Човекът за "горещите кестени", който гарантира едно - приятен за окото футбол!

Човекът за

Topsport.bg

14-04-2024, 21:25

Логичното се случи - ръководството на ЦСКА се раздели с Нестор Ел Маестро, който докара феновете на отбора до истерия в желанието им да подаде оставка. Нямаше доблест да я подаде, но така или иначе, вече е история за ЦСКА. Най-логичният избор пък е човекът за "горещите кестени" - Стамен Белчев. Специалистът отново се нави да спасява "армейците" в напечена ситуация. Прави му чест. Стамен не е магьосник да преобрази коренно ЦСКА за няколко дни, но назначаването му гарантира едно - приятен за окото футбол. Така беше по време на предните му два периода начело на "червените". 

В първия си смени Едуард Йорданеску в края на 2016 година. И остана треньор на ЦСКА година и 5 месеца. Записа 36 победи и 15 равенства, само 7 загуби... Всеобщо е мнението, че именно при Белчев "армейците" играха най-хубавия си футбол. Биеше Левски с по 3:0, а дори и когато не побеждаваше, ЦСКА играеше добре при въпросния специалист. 

Вторият му период беше по-кратък - само 3 месеца и 24 дни. Визитна картичка на Стамен Белчев в ЦСКА си остава онзи епохален мач срещу Базел в Швейцария. "Червените" разбиха домакините с 3:1 и влязоха в групите на Лига Европа. След гола на Базел за 1:0 от дузпа, ЦСКА буквално премаза Базел, който трудно минаваше центъра повече от половин час до края на мача. Аз лично не помня в последните доста години български отбор да е мачкал така именит съперник в Европа, както ЦСКА буквално уби швейцарците на терена. В първенството, макар и с дълга серия от равенства, отборът продължи да играе приятно. 

Тук е мястото да изразя личното си задоволство, че помощник на Белчев ще бъде Анатоли Нанков. Мъж на честта, който не продаде любовта си към ЦСКА. Колкото и да го ухажваха от един клуб, не отиде там. Идваше често да гледа любимия си тим като зрител. Аплодисменти за решението именно Толята да е първи помощник на Стамен. 

Много съм писал и за човека "Стамен Белчев". Занимавам се със спортна журналистика от 21-годишен. Сега съм на 38. Белчев беше единственият футболен човек, който в деня на раздялата си с ЦСКА беше намерил телефонния ми номер и ми се обади, за да ми благодари за коректното отношение и работа. Това говори много. 

Добър човек и отличен треньор, Стамен Белчев отново захвърли "машата" в ЦСКА и протяга с ръце, за да вади "горещите кестени от огъня". Заслужава да успее. А феновете заслужават финал за Купата на България. Естествено, това е голямата цел. Първата крачка трябва да бъде направена в сряда срещу Ботев (Пловдив). Всички заедно - треньор, отбор и публика. Като силен юмрук. 

Успех, Стамене! Ти можеш... 

Източник: Topsport.bg

Последни новини