Черно море задмина ЦСКА след лесен успех над безличния Левски

Черно море задмина ЦСКА след лесен успех над безличния Левски

Topsport.bg

13-04-2024, 22:14

Отборът на Черно море се завърна на второто място във временното класиране. "Моряците" се поздравиха с девета поредна шампионатна победа на свой терен, след като на "Тича" момчетата на Илиан Илиев сразиха Левски с 3:1. Варненци напълно заслужиха своя триумф, като бяха разклатени единствено за десетина минутки през втората част, когато резултатът временно беше изравнен от Рикардиньо. Преди това Исмаил Иса бе дал преднина на своите, а трите точки бяха подсигурени от попаденията на Калкан и резервата Илиев.

Черно море максимално се възползва от снощната грешна стъпка на ЦСКА и вече е в подножието на върха с 61 точки. Лидерът Лудогорец е с 69, но и мач по-малко. Опасността за Левски да остане без участие в евротурнирите през следващия сезон пък е изключително голяма. Селекцията на Николай Костов остава на петото място с 51 точки, като утре изоставането от четвъртия Локо (Пд) може да нарасне от 2 на 5 пункта, ако "смърфовете" се справят с Берое.

Срещата на "Тича" бе заредена с много положителен заряд. "Вина" за това имаха агитките на двата тима, които направиха всичко по силите си, за да създадат една уникална футболна атмосфера в морската ни столица. Първото интересно положение в мача дойде след 180 секунди, когато Илиан Илиев -младши проби през центъра и отправи силен шут по земя, който премина в близост до страничната греда на Иван Андонов.

Рикардиньо невярващо гледаше главния съдия Владимир Вълков в петата минута, когато вместо нарушение в полза на Левски, реферът му показа доста странен жълт картон за симулация.

Левски отговаряше подобаващо на агресивния и офанзивен стил, който също така практикуваше и Черно море. В 11-ата минута Джавад Ел Джемили стреля от средна дистанция, а топката премина малко над горната греда на "моряците".

Пред вратата на Левски продължи да бъде "горещо", а в 12-ата минута Мазир Сула демонстрира добра техника на малък периметър и само тялото на Патрик-Габриел Галчев промени траекторията на топката към корнера, вместо тя да посети, почти сигурно, мрежата на Андонов.

Централният бранител на Левски - Хоакин Фернандес, се озова на изненадващо добра позиция при центриране от корнер в 20-ата минута. Тогава пас на Евертон Бала премина през куп от играчи, за да стигне до уругваеца, който обаче стреля слабо и право в обсега на Дюлгеров.

Отбраната на Левски сгреши сериозно при изграждане на поредната си атака, което позволи на Исмаил Иса да погледне застрашително към вратата на Андонов. Изстрелът му обаче попадна в тялото на притичалия да го спре Патрик-Габриел Галчев.

На фона на едно сравнително равностойно първо полувреме, Черно море хитро съумя да наложи волята си и поведе с 1:0. Това се случи пет минути преди края на редовните 45. Илиан Илиев-младши продължи атаката на "моряците" към десния фланг, където бе Васил Панайотов. Въпросният отправи остър пас в наказателното поле на "сините", където Исмаил Иса се бе вклинил между централните бранители Димитров и Фернандес, след което запрати топката в мрежата на безпомощния Андонов.

Второто полувреме стартира интригуващо, тъй като паритетът беше възстановен. Петнадесетте минути в съблекалнята явно бяха подействали благотворно за левскарите, които вкараха за 1:1 в 50-ата. Галчев намери Петков, а той демонстрира отличен поглед, пускайки в перспектива за Рикардиньо. Бразилецът се измъкна от защитник на Черно море и между Живко Атанасов отправи удар в близкия ъгъл, който се превърна в невъзможен за спасяване от Дюлгеров.

Черно море се нуждаеше от десетина минути, за да се озове отново напред в резултата. Мазир Сула свърши креативната част по атаката, отправяйки подаване зад гърба на тромавия Фернандес. Хоакин бе надбяган от далеч по-възрастния Исмаил Иса, който получи възможността да шутира по диагонал. По подобие на дербито с ЦСКА обаче, стражът Андонов блесна с добър рефлекс, но "синята" отбрана проспа опцията за добавка, от която се възползва румънецът Калкан. "Тича" полудя и вече ликуваше за 2:1!

Появилият се от скамейката Атанас Илиев можеше да стане автор на гол-шедьовър, след като в 75-ата минута стреля акробатично от над 20 метра, при това със зверска сила. Случилото се изненада Иван Андонов, но младият страж имаше късмет, че топката премина встрани от вратата му.

Варненската публика запя мощно "Довиждане!" към "колегите" си от София, след като в 81-ата минута Атанас Илиев реши всичко в съботната вечер с гол за 3:1. Хоакин Фернандес допусна непростима грешка за централен защитник, след като директно прати своето подаване в краката на врага Уеслен Жуниор. Бразилецът не се поколеба и изведе сам срещу вратаря Атанас Илиев. А таранът само и това чакаше, за да намери и своето име в списъка с голмайстори.

До края срещата просто се доиграваше и така Черно море официализира един от най-престижните си успехи през този сезон.

В последен двубой от редовния сезон на efbet Лига, Левски ще домакинства на Берое, докато Черно море гостува на възродения Пирин.

Източник: Topsport.bg

Последни новини