Херо: Смятам, че България не отстъпва чак толкова много на Словения и Румъния

Херо: Смятам, че България не отстъпва чак толкова много на Словения и Румъния

Topsport.bg

26-06-2024, 18:50

Димитър Димитров - Херо даде специално интервю пред Дарик радио и dsport. Той сподели впечатленията си за Европейското първенство, като засегна основните проблеми на родния футбол, поради които България не е сред участниците. 

"Аз в началото, когато ме питаха за фаворитите на Евро 2024 казах Франция, Англия и Германия. Аз лично съм разочарован от Англия и Франция на базата на потенциала и класата на тези отбори. Не знам защо така играят футбол. Ако трябва да говорим за приятна изненада, това е отборът на Австрия.

Този отбор може би в най-тежката група я спечелиха. Това говори за класа и страхотна работа на Рангник. Бил е учител на много германски треньори. Личи си ръката на този специалист. Австрия играе може би най-добрият футбол, заедно с Испания. Не съм видял тактически новости. Има някои нюанси, но не съм забелязал революционни промени. Дано видим нещо запомнящо се", започна Херо.

"Не съм забелязал, че футболът става по-бърз. Има по-бърз преход. Повече подавания. За мен това не е новост, която говори за някаква тенденция", продължи той, след което говори за българския национален отбор, воден от Илиан Илиев.

"Аз не вярвам на контролните срещи. Зарядът е много различен. Смятам, че България не отстъпва чак толкова много на Словения и Румъния. Имаме качества и потенциал, но сме далеч от истината, от сериозния футбол.

"Точно когато започнем да играем футбол - ще можем да направим оценка. Много по-лесно е да си прибран, да играеш дефанзивно, но когато трябва да промениш своята философия на игра, ще се разбере. Държа много на този отбор да го видя как играе в атака, а не на контраатака. Тогава ще се види потенциала на нашия отбор", категоричен е Димитър Димитров.

"Чуждите футболисти тренират по различен начин. Още при децата отстъпваме на съперниците, отстъпваме в динамиката и издръжливостта. Очевидни неща са. Аз мисля, че липсва работа в школата на кондиционни специалисти. Да не говорим за възстановяването. Има клубовете, които работят без пулсомери. Работиш като в черна кутия. Не знаеш с какъв пулс работиш. 21. Век сме и има отбори в България, които работят без такива неща, които са задължителни за всеки един отбор на най-ниско ниво. При възстановяването сме още по-далеч".

"Зависи от самите президенти. Има неща, които не са скъпи, но не се приемат като необходимост. Изключвам клубове като Лудогорец, при които няма "не" за възстановяване. Има клубове, които подценяват тези неща и гледат да не правят излишни разходи. Те са крайно необходими", смята треньорът, който към момента е безработен.

"Не говоря за всички клубове. В Бургас има страшно много детски школи, за които децата са парички. Няма значение дали имат качества. Важно е да има такса, а не да се изграждат и усъвършенстват тези футболисти. Трудно ще изграждане футболисти, ако продължаваме така".

"Има таланти естествено. Никога не съм казвал, че няма. Пада нивото, когато всякакви деца тренират само и само заради такса. Според мен не трябва дори да има такса, а клубовете да изграждат футболисти. Сваляме изключително много нивото, като работим така".

"Надявам се България да я видя на еврофинали. Трудно ми е да кажа колко Европейски ще пропуснем. Работата в школите ме притеснява. Много треньори се обидиха, реагираха, но истината е такава. Трябва да сме честни и реални. Аз мисля, че от малка възраст се набляга на тактически тренировки. Не трябва, ами на техника, на упражнения с топка. Работа на треньорите в по-голяма възраст е. Децата тренират изключително малко като време. Крайно недостатъчно е да се развиват. Винаги съм давал за пример, че нима на времето е имало по-добри треньори по школите. Спомням си какво съм тренирал и има много по-подготвени треньори в школите. От тренировката децата заминаваха в махалата, в училище да играят. С три тренировки на седмица с по един час е крайно недостатъчно да се изгражда един футболист", сподели Херо.

"Футболисти, които съм взимал от 3-4 дивизия, ние ги продавахме. Те се интересуваха от качествата на чужденците, а не от българските футболисти, защото показват ниво, за разлика от нашите. Аз свалям шапка на тези родители, които дават възможност на своите деца да играят футбол. Ние разчитаме на тях за бъдещето на футбола ни. Тези, които имат болни амбиции на всяка цена детето да стане футболист, не трябва така да приемат нещата. За клубове не мога да дам мнение. Не ги познавам треньорите и школите по градовете".

"Да, обаждат ми се от дрийм тийма на Нефтохимик, което ме ласкае. Надявам се като се възстановя да се върна на треньорската скамейка. В България 60+ те отписват и те смятат за пенсионер. Анчелоти е мой набор или Аталанта. Треньорът Гаспарини е една година по-голям от мен. Треньорът на Олимпиакос е на 63 години, слагам и Рангник. Не искам да се подценяват хората на нашата възраст, все още има какво да дадем. Тогава селекцията в Нефтохимик беше направена, като във всички отбори от Б група имаше зрънца, които можеше да вземеш. Сега това го няма", каза още той.

Източник: Topsport.bg

Последни новини