ЦСКА между "Осанна" и "Разпни го"! Какво се случи с "армейците"?

ЦСКА между

Topsport.bg

13-04-2024, 14:00

Само в рамките на няколко дни феновете на ЦСКА преминаха през доста силни и разнопосочни емоции - от категорична победа срещу вечния съперник Левски, до историческа първа загуба в София от пиринските "орлета".

Вчерашният мач на ЦСКА срещу Пирин изключително много ми заприлича на този между Ливърпул и Аталанта. Естествено, в много по-малки мащаби във всяко отношение. Но и в двата мача гостите бяха тотален аутсайдер, и в двата мача гостите спечелиха, и в двата мача гостите изобщо не играха защитно, а напротив - играха смело, компактно и ефективно.

Домакините доминираха и в двата двубоя, но пропуснаха своите шансове... греди, блокирани изстрели, великолепни намеси на вратарите и сензациите се случиха. И на стадион "Васил Левски", и на "Анфийлд".

Но толкова с паралелите. ЦСКА просто не направи достатъчно, за да спечели. Футболистите изглеждаха вяло, незаинтересовано, сякаш са се примирили със съдбата си в първенството и сякаш изхабени емоционално до капка след дербито. Доказателство за това е и радостта на Каранга при попадението, или по-точно - липсата на такава, на онази емоция при него, която сме свикнали да виждаме след попаденията му.

След мача Ел Маестро каза, че в съблекалнята имало някакъв вирус и доста от играчите са били с температура, вероятно е така и тази продукция до голяма степен се дължи и на това. Но при всички положения имаше и голяма доза подценяване.

Преди мача попаднах на интервю с Иво Андонов, който споделя пред "Мач телеграф" очакванията си за сблъсъка. Като го чета сега, имам чувството, че го е гледал предварително. Изключително точна преценка... ето какво казва:

"Никой не може да прогнозира как ще се развие двубоят между ЦСКА и Пирин. И двата отбора имат психологически проблем, свързан с класирането в Първа лига. "Червените" все още имат някакъв минимален шанс за първото място и ще се борят докрай, въпреки изоставането от Лудогорец. Пирин пък се бори да не изпадне и всяка точка му е абсолютно необходима.

Пирин е без няколко основни играчи и ще е трудно, но от друга страна няма какво да губи, ще играе по-освободено психологически и е напълно способен да поднесе изненада. Ако има логика във футбола, ЦСКА би трябвало да спечели. Очевидно "червените" притежават много повече класа от Пирин. Но в никакъв случай няма да им е лесно. Ако играчите на Ел Маестро подценят дори малко гостите, ще страдат сериозно.

Един от проблемите на ЦСКА са емоциите от победата над Левски. Може би чужденците не разбират, но Вечното дерби няма нищо общо с останалите мачове в българското първенство. Както загубата от Локомотив Пловдив нямаше нищо общо с Вечното дерби и не попречи на ЦСКА да спечели. Просто това са различни тип срещи. За дербито с Левски не се изисква никаква мотивация. Там излизаш и си оставяш сърцето на терена. Сега идва съвсем друг мач, на пръв поглед рутинен.

Пирин играе добре, намира се във форма и има сили да изненада своя съперник, дори и в София.", заяви легендарният нападател от Благоевград.

Няма какво да се добави повече. Това е преразказ на мача, още преди той да се е състоял. Аз също имах своите опасения преди него. Пирин разполага с няколко много класни футболисти и играе доста приятен футбол, откакто този треньор пое отбора.

Беше ясно, че ЦСКА изпусна надпреварата с Лудогорец още след загубата от Локо Пловдив. Все пак футболистите намериха сили да излязат и да изиграят един мач за честта си срещу Левски... и го направиха безупречно. Сега за ЦСКА остава турнира за Купата на България, който, както добре знаем - вече не дава само трофей, а и излаз за турнира Лига Европа. 

Никога не съм бил привърженик на честата смяна на треньори, а ръководството на ЦСКА за втора поредна година доказва, че опитва да се промени в това отношение и дава картбланш на хората, на които са се доверили, поне да си довършат сезона. Ясно е, че това е относително, че зависи от много фактори и обстоятелства, и понякога може да има преждевременна раздяла, но... това е положението. Който и да бъде треньор на ЦСКА, той трябва да получи необходимото време, за да приложи идеите си. В противен случай олеква постът Треньор на ЦСКА! Олеква институцията Треньор на ЦСКА! А това не бива да се случва Никога!

И лично аз най-много се ядосвам на един такъв двоен стандарт сред феновете на ЦСКА, а и не само сред тях - журналисти, анализатори и т.н. Когато треньори бяха легенди на отбора, тогава след подобни мачове имената им бяха скандирани и го отнасяха футболистите. Тогава се говореше, че играчите гонят треньорите, бойкотирали, друг бил редял състава, друг правил тактиката и какво ли не от този вид. Скоро да сте чули или прочели нещо подобно? Няма и да видите...

Сега поне цялата тежест си я носи Нестор, за което дори заслужава уважение. И си я носи от първия ден в клуба. Сега за всичко е виновен само и единствено той. Има голям гръб - носи си я. Това е двойният стандарт, който пречи на ЦСКА от много години. Но пък сега може да се окаже полезен в края на сезона.

Ясно е, че Нестор няма да е вечен - рано или късно ще дойде следващият, после някой друг и така до безкрай. Всеки обаче трябва да стартира с равни шансове, равно доверие и равно отношение. И не към дадена личност, а към поста - към тази престижна длъжност, каквато трябва да бъде треньорската, а още повече тази в най-великия български клуб. 

И ще приключа леко оптимистично с един цитат от Бойко Величков, който в студиото след мача каза: "Сега със сигурност ЦСКА ще бъде доста мотивиран за следващия си двубой. Този резултат срещу Пирин е лоша новина за Ботев Пловдив!"

Да му мислят "канарчетата"...

Източник: Topsport.bg

Последни новини