвачи, които са извън клуба, но се месят в процесите, също да си поемат вината. Паро каза и за тях какво мисли.

Много фенове искат оставките на Стоян Орманджиев и Филип Филипов. Имат ли място те в клуба?

- Не знам дали вината е на тях двамата или на някой друг отстрани, но е факт, че в клуба се работи аматьорски. Неслучайно през лятото Томанов не започна работа в ЦСКА. Защото видя за какво става въпрос и че няма да може да се направи нещо качествено. Н

е виждам кой за какво отговаря, каква е идеята за развитие за следващите 3-4-5 години. Кои са хората, които да я развият. Защото тези сега са крайно недостатъчно. ЦСКА е голям клуб и има нужда от много кадри. Това, че много хора искат Стойчо и Томанов да се върнат в ЦСКА, не значи Стоян (б.а. - Орманджиев) и Филип (б.а. - Филипов) да се уволняват. Има работа за всички.

Правилно ли беше назначението на Александър Томаш? Ще успее ли той да вдигне отбора?

- Томаш дотук където и да е бил е постигал успехи, успявал е да направи добри отбори. Нивото в ЦСКА обаче е много по-високо и изискванията са съвсем други. Хубавото е, че той е запознат с тях, все пак изкара доста години на "Армията" като футболист. Помощниците му също са цесекари. Със сигурност в тази тежка ситуация ще му трябва време и търпение. Въпросът е да има кой да го чака и да има свободата да махне гнилите ябълки от състава.

Каква е ситуацията в Етър, който изпадна във Втора лига?

- Етър са 100 години зад маймуните. Не са добре нещата, но предпочитам да не навлизам в подробности сега, достатъчно ме ядосва темата със случващото се в ЦСКА.

Източник: Topsport.bg

Последни новини