Странен треньор, странни фенове

Странен треньор, странни фенове

Topsport.bg

09-04-2024, 10:52

През уикенда се случи така, че Левски отново се озова на губещата страна във Вечното дерби. "Сините" не показаха нищо смислено и логично бяха победени от ЦСКА с 0:2. Нестор Ел Маестро ще трябва сериозно да почерпи колегата си Костов, тъй като тези слаби левскари му подсигуриха работата за поне още няколко срещи. А и както каза самият той, това е най-голямата победа в треньорската му кариера.

Е, голямо постижение срещу този "син" сбирщайн, бих казал аз.

Но да се върнем на Левски.

Преди няколко седмици, с нескрит оптимизъм написах, че грандът е скрит фаворит за титлата, ако съумее да излезе без много бойни рани след битките с Лудогорец и ЦСКА. Случи се така обаче, че точно тези загуби така могат да обърнат сезона на клуба, та той дори и да не помирише европейските турнири през лятото.

Целият подход към тези решаващи мачове бих окачествил като странен. Вярно с осакатен състав, срещу по-класни опоненти, но Левски не притежаваше нито тактическата, нито физическа подготовка. Към тези два компонента добавете и фундамента самочувствие. Личи си, че Николай Костов не е никакъв мотиватор, защото за 180 минути в Разград и София, тези момчета и за 180 секунди не демонстрираха хъс за победа.

Безкрайно изплашени и невярващи в собствените си способности, левскарите трепереха при всяка една атака на своите опоненти. Никаква координация между защита и халфова линия, вратарски грешки. Всичко беше хаос и надежда, че нещо ще стане напред. Окей, случи се, чудесната триходова комбинация за гола на Марин Петков на "Хювефарма Арена", и до там.

За дербито дори не си струва да натискам бутоните на клавиатурата, за да изразя недоумението си от хора като Евертон Бала. "Куршума от Марисол" явно е без барутен заряд и до края на престоя му в Левски, трудно ще "убие" нечий вражески вратар.

Връщаме се на странния Костов. Ако го слушаме внимателно, ще разберем, че той е останал сравнително доволен от показаното срещу Лудогорец и ЦСКА. Нямало Левски класа и достатъчно равностойна скамейка. Градил се нов отбор. Хубаво де, ама в точно такива моменти си личи треньорският почерк. Да измъкнеш резултат дори тогава, когато всички обстоятелства са срещу теб.

Вместо това, въпросният, ако изобщо е негово решение, реши да рискува кариерата на Иван Андонов. Вратар, който лично той не пусна срещу Дунав за Купата преди месеци, сега изведнъж се превърна в отличната опция да стартира срещу ЦСКА в един от най-важните мачове за сезона. Без значение на 20 или 32, дебютът ти в efbet Лига не трябва да се случва във Вечното дерби, ако няма някоя много основателна причина. Но с един куршум, два заека, както е казал народът. В момента наставникът има двама вратари с изключително разклатено самочувствие, които по-скоро ще влязат в конкуренция от типа "кой ще направи по-малко фатални грешки", отколкото да трупат суперлативи под рамката.

Заслужава си Костов да остане до края на сезона. Да съсипе напълно кампанията, че да може тогава отговорните фактори аналитично да обяснят защо Левски стигна до това трагично състояние. Защо "сините" играха на ниво няколко месеца през лятото на 2023 година и оттам насетне потоп...

Дори и липсата на Уелтън не е чак толкова значима, защото Марин Петков наистина направи така, че този бразилец да остане хубав спомен, но не и незабравим. С тези играчи Левски можеше да постигне много повече при друг треньор. И спокойно, не апелирам за Станимир Стоилов. Но на всички ни е ясно как играеше отборът преди 18 месеца и как сега.

Докато "сините" се превръщат в "донор" на "червени" и "зелени", безкрайно странно ми е какво се случва с феновете. Левски се подкрепя в радост и тъга, но след побой от Лудогорец и бездушна игра от ЦСКА, да пееш с футболистите след мач...

Да не кажеш нито една дума по адрес на треньора...

Дори един да викне "Оставка", при положение, че "червените" искаха такава от Ел Маестро още при 0:0 с Локо (Пд)!

Критериите на "Георги Аспарухов" просто са рязко занижени. На публиката дори и омръзна да бъде коректив. Сензитивността ѝ се притъпи от вечните неразбории в управленската и спортно-техническата част. И всичко стигна до там да се попляска на момчетата, да им се даде кураж, пък дано някога нещо стане...

Тъжно!

Жал ми е и за легендите на Левски. Или поне тези, които за няколко вечери и ВИП-билети за мачове на клуба, изведнъж започнаха да благославят треньор и собственици.

В такива моменти далеч по-често ми се ще да чувам един Петър Курдов...

Докато на "Герена" всички си трайкат, Левски ще е в това състояние. Явно масите могат да понасят още срамни мигове, най-вече с този треньор.

Но щом им харесва, нека странностите продължават!

Източник: Topsport.bg

Последни новини